Elementele stupului

Laptisorul de matca

mai 30, 2012   ·   0 Comments

TOTUL DESPRE LAPTISORUL DE MATCA PUR

Laptisorul de matca pur, pastura (painea albinelor mai numita si „ambrozie” sau „hrana zeilor”) si polenul proaspat sunt produse apicole considerate de cercetatori drept „produse minune” sau „panacee universale”. Acestea nu au nevoie de nici o reclama sau promovare sustinuta, ele fiind prezente din timpuri imemoriale in constiinta romanilor.
Noutatea extraordinara in ceea ce le priveste consta faptul ca:
•pana de curand nu au fost disponibile in stare 100% naturala, pura;
•sunt produse ecologice ceea ce inseamna ca albinele nu au fost tratate cu antibiotice sau alte substante uzitate de unii apicultori si ca s-au hranit in arii strict ecologice.
Inainte de a descrie generalitati despre aceste produse extraordinare, se cuvine sa va prezentam prin ce se remarca aceste minunate produse:
•Laptisorul de matca este ambalat in forma pura, proaspata, asa cum ni-l da natura, fiind chiar la un pret de pana la 5 ori mai mic fata de produsele similare de pe piata ce sunt sub forma sintetizata (mult mai putin eficiente). In forma pura laptisorul isi pastreaza toate propietatile, in timp ce divesele prelucrari duc la diminuarea acestora.
•Pastura (painea albinelor) este poate cel mai valoros produs al stupului, dar si cel mai putin cunoscut. Putini stiu ce este pastura si cu mult mai putini se incumeta sa treaca la recoltarea ei. Pastura este un polen imbogatit cu nenumarate elemente esentiale ce pot mentine o stare de echilibru si sanatate perfecta, fiind totodata considerat cel mai complex aliment de pe pamant.
Datorita cantitatii mari de acid lactic si a proprietatilor antibiotice, pastura poate fi pastrata timp indelungat, fara a se observa modificari majore, cantitative sau calitative. Pastrata la loc uscat si racoros, poate rezista pana la 17 ani.
•Polenul proaspat, disponibil in premiera in Romania, este mentinut astfel prin congelare, un procedeu ideal folosit pentru pastrarea calitatilor nutritionale ale polenului. In trecut, polenul era pastrat prin uscare, insa acest procedeu s-a dovedit ca distruge o buna parte din nutrienti si din lactofermentii care sunt prezenti in mod natural in polenul proaspat. Spre deosebire de uscare, congelarea pastreaza gustul si culorile deosebite ale polenului, asa cum ni l-a dat natura. Fata de polenul uscat sau orice alt supliment alimentar procesat, polenul proaspat este un aliment viu, plin de enzime, bacterii bune si un gust natural delicios.
Polenul proaspat poate fi inghetat si dezghetat fara nici o deteriorare, datorita continutului scazut de apa (aproximativ 8-10%) si datorita faptului ca nu contine nici o bacterie patogena.

Laptisorul de matca pur

Laptisorul de matca este ambalat in forma pura, proaspata, asa cum ni-l da natura, fiind chiar la un pret de pana la 5 ori mai mic fata de produsele similare de pe piata ce sunt sub forma sintetizata (mult mai putin eficiente). In forma pura laptisorul isi pastreaza toate propietatile, in timp ce diversele prelucrari duc la diminuarea acestora. (ex fiolele liofilizate)
Efectul extraordinar al laptisorului de matca era cunoscut deja de strabunii nostri dacii, de egipteni si romani, si chiar de indigenii din America. Laptisorul de matca este un produs apicol de mare valoare nutritiva si terapeutica, se poate spune chiar miraculos. Este o substanta complexa, produsa de glandele salivare ale albinelor si este destinata hranei reginei stupului. Cercetarea compozitiei si studierea efectelor laptisorului au dus la urmatoarele concluzii:

COMPOZITIE
-12-15% zahar,
-5-6 % lipide,
-12-13% proteine, care sunt alcatuite din 17-20 de aminoacizi; aminoacizii esentiali indispensabili organismului, printre care si triptofanul, care asigura un somn linistit;
-substanta gelatinoasa in care se formeaza colagenul, proteina prezenta in tesuturile conjunctive – in piele, cartilaj, oase, dinti, muschi, organe. Colagenul poate fi numit si paznic al tineretii indelungate si al pielii catifelate, cu aspect tineresc;
-vitaminele A, C, E – vitamine cu efect antioxidant. Fortifica sistemul imunitar, anihileaza radicalii liberi si faciliteaza sinteza vitaminei D, care este importanta pentru absorbtia calciului;
-vitaminele B1, B2, B6 si B12 care fac parte din grupa complexului de vitamine B – importante pentru formarea sangelui, sinteza DNA-RNA si pentru procesele metabolice ale organismului;
acid pantotenic, ale carui efecte antistres sunt bine-cunoscute;
-dintre minerale contine calciu, fier, cupru, fosfor, potasiu, siliciu si sulf;
-acizi nucleici, dna si rna;
-9 hormoni importanti;
-cateva enzime;
-este cea mai bogata sursa naturala de acetilcolina, hormon tisular cu rol important in transmiterea impulsurilor nervoase(de exemplu, s-a constatat ca la bolnavii de parkinson sau la suferinzii de boala alzheimer nivelul acetilcolinei din creier este foarte scazut).
-contine din abundenta gamma-globulina

ACTIUNI
-este un puternic afrodiziac
-prelungeste si mentine tonusul organelor genitale,
-impotenta sau
-frigiditate
-efect reglator hormonal (este indicat in perturbari ale functiei glandelor endocrine, ajuta la restabilirea echilibrului hormonal dupa renuntarea la anticonceptionale);
-contine tot complexul vitaminic b denumite „vitaminele fericirii” avand un efect benefic asupra psihicului uman;
-are efect antidepresiv (este foarte util celor care sufera de depresie usoara);
-are efect antiviral,
-antibiotic si
-antiinflamator (este foarte util in boli infectioase de diverse tipuri);
-are efect antianemic (este foarte util in unele tipuri de anemii);
-ateroscleroza,
-boli de piele,
-debilitate sexuala;
-incetineste procesele de imbatranire,
-senilitatea,
-elimina inapetenta
-are un rol deosebit in metabolismul celular si in activitatea creierului.
¬ – hematopoetic (un excelent stimulator al productiei de globule rosii, albe si trombocite)
-imbunatateste memoria;
-vasodilatator
-imunoreglator
-normalizeaza secretia de sebum a glandelor sebacee
-protejeaza de imbolnavirile cu fungi (micoze);
-antiaterosclerotic
-digestiv
-reduce nervozitatea,
-reduce starea de tensiune psihica;
-are rol pozitiv asupra cresterii organismului;
-accelereaza vindecarea ranilor si a oaselor lezate;
-are efect antiinflamator si astfel accelereaza vindecarea in cazul inflamatiilor articulare de origine reumatica;
-in ceea ce priveste actiunea anti-tumorala a laptisorului de matca…..NU!!! În ceea ce priveşte acţiunea anti-tumorală a lăptişorului de matcă, cercetările sunt în curs.

