Remedii naturiste

Dureri de cap? Cum sa ataci migrenele fara medicamente

martie 29, 2012   ·   0 Comments

Medicamentele pentru migrene nu doar ca au efecte secundare, printre care se numara greata, ulcer stomacal, un risc crescut de accident vascular cerebral sau infarct, dar nici nu sunt prea eficiente, pana la doua treimi dintre cei care le folosesc raportand ca nu obtin rezultate satisfacatoare.

Cercetatorii nu au descoperit exact de ce apar migrenele, dar au inteles ce se intampla in timpul uneia: cand celulele nervoase devin suprastimulate elibereaza chimicale care cauzeaza inflamarea vaselor de sange de la nivelul gatului si creierului.

Potrivit Caring, remediile naturale de mai jos ajuta la prevenirea atacurilor migrenoase, precum si la reducerea frecventei si severitatii lor.

1. Exercitiile fizice

Acestea sunt recomandate de mult timp persoanelor care sufera de migrene, dar un studiu relativ recent a adus noi dovezi in sprijinul teoriei conform careia activitatea fizica ajuta la prevenirea aparitiei acestor dureri.

Cercetarea, realizata in 2011 in Suedia, a demonstrat ca exercitiile aerobice sunt la fel de eficiente in prevenirea migrenelor ca medicamentul Topamax, care are acest scop. O treime dintre pacientii participanti la studiul realizat pe trei luni au exersat pe o bicicleta stationara de trei ori pe saptamana, cate 40 de minute, iar ceilalti au primit tratament cu topiramat (substanta de baza din Topamax), dozele fiind crescute pana la cea maxima permisa (200 de miligrame pe zi).

Membrii ambelor grupuri au remarcat o reducere similara a numarului de migrene, dar 33% dintre cei care au folosit tratamentul medicamentos au raportat si efecte adverse. Prin urmare, cercetatorii au ajuns la concluzia ca exercitiile fizice facute regulat pot fi o optiune de luat in seama pentru cei care nu vor sa foloseasca medicamente in combaterea migrenelor.

Departamentul de Sanatate si Servicii Umane recomanda 150 de minute de activitate aerobica moderata sau 75 de minute de activitate aerobica energica pe saptamana, de preferat raspandite pe parcursul celor sapte zile. Nu exagera insa deoarece exercitiile intense pot chiar sa declanseze o migrena.

2. Riboflavina (vitamina B2)

Vitamina B2, gasita in anumite alimente si suplimente alimentare, ajuta la protejarea celulelor de deteriorarile legate de oxidare si este implicata in producerea de energie. In urma unui experiment s-a constatat ca 59% dintre pacientii care au luat 400 de miligrame de riboflavina zilnic, timp de trei luni, au remarcat o reducere cu 50% sau mai mult a episoadelor de migrena.

Totodata, mai multe studii au relevat ca vitamina B2 reduce semnificativ incidenta durerilor de cap migrenoase cand este consumata in cantitati mari (400 mg pe zi), dar nu pare sa reduca si durerea sau durata unei migrene deja aparute.

Recomandarea este ca ea sa fie administrata in proportie de 400 de mg pe zi, timp de trei luni, de preferat fiind sa fie luata cu un supliment ce contine complexul B, deoarece riboflavina creste absorbtia altor nutrienti esentiali cum ar fi fierul, zincul, B3, B12.

De asemenea, cele mai bune surse de vitamina B2 sunt ficatul, carnea slaba de vita, miel, caprioara, cerealele integrale, iaurtul, laptele cu continut redus de grasime, ouale, migdalele, sparanghelul, varza de Bruxelles, broccoliul si spanacul.

Ai grija insa sa pastrezi aceste alimente departe de lumina deoarece lumina distruge aceasta vitamina.

3. Magneziul

Carenta de magneziu a fost direct legata de migrene in cadrul mai multor studii, iar o astfel de carenta poate sa apara lesne cata vreme acest mineral nu poate fi produs de organism, ci este luat doar din alimente sau suplimente.

Magneziul impiedica nervii sa devina supraexcitati, ajutand la prevenirea si reducerea migrenelor. Expertii sunt insa impartiti in privinta cantitatii optime de magneziu ce trebuie consumata, unii recomandand 200 pana la 600 de mg zilnic, in timp ce altii recomanda chiar 1000 de mg pe zi. Cel mai bine este sa intrebi medicul tau ce cantitate sa iei.

Iar in ceea ce priveste sursele alimentare, cele mai bune sunt: dovleacul, spanacul, somonul salbatic, semintele de floarea-soarelui, semintele de susan, semintele de in, semintele de quinoa, boabele de soia si fasolea neagra.

4. Coenzima Q10

Coenzima Q10 este un antioxidant important in special pentru sanatatea vaselor sangvine. Poate fi atat produsa de organism, cat si dobandita din alimentatie si suplimente. In urma unui experiment s-a ajuns la concluzia ca peste 61% dintre pacientii care au luat 150 de mg de coenzima Q10 zilnic au raportat o reducere la peste jumatate a numarului zilelor in care aveau migrene, fara a simti efecte adverse.

In ceea ce priveste dozajul, si in cazul acestei substante este mai bine sa intrebi medicul si asta deoarece unii nutritionisti recomanda 60 de mg, ca tratament preventiv pentru migrene, in timp ce altii recomanda 100 de mg pe zi.

De asemenea, sursele alimentare bogate in coenzima Q10, cunoscute pana acum (inca se fac studii), sunt pestele, organele (ficat, rinichi si inima) si cerealele integrale.

5. Iarba fetei sau iarba moale

Chrysanthemum parthenium, cunoscuta in limbaj popular ca iarba fetei sau iarba moale, este o planta inrudita cu margareta si larg folosita in medicina traditionala chineza pentru prevenirea migrenelor si a altor tipuri de dureri de cap.

Concret, planta reduce inflamatia, in special de la nivelul vaselor de sange din creier, si are efecte adverse minime. O doza de 250 de mg pe zi poate fi eficienta, fiind recomandate si 300 de mg timp de doua saptamani.

Ai grija insa sa intrebi de asemenea un medic inainte sa recurgi la ea. In plus, nu trebuie luata de catre femeile gravide sau de catre cele care planuiesc sa ramana insarcinate.

6. Acizii grasi omega-3

Acestia sunt binecunoscuti pentru beneficiile pe care le pot aduce sanatatii, gasindu-se in special in peste gras, nuci si seminte. Un studiu suedez realizat pe parcursul a trei luni a aratat o reducere cu 28% a numarului de atacuri migrenoase si o reducere cu 32% a intensitatii durerilor.

In plus, potrivit unei alte cercetari realizate in Danemarca, 87% dintre pacienti au spus ca problemele lor legate de migrene s-au ameliorat dupa ce au suplimentat cantitatea de omega-3.

Nutritionistul Joy Bauer recomanda 1000 de mg zilnic din combinatia EPA si DHA (doua tipuri de acizi omega-3). Somonul salbatic de Alaska, tonul, heringul (dar nu cel murat), macroul, pastravul curcubeu, stridiile de Pacific, sardinele, nucile si semintele de in sunt alimente bogate in omega-3.

Acesti acizi sunt insa usor de deteriorat de expunerea la caldura, lumina si oxigen, astfel ca alimentele trebuie pastrate corespunzator. Evita supraincalzirea lor (prajirea indeosebi), iar daca iei suplimente cu omega-3 pastreaza-le in frigider pentru a preveni oxidarea uleiurilor.

sursa

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.