Afectiuni ale aparatului cardiovascular

Muzica – terapie in bolile cardiovasculare

martie 2, 2012   ·   0 Comments

Muzica ajuta la imbunatatirea ritmului cardiac, sustin cercetatorii englezi. Ritmurile lente relaxeaza si moduleaza bataile inimii, regland si circulatia. Efectele se simt mai ales in cazul celor care au cunostiinte muzicale teoretice. „Acest studiu arata ca muzica ce are un tempo usor poate regla chiar si respiratia, facand plamanii sa functioneze mai bine. Vom face noi investigatii, sa-i testam efectele si asupra psihicului”, a spus Peter Sleight, de la Universitatea Oxford din Anglia.

Echipa de cercetatori a folosit 12 subiecti muzicieni si 12 oameni „neinitiati”, carora le-au fost studiate reactiile in timp ce ascultau diferite genuri muzicale. Subiectii au ascultat, timp de doua minute, muzica clasica, Beethoven si Vivaldi, dar si Red Hot Chili Pappers sau Anton Weber.

Rezultatele arata ca melodiile cu tempo rapid si ritmuri simple cresc presiunea sangelui si bataile inimii. In timpul pauzei, nivelul presiunii sangelui si bataile inimii au scazut chiar sub valorile pe care le aveau inainte ca subiectii sa asculte fragmentele muzicale. Pe de alta parte, muzica lenta, in special cea indiana, scade ritmul cardiac. Efectele muzicii s-au mentinut si in timpul pauzelor dintre fragmente, la subiectii muzicieni. Concluzia e ca muzica preferata nu are efecte deosebite asupra ritmului cardiac, a respiratiei sau a circulatiei.

„Bolile cardiovasculare sunt agravate de stres. Muzica nu numai ca reduce stresul, dar este ca o terapie suplimentara in tratarea acestor boli”, a mai spus coordonatorul studiului.

De asemenea, muzica mai are „proprietati tamaduitoare” in reducerea stresului, cresterea performantelor atletilor si imbunatatirea functiilor motorii la persoanele cu probleme neurologice, cum ar fi boala Alzheimer. Pentru tratarea pacientilor cardiaci mai in varsta, specialistii recomanda muzica clasica si pe cea usoara, in timp ce pentru cei de 55, 60 de ani, da rezultate muzica mai ritmata.

SURSA

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.