INDICATII
-sterilitate
-anemia feripriva
Multe sortimente de miere conţin fier, a cărui asimilare este stimulată de prezenţa vitaminei C şi de secreţiile salivare ale albinelor, cu care este prelucrat nectarul, constituind aşa-numitul factor proteic de origine animală, indispensabil în asimilarea fierului. Cobaltul este şi el prezent în compoziţia unor sortimente de miere, fiind esenţial în structura vitaminei B12 (cianocobalaminei), direct implicată şi absolut necesară în producerea de globule roşii la nivelul măduvei osoase
-stimularea poftei de mancare
-nervozitate
-stres
-oboseala
-digestie
Mierea are o influenţă bună şi în asigurarea florei intestinale sănătoase, fenomen pus pe seama lactulozei, factor bifidogen (favorizează creşterea bacteriilor de tipul Bifidus, foarte importante în asigurarea imunităţii digestive şi generale). Trebuie menţionate efectele bacteriostatice/bactericide ale mierii în funcţie de speciile bacteriene interesate, între care anumiţi germeni din grupul colibacililor şi al salmonelelor.
-stimularea poftei de mancare
-inflamatii aticulare
-afrodisiac
-impotenta
-sterilitate
-afectiuni ale pileii
-hiperlipidemie
-scleroza in placi
-diabet zaharat
-aplazie medulara
-atero si arteroscleroza
-insuficienta renala cronica,
-poliartrita reumatoida,
-sindrom climacteric,
-boli ale glandelor suprarenale,
-boli infectocontagioase,
-distrofii,
-malnutritie la sugari,
-convalescenta,
-frigiditate,
-cosmetica
Pentru revitalizarea tenului obosit
-boala Parkinson
-boala Alzheimer
Datorită antioxidanţilor conţinuţi (vitaminele A, C şi E), cura cu lăptişor de matcă poate preveni formarea tumorilor canceroase, prin anihilarea radicalilor liberi. De asemenea, lăptişorul de matcă este o sursă de acetilcolină, substanţă care permite transmisia influxului nervos între neuroni, cura fiind indicată şi pentru prevenirea maladiei Alzheimer (cei cu această boală au un nivel scăzut de acetilcolină).
– după o intervenţie chirurgicală,
– Stopează căderea părului
– reduce seboreea excesivă şi opreşte albirea prematură a părului.
– în cazul afecţiunilor cardiovasculare,
studii clinice şi de medicină experimentală făcute de medicul James Vitek de la Colegiul de Medicină din New –York, Secţia de Endocrinologie, în anul 1995, au demonstrat faptul că lăptişorul de matcă, administrat vreme de 30-60 de zile scade nivelul colesterolului şi al trigliceridelor, previne depunerea acestora pe vasele de sânge.
-precum şi în boala Bürger

ADMINISTRARE
-Laptisorul de Matca isi schimba caracteristicile in contact cu metalul; se folosesc lingurite de plastic sau de lemn
-Administrat sub limba, timp de 7 minute, are efecte spectaculoase aducând o vigorare şi o energizare organismului aproape spectaculoasă
-adulti 0.5g -1g pe zi
-Este recomandat ca imediat dupã înghitire, sã se consume suficiente lichide
-Persoanele care au predispozitii alergice vor lua in primele trei zile de tratament cantitati foarte mici din acest produs (0,1 g, adica un varf de lingurita zilnic), oprindu-se din administrarea laptisorului de matca daca observa simptome cum ar fi mancarimi in zona buco-faringiana, tulburari digestive, dificultate in respiratie si hipersecretie pe caile respiratorii, eruptii cutanate.
-În SUA, Comisia Naţională a Mierii avertizează că mierea poate conţine spori care produc botulism la copii în vârstă de 1 an sau mai mici. La nivelul tubului lor digestiv insuficient dezvoltat, sporii pot germina eliberând toxina botulinică. Simptome: constipaţie, letargie, lipsa apetitului, plâns slab, pleoape inflamate şi ocazional stop respirator. Spre vârsta de 1 an, tubul digestiv poate face faţă toxinei.
Produsul poate fi consumat de copii numai după o consultaţie prealabilă la medic

Atenţie! Nu există cercetări ştiinţifice care să ateste efectele pozitive ale administrării lăptişorului de matcă pe termen lung;
La oamenii sanatosi, laptisorul de matca ajuta la pastrarea vigorii, a tineretii, invioreaza, da forta, creste imunitatea, intretine un nivel energetic ridicat al intregului organism. Dr. Stefan Bogdanof (Elvetia) recomanda o doza de 1 g/zi pentru intretinere. In situatii de suprasolicitare, doza poate creste la 2-3 g/zi, sau mai mult, daca eforturile fizice si/sau intelectuale sunt mari si sustinute pe o lunga durata.
În prezent se administrează cu succes şi important, fără nici un fel de reacţii adverse, doze care pornesc de la 1g (adică de 5 ori mai mult decât cele propuse iniţial) şi pot ajunge la 5 g sau chiar mai mult
-S-a observat că lăptişorul de matcă liofilizat sau conservat în diferite forme dă rezultate incomparabil mai slabe faţă de lăptişorul de matcă crud, mai greu de depozitat (necesită o temperatură constantă de 1-4 grade Celsius), dar foarte complex şi puternic din punct de vedere terapeutic. Aşadar pentru a obţine efectele terapeutice cu totul deosebite se recomandă administrarea a 1-5g pe zi de lăptişor de matcă crud, în cure de 30-90 zile, urmate de 10-30 zile de pauză. (În anumite cazuri excepţionale, se pot administra doze mult mai mari din acest produs dar în perioade scurte şi cu pauze lungi între ele)

In afectiuni cardiovasculare: Se recomandă aşadar, cura în care se administrează 1-2g de lăptişor de matcă pe zi, pe stomacul gol, înaintea meselor principale. Tratamentul va dura minimum 30 de zile (maximum 60 de zile) şi va fi reluat de până la de trei ori pe an.

