Alimentatia si E-urile

USDA-ul lui Obama vrea să inducă în eroare americanii cu privire la riscurile reprezentate de recoltele modificate genetic

februarie 4, 2012   ·   0 Comments

Departamentul de Agricultură (USDA) al administraţiei Obama încearcă să minimizeze riscurile culturii de lucerna modificate genetic, care fusese anterior interzisa de numeroase instanţe federale.

În 2007, un tribunal federal a respins aprobarea data de USDA, in timpul administratiei Bush, de a se planta lucerna modificata genetic pentru a rezista la erbicidul Roundup, produs de Monsanto. Curtea a hotărât că USDA nu a evaluat în mod corespunzător riscurile prezentate de respectiva cultură. Aceste riscuri includ posibilitatea ca plantele culturilor modificate genetic (GM) sa schimbe material genetic cu speciile înrudite, contaminand astfel câmpurile învecinate sau, mai rau, ducand la aparitia unor „super-buruieni.”
Monsanto continuă să conteste decizia, desi Curtea de Apel i-a respins actiunea de două ori. Acum se asteapta examinarea cazului de către Curtea Supremă.

Lucerna este prima planta perena care urmează să fie modificata genetic.Avand in vedere ca nu moare după un an si ca se poate regenera, riscul de contaminare genetica este mai mare decat cel reprezentat de culturile de plante anuale modificate genetic, plante care deja au inceput să se răspândească dincolo de loturile în care sunt plantate.

”Contaminarea cu lucernă modificata genetic va fi inevitabilă dacă administraţia Obama reuseste sa denatureze ştiinţa şi continua sa ignore opinia publică, permitand produsului companiei Monsanto sa fie plantat in SUA”, a declarat Ronnie Cummins, de la Asociatia consumatorilor de produse organice.

După ce Obama l-a numit pe fostul director executiv al Monsanto, Tom Vilsack, sef la USDA, agenţia a lansat un nou proiect de declaraţie privind impactul asupra mediului (EIS), prin care continuă să minimizeze aceste riscuri.

Totuşi, chiar si EIS-ul cel prietenos cu Monsanto recunoaşte că ” a fost observata….o toxicitate acută ” la şoarecii care au consumat lucernă modificata genetic. De asemenea, admite că reziduurile erbicidului Roundup (glifosat) sunt toxice.

„Pe baza estimărilor vizand riscurile, in functie de gradul de expunere, … sugarii consumatori de fructe şi toate grupele de vârstă consumatoare de legume prezinta riscul unor efecte adverse asociate cu expunerea acută la reziduurile glifosatului,” se mentioneaza in declaraţie.

De la introducerea culturilor modificate genetic Roundup Ready, cu 13 ani în urmă, utilizarea de erbicid a crescut, ca valoare, cu 383 milioane de lire sterline.

SURSA

Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa Senatorului : iulian.urban@gmail.com

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.