Rapoarte ANM

Suplimente alimentare, retrase de pe piata

mai 29, 2012   ·   0 Comments

Aproximativ 30 de kg de produse din gama suplimentelor alimentare au fost retrase de pe piata farmaceutica din Vaslui, iar in Hunedoara, circa 1.700 de capsule de slabit, anunta NewsIn.

Inspectorii OPC Vaslui au verificat 18 agenti economici cu privire la calitatea si modul de comercializare, etichetare, prezentare si publicitate a suplimentelor alimentare, sustine Dan Cain, directorul institutiei.

„In urma actiunilor de control, s-au constat mai multe deficiente. Informatiile de pe ambalajul produsului nu sunt traduse in limba romana, lista ingredientelor este incompleta, pe prospectele ce insotesc produsele, pe langa ingredientele de natura vegetala, exista mentiunea excipienti fara indicarea categoriei si a numelui specific codului CE. Suplimentele alimentare se comercializeaza intr-o gama foarte diversificata, expuse alaturi de medicamente, ceea ce determina decizia de a fi achizitionate pentru tratarea sau vindecarea diferitelor afectiuni, ceea ce nu este tocmai corect. Suplimentele alimentare vin sa suplineasca anumite carente din organism, in nicun caz nu vindeca bolile”, a explicat directorul OPC Vaslui.

Printre produsele retrase se numara Uleiul de catina, Reglacid, Tisofit sirop, Bitter capsule, Spirulina, Urinal akut, Hepastim efiodigest, Redigest, Osteocina.

Pe total, au fost oprite de la comercializare 29,72 kg de produse din categoria suplimentelor alimentare, in valoare de 8.815 de lei. De altfel, s-au aplicat sapte amenzi contraventionale si 14 avertismente.

1.700 pastile retrase si in Hunedoara

„Capsule de slabit Superslim erau vandute in farmacii ca supliment alimentar, insa ele trebuiau comercializate ca medicament, numai la recomandarea medicului, deoarece contin sibutramina. A fost nevoie de trei etape de verificari deoarece produsul este foarte cautat si stocurile se epuizau in cateva ore, asa ca in prima faza nu am gasit nimic. Abia in urmatoarele doua controale realizate in toate farmaciile din judet am retinut 240 de capsule de la unul dintre importatorii din Ilfov si doar 500 de capsule dintr-un lot de 1340 (46 de cutii mari) provenite de la un depozit din Timis, deoarece restul fusese deja vandut. Toate capsulele retinute de la vanzare au fost returnate furnizorilor pe cheltuiala lor”, explica Mihail Rudeanu, directorul coordonator al Directiei Sanitare Veterinare (DSV) Hunedoara.

Superslim a fost retras de pe piata din judetul Hunedoara dupa ce DSV a primit o notificare din partea autoritatilor centrale ce semnala continutul de sibutramina – un derivat de amfetamina care inhiba apetitul – care, in mod normal, se administreaza sub control medical.

Loturile retrase de pe piata hunedorean figurau ca fiind importate de doua firme din judetele Ilfov si Timis.

Pe de alta parte, nici o hunedoreanca nu a fost nemultumita de capsulele de slabit, iar OPC-ul nu a primit nicio reclamatie in acest sens, sustine Romi Carmazan, directorul Oficiului pentru Protectia Consumatorului (OPC) Hunedoara.

Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.