Rapoarte ANM

Astarastoae: Medicamente fara avizul ANM

mai 30, 2012   ·   0 Comments

O serie de produse medicamentoase sunt puse pe piata fara controlul Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM). In plus, multe produse autorizate ca suplimente alimentare nu sunt controlate suficient, considera Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, citat de NewsIN.

„Noi ieri am avut o masa rotunda privind relatia intre industria farmaceutica, etica prescrierii medicamentelor, relatia cu medicii si cu pacientii si exista un cod etic. Vreau sa va spun ca in Romania am aflat cu uimire ca Nurofenul este un supliment alimentar, ca Paracetamolul este un supliment alimentar, exista o serie de OTC-uri (produse fara prescriptie medicala – n.r.) care sunt fara prescriptie medicala care scapa de sub controlul Agentiei Nationale a Medicamentului, sunt puse pe piata fara acest control pentru ca se duc la Ministerul Agriculturii si isi iau de acolo autorizatie de punere pe piata ca si supliment alimentar”, sustine Astarastoae.

Presedintele CMR acuza autoritatile ca nu iau masurile necesare pentru ca produsele medicamentoase sa fie supravegheate cu mai mare atentie.

„Eu sunt uimit ca, desi s-a vazut si s-a semnalat acest lucru mai demult, nu s-a intervenit cu o ordonanta de urgenta, ca tot avem atatea ordonante de urgenta incat aceste produse medicamentoase sa fie supravegheate si transferate catre Agentia Nationala a Medicamentului, care este profesionista si care in decursul timpului si-a dovedit eficienta. Un medicament care nu este controlat in ceea ce priveste puritatea si eficienta de catre o institutie abilitata, cum este Agentia Nationala a Medicamentului in Romania pune in pericol sanatatea si viata pacientilor”, a adaugat Astarastoae.

Produse de slabit, toxice

Anumite produse pentru slabit de pe piata contin amfetamine si substante hepato-toxice.

„Circula in momentul de fata in Romania tot felul de pastile de slabit care au amfetamine si care au substante hepato-toxice si care sunt suplimente alimentare. Au fost inregistrate la Ministerul Agriculturii si sunt suplimente alimentare. Or, nu este o problema de etica acest lucru de protectie a dreptului pacientului in momentul in care lasi o asemenea portita ca cineva de la Ministerul Agriculturii sa le puna pe piata? ANM nu poate sa verifice daca medicamentul are ceea ce contine pe prospect pentru ca nu e autorizata, ci numai Ministerul Agriculturii”, a mai afirmat Astarastoae.

Propuneri catre MS

Presedintele CMR sustine ca exista propuneri legislative vizand o protectie reala a pacientilor care vor fi inaintate Ministerului Sanatatii.

„Sunt cateva propuneri pe care le-am discutat si vrem sa le inaintam. Le vom inainta o lege privind structura acestor comitete de etica si atributiile acestor comitete de etica din spital, atributiile comitetelor de etica a cercetarii, o modificare privind protectia cetatenilor si o lege privind malpraxisul. in doua saptamani, o vom inainta si ministerului – mai avem cateva discutii – privind introducerea caii extrajudiciare, asa incat pacientul in mod real sa fie despagubit atunci cand i se creeaza un prejudiciu, daca a accesat un serviciu de sanatate, fara ca medicul sa fie blamat. Pentru ca blamarea medicului nu ajuta cu absolut nimic. Si vom face aceste precizari in decursul lunii urmatoare, daca protocolul va mai functiona cu ministerul”, a mai declarat Astarastoae.

Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.