In afectiuni dermatologice
Aplicat extern sub formă de loţionări, făcute cu ajutorul unei spatule ( poate fi şi coada unei linguri de lemn), înmuiată în acest produs, lăptişorul de matcă are efecte întineritoare deosebite ale pielii. Pielea se unge cu acest lăptişor de matcă în strat foarte subţire, apoi se lasă timp de 15 minute, timp în care se va înroşi uşor şi- nu vă speriaţi- se va strânge, producând nişte zbârcituri deloc plăcute vederii. După cele 15 minute se curăţă tenul cu apă călduţă (cea mai bună în acest scop este apa de ploaie sau obţinută din zăpadă) şi se lasă să se usuce. În câteva ore pielea va deveni în mod evident mai fină, mai strălucitoare. După mai multe astfel de aplicaţii, făcute la interval de 1-2 zile, apar şi alte fenomene plăcute, cum ar fi dispariţia ridurilor, a unor pigmentaţii anormale, etc

In afectiuni endocrine
lăptişorul de matcă are un conţinut ridicat de acetilcolină, o substanţă esenţială în transmiterea impulsurilor nervoase şi a cărei administrare a dat rezultate bune în prevenirea  şi în tratamentul acestei afecţiuni. Mai mult cercetări recente făcute în Japonia au demonstrat că administrarea lăptişorului de matcă crud stopează procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central şi chiar ajută la refacerea celulelor distruse. Se recomandă curele cu o durată de 10 zile, timp în care se iau 5-10g de lăptişor de matcă pe zi, după care se face o pauză de 20 de zile, apoi tratamentul se reia. În total, se fac 6 asemenea cure cu lăptişor de matcă, urmate de pauzele aferente, pe parcursul unui an.

Afecţiuni psihoneurologice
lăptişorul de matcă are un conţinut ridicat de acetilcolină, o substanţă esenţială în transmiterea impulsurilor nervoase şi a cărei administrare a dat rezultate bune în prevenirea  şi în tratamentul acestei afecţiuni. Mai mult cercetări recente făcute în Japonia au demonstrat că administrarea lăptişorului de matcă crud stopează procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central şi chiar ajută la refacerea celulelor distruse. Se recomandă curele cu o durată de 10 zile, timp în care se iau 5-10g de lăptişor de matcă pe zi, după care se face o pauză de 20 de zile, apoi tratamentul se reia. În total, se fac 6 asemenea cure cu lăptişor de matcă, urmate de pauzele aferente, pe parcursul unui an.

Afecţiuni reumatismale
se ţine o cură de 3 luni, timp în care se iau 1-3g de lăptişor de matcă pe zi (se începe cu doze mai mici, de 1g). Se pot face maximum 2 asemenea tratamente, fiecare cu o durată de 3 luni pe an, între ele lăsându-se în mod obligatoriu o pauză de o lună. Acest produs al stupului este printre cele mai puternice energizante naturale cunoscute, ajutând la recăpătarea capacităţii de muncă, la îmbunătăţirea unor funcţii cognitive (cum ar fi atenţia, capacitatea de concentrare, memoria), la normalizarea somnului.

Alzheimer
-lăptişorul de matcă are un conţinut ridicat de acetilcolină, o substanţă esenţială în transmiterea impulsurilor nervoase şi a cărei administrare a dat rezultate bune în prevenirea  şi în tratamentul acestei afecţiuni. Mai mult cercetări recente făcute în Japonia au demonstrat că administrarea lăptişorului de matcă crud stopează procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central şi chiar ajută la refacerea celulelor distruse. Se recomandă curele cu o durată de 10 zile, timp în care se iau 5-10g de lăptişor de matcă pe zi, după care se face o pauză de 20 de zile, apoi tratamentul se reia. În total, se fac 6 asemenea cure cu lăptişor de matcă, urmate de pauzele aferente, pe parcursul unui an.

Amenoreea
-s-a demonstrat prin studii de medicină experimentală şi clinică faptul că acest remediu creşte nivelul hormonului luteinizant în sânge (hormonul luteinizant ajută ovulaţia), fiind extrem de util în cazul femeilor care se confruntă cu amenoreea, oligomenoreea, ciclu menstrual neregulat, insuficienţă ovariană, etc. Se fac tratamente cu o durată de 28 de zile, după care tratamentul se reia, în total făcându-se şase asemenea cure. Fără doar şi poate, lăptişorul de matcă este printre cele mai bune remedii cunoscute contra acestor afecţiuni.

Anemii
-sub acţiunea lăptişorului crud de matcă, în organismul uman se observă o intensificare a proceselor de formare a globulelor roşii. Studii prospective au arătat că administrat în doze suficiente, acest produs al stupului ajută la eliminarea defectelor morfologice ale hematiilor şi previne procesele anormale de distrucţie a acestora. Se ţin cure de 4 săptămâni, vreme în care se iau 2-5 g lăptişor de matcă (cantitatea creşte proporţional cu gravitatea anemiei).

Anorexie mentală
-lăptişorul de matcă are un conţinut ridicat de acetilcolină, o substanţă esenţială în transmiterea impulsurilor nervoase şi a cărei administrare a dat rezultate bune în prevenirea  şi în tratamentul acestei afecţiuni. Mai mult cercetări recente făcute în Japonia au demonstrat că administrarea lăptişorului de matcă crud stopează procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central şi chiar ajută la refacerea celulelor distruse. Se recomandă curele cu o durată de 10 zile, timp în care se iau 5-10g de lăptişor de matcă pe zi, după care se face o pauză de 20 de zile, apoi tratamentul se reia. În total, se fac 6 asemenea cure cu lăptişor de matcă, urmate de pauzele aferente, pe parcursul unui an.

Artrită şi artroze cu diferite localizări
-se ţin cure cu o durată de 30-45 de zile, timp în care se iau câte 1-3 g de lăptişor de matcă crud pe zi. Acest remediu stimulează glandele suprarenale să secrete cortizon cu efect antiinflamator, stopează procesele degenerative la nivelul articulaţiilor, favorizează refacerea ţesuturilor cartilaginoase din articulaţii.

Astenii
-lăptişorul de matcă are un conţinut ridicat de acetilcolină, o substanţă esenţială în transmiterea impulsurilor nervoase şi a cărei administrare a dat rezultate bune în prevenirea  şi în tratamentul acestei afecţiuni. Mai mult cercetări recente făcute în Japonia au demonstrat că administrarea lăptişorului de matcă crud stopează procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central şi chiar ajută la refacerea celulelor distruse. Se recomandă curele cu o durată de 10 zile, timp în care se iau 5-10g de lăptişor de matcă pe zi, după care se face o pauză de 20 de zile, apoi tratamentul se reia. În total, se fac 6 asemenea cure cu lăptişor de matcă, urmate de pauzele aferente, pe parcursul unui an.

Ateroscleroza
-studii clinice şi de medicină experimentală făcute de medicul James Vitek de la Colegiul de Medicină din New –York, Secţia de Endocrinologie, în anul 1995, au demonstrat faptul că lăptişorul de matcă, administrat vreme de 30-60 de zile scade nivelul colesterolului şi al trigliceridelor, previne depunerea acestora pe vasele de sânge. Se recomandă aşadar, cura în care se administrează 1-2g de lăptişor de matcă pe zi, pe stomacul gol, înaintea meselor principale. Tratamentul va dura minimum 30 de zile (maximum 60 de zile) şi va fi reluat de până la de trei ori pe an.

