Vreau sa slabesc

Cum afecteaza somnul greutatea si slabitul ?

ianuarie 27, 2012   ·   0 Comments

Pentru a avea o silueta corespunzatoare, trebuie sa dormi suficient.

Mai precis, femeile care dorm 5 ore pe noapte sau mai putin, cantaresc mai mult decat cele care dorm 7-8 ore. Cele cu un somn putin profund au, de asemenea, un risc crescut de a deveni supraponderale..

Care este explicatia?

Jocul este facut de doi hormoni: leptina si grelina. Celulele grase ale corpului elibereaza leptina care actioneaza ca un inhibitor natural al apetitului. .

Stomacul secreta grelina atunci cand este gol, determinand aparitia senzatiei de foame. Atunci cand nu dormi suficient scade nivelul leptinei si creste nivelul grelinei. Creierul primeste semnale ca organismul este infometat si cere sa fie alimentat. Creste in special pofta pentru dulciuri si alte alimente bogate in carbohidrati, ceea ce inseamna, automat, un numar mai mare de calorii.

Mai sunt si alte mecanisme implicate in cresterea ponderala din cauza lipsei de odihna.

Iata ce efecte negative mai are privarea de somn:

  • Interfera cu capacitatea corpului de a metaboliza carbohidratii, creste nivelul glicemiei, ceea ce determina cresterea nivelului de insulina si cresterea depozitelor de grasime in corp;
  • Poate determina rezistenta la insulina si creste, astfel, riscul de diabet zaharat tip II (s-a observat ca o reducere a perioadei de somn la indivizi sanatosi, timp de o saptamana produce modificari care ar incadra persoanele respective intr-un stadiu de pre-diabet)
  • Scade nivelul hormonului de crestere – hormon responsabil de mentinerea echilibrului dintre masa musculara si tesutul adipos;
  • Determina cresteri ale tensiunii arteriale;
  • Creste riscul aparitiei maladiilor cardiace.

In plus, daca esti obosita din cauza lipsei de somn, te misti mai lent in timpul zilei, consumand astfel mai putine calorii. Ceea ce inseamna ca, si daca mananci mai putin decat o prietena care doarme corespunzator, tot s-ar putea sa ai mai multe kilograme in plus decat ea. .

Pe masura ce se incheie noi studii devine tot mai evident faptul ca nu poti reduce somnul, fara sa platesi pretul. Si pretul este reprezentat, din pacate, de propria sanatate.

SURSA

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.