Cancerul - prevenire si tratament

Riscul de cancer este redus, dar posibil la scanerele din aeroporturi

februarie 4, 2012   ·   0 Comments

Temandu-se sa provoace in continuare rezistenta publicului la scanerele corporale totale din eroporturi, TSA a fost prins ascunzand o crestere a numarului de cazuri de lucratori TSA care dezvolta cancer, ca urmare a proximitatii lor fata de dispozitivele ce emit radiatii, ceea ce pare cea mai socanta revelatie care a iesit la iveala din cele mai recente documente FOIA, obtinute de Centrul de informatii electronice confidentiale- EPIC.

După ce reprezentantii Sindicatului din Boston au descoperit un „grup de cancerosi” in randul lucratorilor TSA afectati de radiatiile emise de scanerele corporale, TSA a incercat sa minimizeze gravitatea acestei chestiuni si a refuzat sa dea angajatilor dozimetre pentru a masura nivelul de expunere.

Documentele indica modul in care „un numar mare de muncitori a cazut victima cancerului, accidentelor vasculare cerebrale si bolilor de inima.”

„Departamentul, in loc sa ia masuri sau macar sa-si explice pozitia, pare doar sa respinga situatia. Nu cred ca e modul in care ar fi actionat alte agentii intr-o situatie similara, daca li s-ar fi adresat acea intrebare, „a spus Marc Rotenberg de la EPIC.

Intr-un e-mail trimis lui Heather Callahan – Directorul federal adjunct de securitate la Aeroportul International Boston Logan, reprezentatii sindicatelor isi exprima ingrijorarea cu privire la „numar tot mai mare de ofiteri TSA ce lucreaza aici, care au fost pana acum diagnosticati cu cancer.”

Desigur, in cazul in care lucratorii TSA care stau pur si simplu in picioare in apropiere de scanere dezvolta deja cancer, calatorii ce zboara frecvent se pun, de asemenea, in calea raului trecand direct prin interiorul masinilor ce emit radiatii.

Asa cum am raportat ieri, recent lansatele documente guvernamentale interne, obtinute de catre Centrul de informatii electronice confidentiale in baza legii privind libertatea informatiei, releva ca TSA, si in special seful Departamentului pentru Securitate Interna, „a interpretat grestit in public” constatarile Institutului National de Standarde si Tehnologie-INST, spunand ca INST a confirmat siguranta deplina a scanerelor corporale totale la teste.

Citand in mod eronat INST si Scoala de Medicina Johns Hopkins, pentru a pretinde ca scanerele corporale sunt sigure, TSA, de asemenea, a indus publicul in eroare in mod deliberat cu privire la pericolele reprezentate de dispozitive.

Documentele obţinute prin EPIC arata ca, departe de a afirma siguranta lor, INST a avertizat ca ofiterii din aeroporturi ar trebui sa evite pozitionarea langa scanerele corporale totale, in scopul de a mentine expunerea la radiatii nocive „la un nivel cat mai scazut posibil.”

Alte documente ilustreaza modul in care un studiu Johns Hopkins chiar a relevat faptul ca zonele de radiatii din jurul scanerele corporale ar putea depasi „limita de dozaj pentru public”, contrazicand cele sustinute in mod repetate de TSA, care spune ca Johns Hopkins a validat siguranta dispozitivelor.

Lucratorii TSA s-au plans cu privire la pericolele radiatilor emise de scanere inca din Decembrie, spunand ca au fost tinuti in nestiinta de catre angajatorii lor, in ciuda cererilor repetate de a fi informati.

„Noi nu credem ca agentia impartaseste suficiente informatii”, a declarat Milly Rodriguez, specialist in sanatate si siguranta la locul de munca in cadrul Federatiei americane a angajatilor guvernamentali, sindicat care reprezinta lucrătorii TSA.

Un studiu efectuat anul trecut de Dr. David Brenner, seful Centrului de cercetare radiologica de la Universitatea Columbia, a constatat ca scanerele corporale sunt de natura sa conduca la o crestere a incidentei unui tip comun de cancer de piele numit Carcinom bazocelular, care afecteaza capul si gatului.

In urma studiului, Brenner a cerut autoritatilor medicale sa verifice munca sa, semnaland periculoasa initiativa de scanare in masa a milioane de oameni fara supraveghere adecvata.

Preocupari similare cu cele mentinate in studiul de la Universitatea Columbia au fost exprimate in luna Februarie 2010 si de influentul Comitet inter-agentii pentru siguranta radiatiilor, care a avertizat intr-un raport ca scanerele cresc riscul de cancer si de aparitie a unor defecte la nastere si ca nu ar trebui sa fie utilizat pentru femeile gravide sau copii.

In ciuda faptului ca guvernele sustin ca sistemele de scanare totala produc radiatii prea putine pentru a constitui o amenintare, organizatia a concluzionat in raportul sau ca guvernele trebuie sa justifice utilizarea scanerelor si ca o evaluare mai exacta a riscurilor pentru sanatate este necesara.
Femeile gravide si copiii ar trebui să fie supusi la scanare, potrivit raportului, adaugandu-se ca guvernele ar trebui sa ia in considerare „alte tehnici pentru a atinge acelasi scop, fara utilizarea de radiatii ionizante.”

„Comitetul a citat Acordul de baza privind standardele de siguranta al IAEA din 1996, redactat in peste trei decenii, care protejeaza oamenii de radiatii. Expunerea frecventa la doze mici de radiatii poate duce la cancer si malformatii congenitale, in conformitate cu Agentia SUA de Protectie a Mediului, „a raportat Bloomberg.

SURSA

Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa Senatorului : iulian.urban@gmail.com

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.