Avort spontan
-lăptişorul de matcă crud creşte nivelul progesteronului în sânge, hormonul care ajută la menţinerea sarcinii. Cu o lună înainte de procreare şi ]n primele 2 luni de sarcină se ia câte 1 g de lăptişor de matcă pe zi, pe stomacul gol, cu 30 minute înaintea mesei principale.

Ciclu menstrual neregulat
-s-a demonstrat prin studii de medicină experimentală şi clinică faptul că acest remediu creşte nivelul hormonului luteinizant în sânge (hormonul luteinizant ajută ovulaţia), fiind extrem de util în cazul femeilor care se confruntă cu amenoreea, oligomenoreea, ciclu menstrual neregulat, insuficienţă ovariană, etc. Se fac tratamente cu o durată de 28 de zile, după care tratamentul se reia, în total făcându-se şase asemenea cure. Fără doar şi poate, lăptişorul de matcă este printre cele mai bune remedii cunoscute contra acestor afecţiuni.

Convalescenţă după diferite boli
-se ţine o cură de 3 luni, timp în care se iau 1-3g de lăptişor de matcă pe zi (se începe cu doze mai mici, de 1g). Se pot face maximum 2 asemenea tratamente, fiecare cu o durată de 3 luni pe an, între ele lăsându-se în mod obligatoriu o pauză de o lună. Acest produs al stupului este printre cele mai puternice energizante naturale cunoscute, ajutând la recăpătarea capacităţii de muncă, la îmbunătăţirea unor funcţii cognitive (cum ar fi atenţia, capacitatea de concentrare, memoria), la normalizarea somnului.

Degenerescenţă maculară
-dna dr Jurate Jankauskiene a prezentat la congresul de la Passau şi un studiu care demonstrează efectul extraordinar al lăptişorului crud de matcă în stoparea şi ameliorarea acestei afecţiuni, foarte dificil de tratat altfel. Sensibilitatea pacienţilor în câmpul vizual central, dar şi acuitatea vizuală a acestora a crescut în medie cu 10 procente, după doar 30 de zile de tratament cu acest produs al stupului. Administrarea se face în mod identic ca şi la miopie.

Demenţă senilă
-se ţin de 3 ori pe an cure de 60 de zile, timp în care se administrează câte 2 g de lăptişor de matcă zilnic. Acest tratament este în mod special recomandat începând cu vârsta de 50 de ani, când sistemul nervos începe să fie intens afectat de către procesele degenerative.

Dependenţa de droguri
-eficienţa lăptişorului de matcă a fost de curând descoperită în acest domeniu, maniera de administrare, dar şi rezultatele obţinute uimind, pur şi simplu, pe medicii care au aflat modul empiric de folosire a acestui produs apicol în rândul…narcomanilor. În primul rând lăptişorul crud de matcă se foloseşte pentru ieşirea din servaj- administrarea unei doze- şoc de 25g (de peste o sută de ori mai mare decât cea considerată normală până de curând), aduce după sine, adesea, dispariţia simptomelor acute (tremurături, agitaţie psihomotorie, incoerenţă mentală, etc). Administrat în doze ceva mai mici, câte 2-5g zilnic (se începe cu doza maximă, care apoi va fi scăzută progresiv), vreme de trei luni, lăptişorul de matcă este de un folos extraordinar în timpul curei de dezintoxicare şi de eliminare complectă a dependenţei de droguri. Încă se ştiu foarte puţine lucruri despre efectul acestui remediu în cazul dependenţei de alcool, care este mult mai răspândită, însă se pare că şi aici  „funcţionează”, cu un succes extraordinar, schema de administrare prezentată anterior.

Depresie
de câţiva ani firmele care produc antidepresive de sinteză sunt „terorizate” de o plantă mai exact- de sunătoare, care a devenit în Europa cel mai bine vândut remediu contra acestei afecţiuni şi aceasta în detrimentul medicamentelor de sinteză. Ei bine lăptişorul de matcă se pare că are efecte antidepresive, mai intense decât chiar sunătoarea şi este, la fel ca şi aceasta, lipsit de efecte adverse majore. Pacienţii depresivi sau depresiv anxioşi care iau lăptişor de matcă îşi recapătă treptat tonusul psihic şi mintal, apetitul alimentar şi somnul revin la normal, dispar stările astenice. Încă nu se ştie exact mecanismul de acţiune al acestui produs apicol, însă majoritatea cercetătorilor tind să creadă că, sub acţiunea sa scoarţa cerebrală începe din nou să secrete şi să elibereze, în cantităţi suficiente, în organism, neurotransmiţătorii care induc stările de optimism şi tonusul psiho-mintal. Se ţin cure de 30 de zile, timp în care se iau zilnic 2-4 g de lăptişor de matcă crud, după care se face o pauză de 1-2 săptămâni, apoi tratamentul se poate relua.

Diabet tip 2
una din cele mai importante utilizări ale lăptişorului crud de matcă este în această afecţiune, unde scade în mod spectaculos rezistenţa la insulină a organismului. Practic, sub acţiunea acestui remediu, pancreasul nu mai este „biciuit” pentru a secreta mai multă insulină, nu se intervine nici în remedii exterioare menite să scadă glicemia (ceea ce ar da un anumit nivel de dependenţă), ci pur şi simplu este ajutat organismul să se „descurce” mai bine cu insulina pe care deja este capabil să o secrete. Astfel o cură de 2 luni, timp în care se iu câte 1-3 g din acest remediu pe zi, conduce la scăderi semnificative ale valorilor glicemiei, efectul păstrându-se vreme de mi multe săptămâni şi după încheierea tratamentului.

Eczeme supurate
administrarea internă a lăptişorului crud de matcă are efecte cu totul excepţionale pentru înfrumuseţarea pielii. Sub acţiunea acestui remediu s-a remarcat:

Fracturi
-se face o cură de 45 de zile, timp în care se iau câte 2g de lăptişor de matcă crud în fiecare zi pe nemâncate. Administrarea acestui produs apicol stimulează formarea calusului (ţesutul osos de cicatrizare), grăbind procesele de refacere a oaselor după fracturi şi scurtând perioada de vindecare.

Frigiditate
-s-a demonstrat prin studii de medicină experimentală şi clinică faptul că acest remediu creşte nivelul hormonului luteinizant în sânge (hormonul luteinizant ajută ovulaţia), fiind extrem de util în cazul femeilor care se confruntă cu amenoreea, oligomenoreea, ciclu menstrual neregulat, insuficienţă ovariană, etc. Se fac tratamente cu o durată de 28 de zile, după care tratamentul se reia, în total făcându-se şase asemenea cure. Fără doar şi poate, lăptişorul de matcă este printre cele mai bune remedii cunoscute contra acestor afecţiuni.

