Afectiunile parului, unghiilor si ale pielii

Cum sa eviti dermatitele alergice si iritative de contact

mai 30, 2012   ·   0 Comments

Cum sa eviti dermatitele alergice si iritative de contact

Medicul iti recomanda

Rolul detergentilor si produselor de curatare in declansarea acestora

Bolile alergice reprezinta o adevarata patologie a lumii moderne, cu o crestere exponentiala a prevalentei acestora prin introducerea pe scara larga de noi substante sensibilizante.
Dermatita de contact e intalnita foarte des in practica medicala curenta, reprezentand aproximativ o treime din consultatiile alergologilor si dermatologilor. Dermatita de contact este o reactie cutanata inflamatorie cauzata de contactul extern cu o substanta chimica. Inflamatia este indusa in majoritatea cazurilor prin mecanism non-imunologic (iritativ) sau imunologic (de hipersensibilizare/alergic). In dermatita de fotocontact, substanta implicata este activata de radiatia solara.
Perioada de sensibilizare, dintre prima expunere si aparitia eruptiilor poate fi de la cateva zile pana la cativa ani, fiind rezultatul expunerii repetate in contextul existentei unor factori de susceptibilitate dependenti de individ. O data instalata, sensibilizarea tinde sa persiste mai multi ani.
Initial, pacientul observa apartia unui eritem (roseata), apoi papule si microvezicule, acompaniate de prurit (mancarime). Gratajul (scarpinatul), frecarea si transpiratia potenteaza sensibilizarea. Daca expunerea persista, leziunile cutanate se vor croniciza si vor domina lichenificarea (ingrosarea), crustele si uscaciunea pielii. Caracteristica acestei afectiuni este data de aparitia leziunilor la locul de contact, care ulterior se pot extinde sau pot aparea si la distanta. Evolutia este cronica cu perioade de exacerbare.
Care sunt alergenele cele mai frecvent implicate in etiologia dermatitei de contact? Lista este foarte lunga si cuprinde o mare varietate de substante intalnite atat in mediul profesional cat si in gospodarie. In populatia generala, cel mai frecvent incriminate sunt cosmeticele, lanolina din hainele de lana, nichelul din bijuterii, masele plastice, detergentii si substantele de curatare.
Ma voi opri asupra detergentilor si produselor de curatare atat de indispensbile uzului casnic.
Detergentii clasici contin diversi compusi toxici – fosfati, sulfati, cloruri, nitriti, agenti tensioactivi, coloranti, parfumuri sintetice, surfactanti. Aceste substante chimice sunt agresive si periculoase. Mai mult decat atat, balsamurile de rufe sunt astfel concepute incat sa ramana cat mai mult inauntrul fibrei textile, favorizand astfel absorbtia chimicalelor in piele. Acestea contin: surfactanti cationici, benzisothiazolinone, benzyl benzoate, parfumuri sintetice, citronellol, butylphenyl methylpropional, hexyl cinnamal, linalool, daunatoare atat sanatatii persoanelor cat si mediului inconjurator. Mai mult, chiar si prin inhalare, anumiti compusi ai detergentilor, balsamurilor si substantelor de curatare au efecte daunatoare asupra tractului respirator, putand agrava in timp evolutia pacientilor cu bronhopneumopatie cronica obstructiva, astm bronsic si hipersensibiltate a cailor respiratorii.
Drept urmare, au aparut detergentii hipoalergeni sau antialergici, cu o compozitie diferita, dar la fel de eficienti. Astfel de produse sunt indicate nu numai persoanelor alergice si copiilor, ci si subiectilor sanatosi pentru a preveni o eventuala sensibilizare.
BioHAUS cuprinde o gama larga de produse de curatare necesare intretinerii curateniei, detergenti si balsamuri, toate cu o componenta BIO. In compozitia lor intra materii prime vegetale provenind din culturi biologice controlate, nemodificate genetic sau tratate chimic cu pesticide, fertilizatori si erbicide. Aceste materii prime vegetale sunt complet biodegradabile si nu afecteaza mediul inconjurator..
Produsele BioHAUS sunt lipsite de cloruri, fosfati, enzime, clor sau alte substante chimice nocive, precum si de coloranti sau parfumuri sintetice, atat de comune detergentilor obisnuiti. Utilizeaza ca agenti de curatare enside zaharoase produse din amidon si ulei din nuca de cocos care sunt extrem de delicate si hranitoare.
De altfel prezenta substantelor naturale de inalta toleranta, a uleiurilor esentiale obtinute din plante, prin continutul de lipide bogate in acizi grasi nesaturati, ofera o protectie si o ingrijire intensiva, mentinand filmul hidrolipidic al pielii indispensabil functiei de bariera a acesteia. In plus aceste uleiuri esentiale asigura si o caracteristica aromatica a produselor.
De asemenea mai contin substante dermoprotective (acid lactic, glicerina) ce dau garantia unei minime absorbtii epidermice eliminand riscurile aparitiei dermatitelor iritative sau salergice.
Absenta colorantilor, parfumurilor sintetice, formaldehidelor, a balsamurilor sintetice, a EDTA, a clorului, a SLS si SLES (Sodium Lauryl Sulfate si Sodium Laureth Sulfate – substante chimice, folosite in toate produsele clasice de curatare), elimina riscul iritatiilor sau alergiilor.
Si acestea sunt doar cateva din beneficiile produselor BIO.
De ce sa optam pentru detergenti si produse de curatare BIO?
Tocmai pentru avantajele mentionate mai sus si pentru ca produsele conventionale contin o multitudine de substante chimice atat de nocive, care prin utilizare repetata ne pot periclita sanatatea.
Produsele BioHAUS comercializate de Life Care sunt produse organice de curatare si spalare, a caror fabricare si folosire nu genereaza poluare si nu afecteaza sanatatea celor care le folosesc.
Folosind produse ecologice de curatare, nu numai ca protejam mediul dar in primul rand ne protejam sanatatea.
Asadar, daca e vorba de sanatatea familiei, sa alegem BIO!

Dr. Camelia Skopecz
Medic Independent
Rezident Alergologie si Imunologie clinica
sursa: www.life-care.com

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.