Afectiuni ale aparatului digestiv

Helicobacter Pilory responsabila de cancerul gastric

ianuarie 26, 2012   ·   0 Comments

Bacteria intalnita in stomac, Helicobacter pylori, care este responsabila de aparitia cancerului gastric si a ulcerului peptic, pare sa nu fie chiar atat de daunatoare. Conform unui nou studiu, poate proteja copii de astmul bronsic. Studiul, bazat pe analiza unui sondaj facut pe 7663 de adulti, a aratat ca o tulpina virulenta de Helicobacter pylori a fost asociata cu absenta astmului inainte de varsta de 15 ani.
Indivizii purtatori ai acestei tulpini erau cu 40% mai feriti de instalarea astmului la o varsta tanara decat aceia care nu o purtau. Studiul a descoperit de asemenea ca microbul era asociat cu protectia impotriva … si a altor alergii cauzate de polen si mucegaiuri, mai ales in randurile adultilor tineri.

Studiul este publicat in Arhivele de Medicina Interna.

„In final, potentialele proprietati protectoare are bacteriei …” explica dr. Martin J. Blaser, profesor de medicina interna la Frederick H. King, profesor de microbiologie la Facultatea de Medicina NYU, care a studiat H. pylori de mai mult de 20 de ani.

„Aceste proprietati indica o viziune mai complexa asupra organismului – nu numai ca ulcer – patogen sau cancer – patogen, dar ca un organism care are costurile si beneficiile lui in relatia cu organismul uman.” spune dr. Blaser. „Aceste costuri si beneficii relative difera net de la individ la individ.”

Dr. Blaser a facut un studiu impreuna cu dr. Yu Chen, profesor asistent la Departamentul de Protectia Mediului de la NYU, care avea experienta in epidemiologie.

H. pylori traieste in mucoasa stomacului, unde ramane uneori si zeci de ani. Indivizii o dobandesc de obicei inainte de varsta de 10 ani, si are o transmitere familiala. Studiile anterioare ale dr. Blaser au confirmat legatura bacteriei cu cancerul gastric si s-au elucidat gene asociate cu virulenta acesteia, in special gena numita cagA.

In ultimii ani, dr. Blaser a inceput sa banuiasca faptul ca acest microorganism, care este bacteria dominanta in stomac, joaca de asemenea un rol in sanatatea individului. Aceasta observatie, spune el, este sustinuta de ipoteza igienei. El sugereaza ca expunerea la infectii microbiene in copilarie previne sau diminueaza aparitia alergiilor sau a astmului bronsic.

Dr. Blaser a propus ca H. pylori ar proteja de aceste boli ale tractului gastrointestinal, cum ar fi refluxul gastro-esofagian (GERD), care poate duce la esofag Barrett – o afectiune premaligna, sau adenocarcinom de esofag. Toate acestea au devenit tot mai des intalnite in tarile dezvoltate odata cu faptul ca Helicobacter se intalneste tot mai rar, datorita imbunatatirii conditiilor de igiena si a raspandirii antibioticelor, spune dr. Blaser (In acelasi timp, incidenta ulcerului peptic si a cancerului gastric a scazut in tarile dezvoltate.)

Astazi, mai putin de 10% dintre copiii din tarile industrializate poarta aceasta bacterie, in timp ce 90% dintre copiii din tarile in curs de dezvoltare sunt infectati in jurul varstei de 5 ani. „Bacteria a fost microorganismul dominant in stomacul uman timp de mii de ani si nu poate disparea fara consecinte.” spune dr. Blaser. El adauga acum ca Helicobacter ar putea proteja organismul uman de aparitia refluzului gastro-esofagian si de alte afectiuni esofagiene.

„Ipoteza ca tulpina cagA este protectoare fata de astmul bronsic trebuie testata in studii viitoare. Cercetarile noastre si ale altor oameni de stiinta vor strange dovezile necesare.” spune dr. Chen.

Daca relatia dintre Helicobacter pylori si astm este confirmata si de alte studii, lucru necesar intotdeauna in validarea stiintifica, atunci se pune intrebarea daca „ar trebui sa incercam sa eliminam Helicobacter de la copii” spune dr. Blaser. „Este probabil pentru prima data in istoria omenirii cand avem copii care cresc fara ca Helicobacter sa le ghideze sistemul imunitar.” spune el. „Prin antibiotice repetate administrate copiilor, schimbam microecologia umana si nu stim ce facem.”

In noul studiu, dr. Blaser si dr. Chen au evaluat rolul protector e care H. pylori il joaca in astmul bronsic, o alta afectiune asociata uneori cu GERD. Ei au folosit date de la al treilea sondaj al Asociatiei Nationale de Nutritie, care a fost facut intre 1988 si 1994, si care a implicat aproape 40000 de subiecti. In sondaj au fost incluse intrebari despre antecedentele astmului, rinitei alergice si simptomele alergiilor la subiectii interogati. Aproape 8000 dintre participanti au fost testati pentru anticorpi anti-Helicobacter si proteina cagA sanguine. Acest subgrup a reprezentat baza studiului lor.

Dr. Blaser si dr. Chen nu au descoperit nici o asociere intre prezenta cagA a H. pylori si stadiul astmului la subiectii investigati, dar au gasit o asociere inversa cu instalarea astmului. Pacientii care aveau tulpina virulenta aveau cu 20% mai putine sanse sa faca astm decat subiectii care nu aveau deloc Helicobacter. In plus, asocierea diferea clar in ceea ce priveste varsta la care se instala astmul. Aceste concluzii insemnau ca rezultatele nu se datorau hazardului. Subiectii cu tulpina virulenta erau cu 40% mai feriti de a face astm la varste fragede.

Intr-o alta parte a studiului, au analizat rezultatele testelor alergiilor cutanate la 6 alergeni, incluzand Senecio jacobala, secara si ciulini, intr-un grup de 2386 de adulti care si-a facut testele cutanate. Ei au corelat rezultatele cu stadiul pacientilor care aveau Helicobacter si au descoperit o asociere puternica cu acesti alergeni in randul tinerilor din grupul purtatorilor bacteriei. Acest lucru sugereaza ca H. pylori este implicat in protectia reactiei de sensibilitate la polen si mucegaiuri, spune dr. Blaser.

„Nimeni nu ar fi putut prezice ca prezenta sau absenta acestei bacterii in stomac este asociata cu sensibilitatea alergica” spune el. „Dar acum ca stim acest lucru putem incepe constructia unui model. O ipoteza ar fi ca, daca aveti Helicobacter in stomac, aveti procese inflamatorii care se desfasoara si zeci de ani, si acest lucru slabeste raspunsul imun intr-o alta directie.”

sursa: www.medicalnewstoday.com

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.