Hepatită
-administrarea zilnică a lăptişorului de matcă crud a dat rezultate foarte bune în tratarea acestei afecţiuni, fie ea acută, cronică sau cronică- evolutivă. Cele mai bune efecte s-au remarcat în hepatitele virale (A, B, C, Etc), unde după administrare s-a observat creşterea raportului albumină/ globulină, scăderea transaminanzelor, îmbunătăţirea stării generale a pacientului. Se fac tratamente cu o durată de 90 de zile, timp în care se iau câte 3 g de lăptişor de matcă zilnic, dimineaţa înainte de masă. După o cură, se face o pauză de 30-45 de zile, după care administrarea lăptişorului crud de matcă se poate relua.

Hipotrofii staturoponderale la copii (întârzierea în creştere)
-se ţine o cură de 3 luni, timp în care se iau 1-3g de lăptişor de matcă pe zi (se începe cu doze mai mici, de 1g). Se pot face maximum 2 asemenea tratamente, fiecare cu o durată de 3 luni pe an, între ele lăsându-se în mod obligatoriu o pauză de o lună. Acest produs al stupului este printre cele mai puternice energizante naturale cunoscute, ajutând la recăpătarea capacităţii de muncă, la îmbunătăţirea unor funcţii cognitive (cum ar fi atenţia, capacitatea de concentrare, memoria), la normalizarea somnului.

Hirsutism
-într-un studiu prospectiv, făcut în anul 2004, sub conducerea dr D. Georghiev la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie din Sofia, unui număr de 55 de femei ajunse deja la menopauză le-a fost administrat lăptişorul de matcă, câte 0,5-1g pe zi, pe o perioadă de 90 de zile. Investigaţiile clinice şi analizele complete le-au fost făcute înainte şi după această cură, rezultatele fiind mai mult decât promiţătoare. Afecţiuni specifice sindromului post menopauză, cum ar fi hirsutismul, tulburări cardiace, osteoporoza, tulburări circulatorii, vaginite atrofice au fost stopate sau ameliorate. Mai mult starea psihică a majorităţii femeilor care au participat la studiu s-a îmbunătăţit considerabil, fiind ameliorate depresia şi astenia, în special

Îmbătrânire prematură
-se ţine o cură de 3 luni, timp în care se iau 1-3g de lăptişor de matcă pe zi (se începe cu doze mai mici, de 1g). Se pot face maximum 2 asemenea tratamente, fiecare cu o durată de 3 luni pe an, între ele lăsându-se în mod obligatoriu o pauză de o lună. Acest produs al stupului este printre cele mai puternice energizante naturale cunoscute, ajutând la recăpătarea capacităţii de muncă, la îmbunătăţirea unor funcţii cognitive (cum ar fi atenţia, capacitatea de concentrare, memoria), la normalizarea somnului.

Impotenţa
-administrarea de lăptişor de matcă crud creşte nivelul testosteronului din sânge, acţiune terapeutică bărbaţilor cu probleme de fertilitate sau de potenţă, apărute pe fondul problemelor endocrine. Se administrează câte 2g de lăptişor crud de matcă pe zi, pe o perioadă de 90 de zile.

Infarct miocardic
-pe lângă faptul că reduce colesterolul şi trigliceridele, că previne formarea plăcilor de aterom (datorită efectului anti-oxidant), lăptişorul de matcă are şi efect hipotensor şi vasodilatator. Persoanele cu probleme cardiace ar trebui să facă, mai ales în perioada de stres intens, tratament cu lăptişor de matcă în cure de 60 de zile. Pe parcursul tratamentului se iau câte 2 g din acest remediu pe zi, pe stomacul gol, pentru prevenirea infarctului miocardic.

Infertilitate la bărbaţi
-administrarea de lăptişor de matcă crud creşte nivelul testosteronului din sânge, acţiune terapeutică bărbaţilor cu probleme de fertilitate sau de potenţă, apărute pe fondul problemelor endocrine. Se administrează câte 2g de lăptişor crud de matcă pe zi, pe o perioadă de 90 de zile.

Infertilitate la femei
-s-a demonstrat prin studii de medicină experimentală şi clinică faptul că acest remediu creşte nivelul hormonului luteinizant în sânge (hormonul luteinizant ajută ovulaţia), fiind extrem de util în cazul femeilor care se confruntă cu amenoreea, oligomenoreea, ciclu menstrual neregulat, insuficienţă ovariană, etc. Se fac tratamente cu o durată de 28 de zile, după care tratamentul se reia, în total făcându-se şase asemenea cure. Fără doar şi poate, lăptişorul de matcă este printre cele mai bune remedii cunoscute contra acestor afecţiuni.

Insuficienţe glandulare (hipofizare, tiroidiene, corticosuprarenale, gonadice) la femei şi bărbaţi
-s-a demonstrat prin studii de medicină experimentală şi clinică faptul că acest remediu creşte nivelul hormonului luteinizant în sânge (hormonul luteinizant ajută ovulaţia), fiind extrem de util în cazul femeilor care se confruntă cu amenoreea, oligomenoreea, ciclu menstrual neregulat, insuficienţă ovariană, etc. Se fac tratamente cu o durată de 28 de zile, după care tratamentul se reia, în total făcându-se şase asemenea cure. Fără doar şi poate, lăptişorul de matcă este printre cele mai bune remedii cunoscute contra acestor afecţiuni.

Insuficienţe ovariene
-s-a demonstrat prin studii de medicină experimentală şi clinică faptul că acest remediu creşte nivelul hormonului luteinizant în sânge (hormonul luteinizant ajută ovulaţia), fiind extrem de util în cazul femeilor care se confruntă cu amenoreea, oligomenoreea, ciclu menstrual neregulat, insuficienţă ovariană, etc. Se fac tratamente cu o durată de 28 de zile, după care tratamentul se reia, în total făcându-se şase asemenea cure. Fără doar şi poate, lăptişorul de matcă este printre cele mai bune remedii cunoscute contra acestor afecţiuni.

Infecţii gripale
-administrarea lăptişorului de matcă are efect antiviral direct, stimulează producerea de celule ale sistemului imunitar şi le activează pe cele existente. Se recomandă curele scurte de 7 zile, timp în care se administrează câte 2-4g pe zi. Este o terapie excelentă pentru profilaxia gripei, mai ales în perioadele de epidemie.

