Sfaturi pentru sezonul rece

Buze frumoase si sanatoase chiar si in anotimpul rece!

februarie 12, 2012   ·   0 Comments

Medicul iti recomanda

In lupta cu soarele, vantul, frigul si aerul uscat, tegumentul reprezinta prima linie de aparare, insa buzele sunt cele care sunt cel mai mult expuse. Buzele sunt membrane mucoase, deci au straturi foarte subtiri de piele fiind cele mai vulnerabile la deshidratare.
Vantul uscat din timpul iernii si umiditatea scazuta din incaperi duc la pierderea apei din celule care devin fragile si cauzeaza acele mici fisuri de la nivelul buzelor. Acestea sunt responsabile de durerea, discomfortul sau senzatia de usturime aparute in contact cu mancarurile acide, caldura sau chiar cu pasta de dinti. In acea zona nu exista glande sebacee, deci buzele sunt mai uscate decat restul tenului.
Atentie, desi am fi tentati sa credem ca umectatia frecventa prin saliva a buzelor le hidrateaza, acest gest de fapt nu face decat sa inrautateasca afectiunea. Prin evaporea salivei, deshidratarea se accentueaza! In plus, enzimele salivare menite sa digere partial alimentele agraveaza iritatia unor buze crapate. O alta greseala frecventa este aceea de a incerca tratarea buzelor uscate si crapate prin scrubbing, peeling sau prin ruperea fragmentelor uscate care se desprind. Rezultatul este sangerarea, durerea si chiar contactarea unor infectii prin deschiderea unei porti de intrare pentru germeni. In plus, procesul de vindecare va fi mult mai anevoios si indelungat. Printre afectiunile pe care le puteti contacta in urma acestor actiuni eronate sunt cheilita (curabila prin aplicarea unui unguent topic cu antifungic) sau chiar activarea unui herpes virus dormant. O lipsa de vitamina B poate determina aparitia unor crapaturi la coltul gurii, cunoscute drept „zabalute”.
Ce putem face pentru a preveni aparitia buzelor uscate si crapate? Buzele au nevoie de un scut protector pentru a se mentine sanatoase.Un balsam actioneaza astfel prin formarea unei bariere intre atmosfera neprietenoasa si pielea sensibila. Niciodata nu va lasati buzele neprotejate! Balsamul de buze mentine apa la nivelul buzelor si nu permite deshidratarea asigurand in acelasi timp si ingrijire prin uleiurile pe care le contine. In plus, actioneaza si ca un agent ocluziv care inchide acele porti de intrare pentru infectii reprezentate de fisuri. Cheia mentinerii unor buze frumoase si sanatoase o reprezinta balsamul de buze folosit timpuriu si frecvent. El trebuie aplicat si inainte de culcare deoarece buzele au tendinta de a se deshidrata in timpul noptii. Este recomandat sa beti multe lichide deoarece o hidratare adecvata a organismului se vede la exterior printr-o piele sanatoasa. De asemenea, in cazul in care atmosfera din locuinta este uscata, puteti utiliza un umidificator al aerului din incapere.

SURSA

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.