februarie 4, 2012 · 0 Comments
Toxina cu intrebuintare pe scară largă bisfenol A (BPA), afecteaza intestinele şi poate duce la o afecţiune dureroase cunoscută sub numele de sindromul intestinului perforat, potrivit unui studiu realizat de cercetatori de la Institutul Naţional de Cercetări Agronomice din Toulouse, Franţa, şi publicat în Proceedings of the National Academy Sciences.
Studiul „prezinta sensibilitatea foarte mare la BPA, la nivelul intestinului”, a concluzionat Institutul Naţional de Cercetări Agronomice.
BPA este folosit pentru a face produse din plastic dur si transparent, pentru ambalarea unor produse cum ar fi apa si pentru biberoane. Este, de asemenea, folosit pentru a face garnituri dentare de etansare si compozite, şi este prezent in partea interioara a ambalajului cutiilor de băuturi şi alimente pentru sugari. Mai mult de 130 de studii au legat chimicala-ce mimeaza un hormon- de o mare varietate de probleme de sănătate, inclusiv cancer, afectiuni din naştere şi de reproducere, obezitate, debutul precoce al pubertăţii, tulburări de comportament şi leziuni ale creierului.
În noul studiu, cercetatorii au expus atat şobolani vii, cât şi de celule intestinale umane la o doză de BPA de 10 ori mai mică decât cea considerata în prezent sigura de către majoritatea guvernelor. Ei au descoperit că permeabilitatea celulelor intestinale în ambele cazuri, la om şi şobolani, a scăzut la expunerea la substanţa chimică. Mucoasa intestinală a dezvoltat rani caracteristice afecţiunii cunoscute ca „permeabilitate intestinală scazuta” şi „sindromul intestinului perforat.”
În mod normal, un strat de mucus impiedica substanţele nedigerate sa treaca prin mucoasa intestinală şi în fluxul sangvin. Când această căptuşeală este deteriorata, cu toate acestea, substanţele toxice şi agenţii patogeni străini pot pătrunde în corp mai uşor. Deoarece mucoasa intestinală conţine, de asemenea immunoglobina A, perturbarea sa poate afecta sistemul imunitar al întregului organism.
Persoanele cu sindrom de intestin permeabil experimenteaza de multe ori dureri abdominale, tulburări digestive, erupţii cutanate, probleme cu sistemul imunitar şi dureri musculare cronice. Deteriorare a mucoasei intestinale poate provoca absorbţia slaba a nutrienţilor, care va conduce la deficienţe de vitamine şi minerale.
Inca un element de adăugat la lotul dovezi este faptul că BPA este deosebit de periculos pentru dezvoltarea fetuşilor şi a copiilor, cercetatorii descoperint ca expunerea la BPA in uter sau imediat după naştere a crescut în mod semnificativ riscul şobolanilor de a dezvolta o inflamare intestinala severă ca adulţi.
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa Senatorului : iulian.urban@gmail.com
By Farmacist Gabriela Stefancu