Lipsa poftei de mâncare
-se ţine o cură de 3 luni, timp în care se iau 1-3g de lăptişor de matcă pe zi (se începe cu doze mai mici, de 1g). Se pot face maximum 2 asemenea tratamente, fiecare cu o durată de 3 luni pe an, între ele lăsându-se în mod obligatoriu o pauză de o lună. Acest produs al stupului este printre cele mai puternice energizante naturale cunoscute, ajutând la recăpătarea capacităţii de muncă, la îmbunătăţirea unor funcţii cognitive (cum ar fi atenţia, capacitatea de concentrare, memoria), la normalizarea somnului.

Lupus eritematos
-administrarea internă a lăptişorului crud de matcă are efecte cu totul excepţionale pentru înfrumuseţarea pielii. Sub acţiunea acestui remediu s-a remarcat:

Menopauză prematură
-se face o cură de 3 luni, timp în care se va lua lăptişor crud de matcă în doze progresive. În prima lună se va lua 1g pe zi, în a 2-a lună se va lua 2g pe zi, iar în a 3-a lună se vor lua 4 g pe zi. Se fac două astfel de tratamente pe an, ambele cu o durată de 3 luni şi cu o pauză de minimum 30 zile între ele.

Miopie, miopie progresivă
-un studiu făcut în 2008 de către prof. dr. Jurate Jankauskiene, de la Clinica de Oftalmologie a Universităţii Kaunas din Lituania, pe un număr de 25 de pacienţi cu miopie, a demonstrat că administrarea lăptişorului de matcă produce îmbunătăţirea notabilă în această afecţiune. Pacienţii care au luat acest remediu au prezentat după 60 de zile de tratament o acuitate vizuală mai bună şi o mai mare sensibilitate la contrast. Se administrează câte 1g de lăptişor de matcă crud în fiecare zi, 2-3 luni, fără pauză.

Motilitate redusă a spermatozoizilor
-un studiu clinic făcut de 2 medici egipteni, dr A. Abdelhafiz şi J. Muhamad şi publicat în 2008 în „International Journal of Gynecology- Obstretics”, s-a bucurat de o audienţă excepţională. Ei au creat un amestec de lăptişor de matcă şi miere, combinate în proporţie de 1:2 din care 5 ml (o linguriţă) intravaginal, înaintea contactului sexual destinat procreării. Studiul a fost făcut pe 99 de cupluri, care au fost împărţite în două grupe: prima grupă a folosit amestecul de miere şi lăptişor de matcă crud, iar a doua a urmat procedurile standard ale inseminării artificiale intrauterine. În mod neaşteptat, cu ajutorul tratamentului cu lăptişor de matcă crud, cei doi medici au îmbunătăţit rata fertilizării cu 8,1% faţă de cazul procedurii clasice la bărbaţii care sufereau de astenospermie.

Osteoporoza
-după vârsta de 45 ani se recomandă, de 2 ori pe an, câte o cură cu lăptişor de matcă, cu o durată de 2 luni, timp în care se consumă câte 1 g pe zi din acest remediu. El stimulează şi susţine activitatea ovarelor, favorizând secreţia de estrogen, hormon implicat direct în procesele de asimilare al calciului, şi care atunci când este secretat în organism în cantităţi insuficiente, determină apariţia osteoporozei. De asemenea lăptişorul de matcă însuşi are efecte estrogene, ceea ce îl face să fie recomandat şi în multe alte afecţiuni.

Poliartrită reumatismală
-se ţin cure cu o durată de 30-45 de zile, timp în care se iau câte 1-3 g de lăptişor de matcă crud pe zi. Acest remediu stimulează glandele suprarenale să secrete cortizon cu efect antiinflamator, stopează procesele degenerative la nivelul articulaţiilor, favorizează refacerea ţesuturilor cartilaginoase din articulaţii.

Psihastenie, schizofrenie (pierderea contactului cu realitatea)
-lăptişorul de matcă are un conţinut ridicat de acetilcolină, o substanţă esenţială în transmiterea impulsurilor nervoase şi a cărei administrare a dat rezultate bune în prevenirea  şi în tratamentul acestei afecţiuni. Mai mult cercetări recente făcute în Japonia au demonstrat că administrarea lăptişorului de matcă crud stopează procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central şi chiar ajută la refacerea celulelor distruse. Se recomandă curele cu o durată de 10 zile, timp în care se iau 5-10g de lăptişor de matcă pe zi, după care se face o pauză de 20 de zile, apoi tratamentul se reia. În total, se fac 6 asemenea cure cu lăptişor de matcă, urmate de pauzele aferente, pe parcursul unui an.

Reumatism
-se ţin cure cu o durată de 30-45 de zile, timp în care se iau câte 1-3 g de lăptişor de matcă crud pe zi. Acest remediu stimulează glandele suprarenale să secrete cortizon cu efect antiinflamator, stopează procesele degenerative la nivelul articulaţiilor, favorizează refacerea ţesuturilor cartilaginoase din articulaţii.

Scleroză multiplă, scleroză laterală amiotrofică (boala Charcot sau Lou Gehring)
-sunt afecţiuni atât de grave şi în care s-au obţinut rezultate terapeutice atât de spectaculoase cu ajutorul lăptişorului de matcă, încât au uimit întreaga lume medicală. Cele mai bune rezultate au fost obţinute de un medic român care foloseşte lăptişorul de matcă (împreună cu alte produse ale stupului), într-o manieră  până de curând neobişnuită: se administrează zilnic o doză zilnică de 8-10g, vreme de o săptămână, apoi se face o pauză de 4 săptămâni, după care tratamentul se reia.
Medicul român Cristian Aoşan a prezentat în ultimii ani la mai multe congrese internaţionale, extraordinarele rezultate obţinute în tratarea sclerozei multiple cu ajutorul produselor stupului. Experienţa sa cu cei aproape 200 de pacienţi trataţi de această afecţiune cu ajutorul lăptişorului de matcă, al veninului de albine şi al unei alimentaţii echilibrate, a pus în evidenţă câteva lucruri cu totul excepţionale:
-Evoluţia sclerozei multiple poate fi stopată.
-Multe din funcţiile motorii, dar şi senzoriale pot fi recuperate printr-un tratament corespunzător, rezultatele cele mai bune obţinându-se în faza de debut a afecţiunii şi la pacienţii din grupa de vârstă 20-40 ani.
-Sub acţiunea lăptişorului de matcă crud, porţiunile din ţesut afectate de demielinizare se pot, pur şi simplu, regenera, lucru pus în evidenţă de analizele obţinute prin rezonanţă magnetică nucleară, făcute pacienţilor dr Cristina Aoşan. Mai multe studii japoneze foarte recente, ale dr. Furukawa şi al colaboratorilor săi, demonstrează şi ele, în premieră mondială, că celulele nervoase se pot regenera. De altfel, trebuie spus că între dr Aoşan şi cercetătorii japonezi sunt relaţii strânse de colaborare, doamna doctor fiind din 2007 membru de onoare al „Asociaţiei Japoneze de Apiterapie”.

