Afectiuni ale sistemului nervos central

Cum poti diminua stresul zilnic

mai 30, 2012   ·   0 Comments

Cum poti diminua stresul zilnic

Medicul iti recomanda

Traim intr-o societate in continua schimbare si suntem nevoiti sa tinem pasul cu modificarile si noutatile ce apar, cu noile cerinte la locul de munca sau in viata de zi cu zi. Timpul parca nu mai este amicul nostru, se scurge prea repede. Uneori nu mai avem la dispozitie timpul necesar pentru micile noastre placeri, pentru activitatile care ne fac cu adevarat placere, in schimbul problemelor urgente si activitatilor uzuale. Acestea sunt doar cateva dintre cauzele aparitiei stresului.
Hormonul raspunzator de stres este cortizolul. Acesta este secretat de glandele suprarenale in momentele de tensiune, ca reactie de aparare. In cazul unui stres de scurta durata, a unui pericol sau simpla fuga dupa tramvai, cortizolul anunta muschii si celulele adipoase (cu grasime) sa elibereze carbohidrati si grasime ca sursa de energie rapida. O data stresul disparut, corpul se intoarce la starea normala in cateva minute. Exista doar posibilitatea ca organismul sa vrea sa-si puna la loc rezervele de energie consumate si dupa o ora sa tanjim dupa alimente ce contin grasimi si carbohidrati (dulciuri, paste, chipsuri).
In cazul stresului cronic, stresul zilnic de la locul de munca, stresul unei slujbe nesatisfacatoare sau al unui mediu familial cu probleme, secretia hormonului stresului este crescuta constant. Astfel, se mentine constanta de-a lungul zilei pofta de mancare, apare cresterea in greutate si depunerea de grasime nedorita mai ales in zona abdominala. Persoanele cu exces de grasime in zona aceasta sunt predispuse la boli de inima, tensiune arteriala crescuta, infarct miocardic, diabet zaharat, cancer.
Alte efecte nedorite ale stresului:
– slabeste sistemul imunitar si inrautateste astmul, tensiunea arteriala crescuta, diabetul
– tulburari digestive: balonare, constipatie, diaree
– infertilitate, tulburari menstruale
– caderea parului si albirea prematura a acestuia
– acnee si pete la nivelul pielii, imbatranire prematura a pielii
– insomnie, migrene, dureri de cap.
Stresul este o consecinta inevitabila a vietii contemporane. Totusi, daca nu putem elimina total stresul din viata noastra, putem macar sa-i compensam efectele nedorite asupra corpului. Iata cateva strategii de diminuare a stresului zilnic:
– practicarea exercitiilor fizice, a sportului, care nu ard doar caloriile, ci reduc stresul, marind nivelul endorfinelor, hormonii care ne dau starea de bine, de fericire
– plimbari zilnice in parc
– o alimentatie sanatoasa, echilibrata
– respectarea orelor de somn
– ascultarea muzicii care ne relaxeaza, efectuarea de activitati care ne fac placere
– masajul de relaxare
– bai relaxante, in cursul carora sa utilizam produse cu substante aromate cu proprietati relaxante, antistres: rozmarin, levantica, roinita, eucalipt, musetel (spuma de baie, saruri de baie, geluri de dus, uleiuri volatile)

DOANDES FLORINA MARINELA
Medic rezident pediatru

sursa: www.life-care.com

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.