Ayurveda

Boala colonului iritabil-o abordare ayurvedica

ianuarie 26, 2012   ·   0 Comments

Sindromul colonului iritabil este una dintre tarele societatii moderne.Stilul de viata dezordonat, obiceiurile alimentare nesanatoase asociate cu emotii negative acumulate atat din plan profesional cat si din cel personal conduc la o serie de simptome digestive paradoxale care intra sub umbrela acestei afectiuni Perioadele in care boala se agraveaza sunt de obicei primavara si toamna, cand apar modificari climatice, implicit igieno-dietetice importante.
Mai precis, totul este in schimbare: durata zilei in raport cu noaptea, temperaturile, fructele si legumele de pe piata, starea noastra psihica, etc.

Descrierea afectiunii
Constipatia sau diareea ocazionale nu reprezinta ceva iesit din comun pentru o persoana normala in anumite conditii. In schimb, alternarea frecventa a acestor tulburari insotita si de alte cateva simptome se poate diagnostica deja drept sindromul colonului iritabil, numit pana nu demult diaree nervoasa sau colon spastic.
Ayurveda, medicina traditionala indiana, defineste originea bolii printr-un deficit al Agni-termen ce desemneaza focul digestiv, cu sediul in stomac si intestinul subtire. Slabirea Agni duce la o digestie necorespunzatoare si la o acumulare de Ama-denumire generica pentru toxinele/fragmentele de alimente nedigerate care se acumuleaza in organism. Scaderea Agni asociata cu acest exces nociv de Ama genereaza o serie de semne caracteristice descrise detaliat in Ayurveda in categoria afectiunilor Grahani, care prin analogie se pot asocia definitiilor moderne ale unor boli digestive, printre care si colonul iritabil.
Cauze si simptome

Conform Ayurveda, originea afectiunii trebuie cautata in mai multe directii:

Obiceiuri alimentare:
– perioade de post prelungite
– alimentatie excesiva/carentiala
– mese neregulate
– alimente grele, reci, contaminate
– sensibilitate a colonului la anumite alimente: alcool, cafea, ceai negru, bauturi energizante, ciocolata, condimente.

Stari psihice:
– stresul si anxietatea.

Afectiuni conexe:
-infectii cu germeni patogeni, paraziti
-afectiuni pancreatice
– exces de medicamente cu efect laxativ.

Alti factori
– sexul feminin confera o predispozitie la acest sindrom, care se agraveaza in special in perioada menstruala
-varsta adulta reprezinta, din punct de vedere statistic, un factor care poate contribui la aparitia sindromului, acesta nefiind prezent la copii.
Cele mai frecvente simptome includ in mod majoritar simptome la nivelul tractului gastro-intestinal: sete, anorexie, salivatie excesiva, gust alterat, dispepsie, arsuri gastrice, senzatie de voma, dureri in abdomenul inferior, digestie intarziata si senzatie de greutate in corp, flatulenta, alternanta constipatie-diaree, diaree in cursul diminetii, nevoie de defecatie aparuta dupa mese, fecale de tip panglica cu sau fara mucus, senzatie de golire incompleta la nivelul rectului, urinari frecvente, dar si edeme ale mainilor si picioarelor, dureri articulare, etc.

Profilaxie si tratament
Dupa cum au fost prezentate si alte afectiuni in numere anterioare ale revistei, probabil ca ati sesizat un fapt important: tratamentul ayurvedic se bazeaza pe mai multe componente, respectiv regim igieno-dietetic, fitoterapie, abordarea unei atitudini psihice corespunzatoare si daca este cazul exercitii fizice, de respiratie, meditatie, proceduri de detoxifiere numite generic Panchakarma.

Dieta
Sunt mentionate alimentele recomandate, dar si cele total contraindicate sau care se recomanda a fi evitate pe cat posibil.
Alimentele recomandate pentru consum frecvent sunt in general cele bogate in fibre, orezul mai vechi de un an, lintea, laptele batut, frunzele de patrunjel, piperul negru, ghimbirul, nucsoara, rodia.
Alimentele care trebuie evitate sunt numeroase, dar amintim laptele si produsele lactate (cu exceptia laptelui batut), excitantele sistemului nervos (ceaiul negru, cafeaua, alcoolul, bauturile energizante), bauturile carbogazoase, condimentele foarte iuti (chilli), indulcitorii de sinteza, multe dintre cereale (grau, porumb, ovaz), legume uscate (mazare, linte neagra, soia, fasole), cartofi, cartofi dulci, ceapa, usturoi, fructe uscate (caju, arahide, nuca de cocos), anumite sortimente de carne (carne rosie, carne de pasare, fructe de mare), unele fructe (mango, ananas, mere, pepene verde, dovleac, papaya, smochine).
Ca regula generala, sunt total contraindicate mancarurile grele, reci, contaminate, foarte dulci, uleioase, si prajelile, pentru ca ele cresc Ama (toxinele, fragmentele nedigerate din organism).