Sensibilitate la gripă şi infecţii în general
-administrarea lăptişorului de matcă are efect antiviral direct, stimulează producerea de celule ale sistemului imunitar şi le activează pe cele existente. Se recomandă curele scurte de 7 zile, timp în care se administrează câte 2-4g pe zi. Este o terapie excelentă pentru profilaxia gripei, mai ales în perioadele de epidemie.

Sindrom postmenopauză
-într-un studiu prospectiv, făcut în anul 2004, sub conducerea dr D. Georghiev la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie din Sofia, unui număr de 55 de femei ajunse deja la menopauză le-a fost administrat lăptişorul de matcă, câte 0,5-1g pe zi, pe o perioadă de 90 de zile. Investigaţiile clinice şi analizele complete le-au fost făcute înainte şi după această cură, rezultatele fiind mai mult decât promiţătoare. Afecţiuni specifice sindromului post menopauză, cum ar fi hirsutismul, tulburări cardiace, osteoporoza, tulburări circulatorii, vaginite atrofice au fost stopate sau ameliorate. Mai mult starea psihică a majorităţii femeilor care au participat la studiu s-a îmbunătăţit considerabil, fiind ameliorate depresia şi astenia, în special

Sindroamele hipoanabolice (lipsa de asimilare, slăbire fizică) –
-se ţine o cură de 3 luni, timp în care se iau 1-3g de lăptişor de matcă pe zi (se începe cu doze mai mici, de 1g). Se pot face maximum 2 asemenea tratamente, fiecare cu o durată de 3 luni pe an, între ele lăsându-se în mod obligatoriu o pauză de o lună. Acest produs al stupului este printre cele mai puternice energizante naturale cunoscute, ajutând la recăpătarea capacităţii de muncă, la îmbunătăţirea unor funcţii cognitive (cum ar fi atenţia, capacitatea de concentrare, memoria), la normalizarea somnului.

Sindroame neurastenice
-lăptişorul de matcă are un conţinut ridicat de acetilcolină, o substanţă esenţială în transmiterea impulsurilor nervoase şi a cărei administrare a dat rezultate bune în prevenirea  şi în tratamentul acestei afecţiuni. Mai mult cercetări recente făcute în Japonia au demonstrat că administrarea lăptişorului de matcă crud stopează procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central şi chiar ajută la refacerea celulelor distruse. Se recomandă curele cu o durată de 10 zile, timp în care se iau 5-10g de lăptişor de matcă pe zi, după care se face o pauză de 20 de zile, apoi tratamentul se reia. În total, se fac 6 asemenea cure cu lăptişor de matcă, urmate de pauzele aferente, pe parcursul unui an.

Sindromul oboselii cronice-
-se ţine o cură de 3 luni, timp în care se iau 1-3g de lăptişor de matcă pe zi (se începe cu doze mai mici, de 1g). Se pot face maximum 2 asemenea tratamente, fiecare cu o durată de 3 luni pe an, între ele lăsându-se în mod obligatoriu o pauză de o lună. Acest produs al stupului este printre cele mai puternice energizante naturale cunoscute, ajutând la recăpătarea capacităţii de muncă, la îmbunătăţirea unor funcţii cognitive (cum ar fi atenţia, capacitatea de concentrare, memoria), la normalizarea somnului.

Stagnare în creştere Stări ciclotimice (instabilitate psihică) –
-lăptişorul de matcă are un conţinut ridicat de acetilcolină, o substanţă esenţială în transmiterea impulsurilor nervoase şi a cărei administrare a dat rezultate bune în prevenirea  şi în tratamentul acestei afecţiuni. Mai mult cercetări recente făcute în Japonia au demonstrat că administrarea lăptişorului de matcă crud stopează procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central şi chiar ajută la refacerea celulelor distruse. Se recomandă curele cu o durată de 10 zile, timp în care se iau 5-10g de lăptişor de matcă pe zi, după care se face o pauză de 20 de zile, apoi tratamentul se reia. În total, se fac 6 asemenea cure cu lăptişor de matcă, urmate de pauzele aferente, pe parcursul unui an.

Stări de denutriţie
-se ţine o cură de 3 luni, timp în care se iau 1-3g de lăptişor de matcă pe zi (se începe cu doze mai mici, de 1g). Se pot face maximum 2 asemenea tratamente, fiecare cu o durată de 3 luni pe an, între ele lăsându-se în mod obligatoriu o pauză de o lună. Acest produs al stupului este printre cele mai puternice energizante naturale cunoscute, ajutând la recăpătarea capacităţii de muncă, la îmbunătăţirea unor funcţii cognitive (cum ar fi atenţia, capacitatea de concentrare, memoria), la normalizarea somnului.

Stări de oboseală
-se ţine o cură de 3 luni, timp în care se iau 1-3g de lăptişor de matcă pe zi (se începe cu doze mai mici, de 1g). Se pot face maximum 2 asemenea tratamente, fiecare cu o durată de 3 luni pe an, între ele lăsându-se în mod obligatoriu o pauză de o lună. Acest produs al stupului este printre cele mai puternice energizante naturale cunoscute, ajutând la recăpătarea capacităţii de muncă, la îmbunătăţirea unor funcţii cognitive (cum ar fi atenţia, capacitatea de concentrare, memoria), la normalizarea somnului.

Stări depresiv anxioase
-de câţiva ani firmele care produc antidepresive de sinteză sunt „terorizate” de o plantă mai exact- de sunătoare, care a devenit în Europa cel mai bine vândut remediu contra acestei afecţiuni şi aceasta în detrimentul medicamentelor de sinteză. Ei bine lăptişorul de matcă se pare că are efecte antidepresive, mai intense decât chiar sunătoarea şi este, la fel ca şi aceasta, lipsit de efecte adverse majore. Pacienţii depresivi sau depresiv anxioşi care iau lăptişor de matcă îşi recapătă treptat tonusul psihic şi mintal, apetitul alimentar şi somnul revin la normal, dispar stările astenice. Încă nu se ştie exact mecanismul de acţiune al acestui produs apicol, însă majoritatea cercetătorilor tind să creadă că, sub acţiunea sa scoarţa cerebrală începe din nou să secrete şi să elibereze, în cantităţi suficiente, în organism, neurotransmiţătorii care induc stările de optimism şi tonusul psiho-mintal. Se ţin cure de 30 de zile, timp în care se iau zilnic 2-4 g de lăptişor de matcă crud, după care se face o pauză de 1-2 săptămâni, apoi tratamentul se poate relua.

