Despre boli

Colita cronica

ianuarie 26, 2012   ·   0 Comments

Colita

-este o inflamatie a intestinului gros. Boala evolueaza indelung, cu perioade   de   sanatate   aparenta intrerupte de agravari provocate de abateri de la regim, emotii, stari de frig.

Cauza  colitelor cronice trebuie cautata in
1.enterocolitele acute neingrijite, in
2.constipatia cronica netratata care sfirseste prin a duce la lezarea intestinului, in
3.actiunea iritanta a viermilor intestinali sau
4.intr-o digestie incompleta a alimentelor in stomac si intestinul subtire.
5.starile de tensiune nervoasa prelungita si repetata si unele obiceiuri neigienice ca mestecatul grabit si incomplet al alimentelor, caracteristic celor ce mananca pe fuga sau nu au dantura buna, precum si
6.abuzul de alimente iritante pentru intestin, ca legume si fructe crude, ceapa, usturoi, hrean, masline, nuci, alune, marmelada, bomboane, paine neagra.

Simptomele
1.dureri abdominale,
2.balonari si
3.diaree precedata de colici si bolboroseli abdominale.

Ca urmare a acestor suferinte, apetitul scade, bolnavul slabeste si prezinta de regula tulburari nervoase ca depresie, oboseala si preocupari exagerate de starea sa. Scaunul in colitele cronice prezinta unele caractere specifice. El este de regula lichid sau moale, inform, insotit adesea de eliminare de mucozitati, mai rar sange. Colita se insoteste adesea de o predominanta a florei de fermentatie, in prima portiune a intestinului gros. Caracteristica acestei flore, care in mod normal este prezenta in intestinul omului si are un rol util de completare a digestiei, este ca traieste pe seama anumitor resturi alimentare (celuloza fructelor si legumelor, amidonul nedigerat si zaharurile cand sunt consumate in cantitati mari) ajunse pana in intestinul gros. Aici are lac o producere abundenta de gaze si substante acide iritante pentru peretii intestinali. De aceea apar balonarile si bolboroselile abdominale, dureri si diaree.
Colita de putrefactie se caracterizeaza printr-o predominanta, in intestinul gros, a florei microbiene respective, flora ce traieste si se inmulteste in special pe seama albuminelor aflate in secretiile intestinului inflamat.
Colicile pot fi intilnite la diferite organe ale corpului cum ar fi: apendice, intestine, vezica biliara, rinichi. Ele se manifesta prin dureri acute, puternice, care apar intermitent, adica perioadele de accentuare a durerii alterneaza cu perioade de linistire a durerii. Aceste dureri se datoreaza contractiilor muschilor organelor respective. Avind in vedere organul la care se intilneste, exista mai multe tipuri de colici:

COLICI ABDOMINALE
Se intilnesc in infectiile intestinului subtire si gros, in indigestii, dupa mese copioase. De obicei dupa varsaturi sau eliminarea de gaze, colicile inceteaza. Cel mai frecvent colicile abdominale se intilnesc la sugari. Colica apendiculara Afectiune care consta in jena dureroasa in partea dreapta a abdomenului care dupa citeva ore sau zile se transforma in durere puternica, durere care se accentueaza prin apasarea abdomenului in regiunea respectiva. Concomitent apar si simptome precum greturile, varsaturi, febra, stare generala precara.
-flatulenta poate fi simptomul unor afectiuni care impiedica procesul normal de digestie, precum boala celiaca
-flatulenta poate fi cauzata si de stres, deoarece stresul afecteaza procesul de digestie , alimentele trecand in intestinul gros complet nedigerate

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.