Reguli de igiena zilnica
Mesele trebuie sa fie regulate, la aproximativ aceleasi ore in fiecare zi.
Se mananca incet, relaxat, intr-o atmosfera linistitoare.
Intervalul intre doua mese trebuie sa fie de cel putin 3 ore, pentru a permite o desfasurare completa a proceselor digestive.
Alimentele trebuie bine mestecate si amestecate cu secretie salivara, pentru ca digestia incepe in cavitatea bucala.
In locul unei singure mese copioase pe zi, sunt de preferat trei mese mai putin consistente.
Fumatul trebuie exclus in totalitate, pentru ca irita mucoasa digestiva.
Este esential sa se dea curs nevoilor fiziologice atunci cand acestea intervin.
Trebuie evitat somnul in timpul zilei.
Se lasa un interval de minim 2 ore intre cina si ora de culcare.
Este necesara practicarea unor exercitii fizice regulate, pentru ca sedentarismul favorizeaza aparitia sindromului. Jumatate de ora de mers pe jos zilnic este suficienta pentru a mentine un tonus bun al organismului
Eliminarea stresului din viata de zi cu zi este obligatorie.

Fitoterapie
Remediile naturale ayurvedice pot fi produse dupa formule traditionale mentionate in Farmacopeea Ayurvedica, iar altele pot fi preparate si in casa, necesitand utilizarea unor alimente si condimente frecvent folosite in bucataria personala.

Urmatoarele retete reprezinta cateva exemple de remedii care se pot elabora la domiciliu:
Apa calda, in cantitati de pana la 3 pahare pe zi.
Laptele batut-numit lassi la care se adauga un praf de chimen, ghimbir si piper, consumat dupa fiecare masa, cu exceptia cinei.
Ghimbirul – sub forma de infuzie, suc din radacina proaspata sau in diferite mancaruri.
Supa de ridichi cu piper.
Supa de chimion (nerecomandata gravidelor si copiilor sub 2 ani).
Semintele de in-in salate sau ca atare-1 lingurita pe zi.
Infuziile de menta, musetel, fenicul.

Dintre remediile utile in tratamentul colonului iritabil care se comercializeaza in farmacii si magazine de tip plafar trebuie mentionate:

Triphala este o combinatie ayurvedica traditionala de 3 fructe. Principiile active pe care le contine sunt: taninuri (acid galic), antrachinone, flavonoide, vitamina C, acid linoleic, fosfolipide, polifenoli, glicozide.Efectele terapeutice ale remediului sunt multiple:detoxifiant si regenerator al mucoasei intestinale, digestiv, antioxidant, stimulator al metabolismului general (prin cresterea absorbtiei nutrientilor la nivelul mucoasei intestinale), tonic hepatic, hipolipemiant, antiinflamator, antibacterian, antialergic. Reprezinta un tratament de electie in colonul iritabil,care trebuie urmat minim 2 luni. Se administreaza timp de 7 zile cate 2 capsule de Triphala Herba Ayurvedica dimineata si seara., apoi se continua cu 1 capsula de 3 ori pe zi, inainte de masa.

Guduchi sau Tinospora cordifolia contine alcaloizi (berberine, giloin), ulei volatil, amidon, substante amare care ii confera proprietati: imunomodulatoare, revitalizante, aperitive, digestive, carminative, antiemetice, antidiareice, antihelmintice, antipiretice, tonice cerebrale, detoxifiante, afrodisiace. Se recomanda in aceasta afectiune pentru ca reechilibreaza Agni-focul digestiv, crescand totodata capacitatea organismului de a se proteja de germenii patogeni. Durata administrarii este similara cu cea a Triphala, 1 capsula de 3 ori pe zi.
La fitoterapia ayurvedica puteti adauga si un supliment probiotic (care sa contina atat specii de bifidumbacterii, cat si de lactobacili), timp de 6 luni, care va participa la refacerea florei intestinale.
Tratamentul trebuie asociat cu exercitii zilnice de respiratie care sa reechilibreze starea psihica, una din cauzele principale ale bolii.

Farm. Irina Lupascu

By

Tags: , , , , , , ,


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.