Stări de slăbiciune
-se ţine o cură de 3 luni, timp în care se iau 1-3g de lăptişor de matcă pe zi (se începe cu doze mai mici, de 1g). Se pot face maximum 2 asemenea tratamente, fiecare cu o durată de 3 luni pe an, între ele lăsându-se în mod obligatoriu o pauză de o lună. Acest produs al stupului este printre cele mai puternice energizante naturale cunoscute, ajutând la recăpătarea capacităţii de muncă, la îmbunătăţirea unor funcţii cognitive (cum ar fi atenţia, capacitatea de concentrare, memoria), la normalizarea somnului.

Ten seboreic
-administrarea internă a lăptişorului crud de matcă are efecte cu totul excepţionale pentru înfrumuseţarea pielii. Sub acţiunea acestui remediu s-a remarcat:
-Normalizarea secreţiei glandelor sebacee, element de maximă importanţă pentru tratarea acneei şi a tenului seboreic.
-Stimularea metabolismului celulelor epidermale, ceea ce ajută la cicatrizarea mai rapidă şi estetică a unor leziuni ale pielii.
-Creşte secreţia de estrogen a organismului, ceea ce face pielea mai catifelată şi elastică.
Aplicat extern sub formă de loţionări, făcute cu ajutorul unei spatule ( poate fi şi coada unei linguri de lemn), înmuiată în acest produs, lăptişorul de matcă are efecte întineritoare deosebite ale pielii. Pielea se unge cu acest lăptişor de matcă în strat foarte subţire, apoi se lasă timp de 15 minute, timp în care se va înroşi uşor şi- nu vă speriaţi- se va strânge, producând nişte zbârcituri deloc plăcute vederii. După cele 15 minute se curăţă tenul cu apă călduţă (cea mai bună în acest scop este apa de ploaie sau obţinută din zăpadă) şi se lasă să se usuce. În câteva ore pielea va deveni în mod evident mai fină, mai strălucitoare. După mai multe astfel de aplicaţii, făcute la interval de 1-2 zile, apar şi alte fenomene plăcute, cum ar fi dispariţia ridurilor, a unor pigmentaţii anormale, etc.

Vaginită atrofică
într-un studiu prospectiv, făcut în anul 2004, sub conducerea dr D. Georghiev la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie din Sofia, unui număr de 55 de femei ajunse deja la menopauză le-a fost administrat lăptişorul de matcă, câte 0,5-1g pe zi, pe o perioadă de 90 de zile. Investigaţiile clinice şi analizele complete le-au fost făcute înainte şi după această cură, rezultatele fiind mai mult decât promiţătoare. Afecţiuni specifice sindromului post menopauză, cum ar fi hirsutismul, tulburări cardiace, osteoporoza, tulburări circulatorii, vaginite atrofice au fost stopate sau ameliorate. Mai mult starea psihică a majorităţii femeilor care au participat la studiu s-a îmbunătăţit considerabil, fiind ameliorate depresia şi astenia, în special.

SURSA: http://www.comarion.ro/retete_naturiste/index.php?value=Laptisorul%20de%20matca.&detalii=preparate

Potrivit adeptilor liofilizarii, proprietatile laptisorului se pastreaza integral dupa aceasta operatiune, dar este evident ca acest procedeu reduce considerabil proprietatile terapeutice si duce la pierderea apei biologice a laptisorului in conditiile in care, studii recente au demonstrat importanta acesteia; De aceea se prefera laptisorul de matca pur in locul celui liofilizat (deshidratat)
SURSA

ATENTIE! Dacă doriţi să încercaţi lăptişorul de matcă, nu-l cumpăraţi înainte de a vă interesa de provenienţa sa şi a întreba dacă a fost controlat din punct de vedere al conţinutului său de substanţe nocive (reziduale). Căci produsele apicole din ţările est-europene şi asiatice sunt contaminate frecvent cu reziduuri de medicamente sau pesticide

Dintre toate produsele stupului, lăptişorul de matcă pare a fi substanţa cea mai alterabilă. Chiar la stup, dacă este recoltat cu lanţetă de metal, lăptişorul nu mai este valabil medicinal. Trebuie recoltat cu o lanţetă de os, plastic sau sticlă şi pus într-un pahar cu puţină apă sau într-o linguriţă din plastic, os sau sticlă apoi servit imediat pentru a avea activitate medicinală utilă şi sigură. Lăptişorul din fiole liofilizate nu este testat biologic şi deci nu este fiabil medicinal. Lăptişorul încorporat în diverse preparate suportă aceeaşi critică. În afara stupului lăptişorul se păstrează doar câteva minute şi în stup câteva zile (3-5).
Dr. Nic. N. Mihailescu, Mierea şi sănătatea.
sursa

SARCINA SI ALAPTARE
In sarcina si alaptare: insuficiente informaţii fiabile disponibile;

REACTII ADVERSE
Oral, lăptişor de matcă pare să cauzeze putine efecte secundare în cazul persoanelor nonalergice.
La persoanele cu antecedente de atopie sau astm, lăptişorul de matcă pare să cauzeze o rată ridicată de simptome alergice inclusiv
-prurit,
-urticarie,
-eczeme,
-edem palpebral şi facial,
-conjunctivită,
-rinoree,
-dispnee,
-astm bronşic (produce bronhoconstrictie).

In cazurile severe, lăptişor de matcă poate provoca
-starea astmatica,
-anafilaxie, şi
-deces

INTERACTIUNI
Laptisorul interactioneaza cu substanta medicamentoasa WARFARINA! care este un anticoagulant; Deci Laptisorul ar putea creşte efectele warfarinei şi creşte deci riscul de sângerare

CONTRAINDICATII
-astm (astm bronsic la copii (datorita astringentei laptisorului care ar putea induce bronhoconstrictie).)
-atopie
-dermatita
-stimularea foarte puternică glandulară este contraindicată în toate bolile endocrine hiperfuncţionale:
-acromegalie,
-gigantism,
-boala lui cushing,
-obezitate,
-adenoame hipofizare, tiroidiene, paratiroidiene, prostatice,
-în fibroamele uterine,
-în hipertiroidie,
-în hiperadrenocorticism,
-în sindromul tirocatecolic,
-în hiperestrogenism (exces de foliculină),
-hiperorhism,
-ejaculare precoce,
-diabet zaharat,
-manie,
-delir,
-agitaţii psihice de altă natură, ca şi
-în alergii.

ACŢIUNI TOXICE:
-nu se cunosc până în prezent. Se poate considera totuşi ca un efect advers în unele cazuri, deschiderea ULCERULUI la bolnavii cu maladie ulceroasă. Dar numai la doze mari.

PRODUSUL SE TRIMITE IN TARA NUMAI PRIN FAN COURIER; termenul de pastrare in afara frigiderului este de 48H maxim (conform celor spuse de producator)

AMBALAJ  :
Flacon 10g

PRODUCATOR:
API  LAND

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.