Alimentatia si E-urile » Cancerul - prevenire si tratament

Cancerul se alimenteaza cu fructoza din sucuri; vin vremuri grele pentru producatorii de bauturi carbogazoase

februarie 4, 2012   ·   0 Comments

Producătorii de sucuri si alimente prelucrate au insistat pe faptul că toate zaharurile sunt, în esenţă, la fel. Alimentele si sucurile sunt produse în continuare cu sirop de porumb cu concentratie mare de fructoză (HFC),  desi studii nenumarate vin mereu să indice legatura între îndulcitorul  pe bază de porumb, obezitate şi diabet. Chiae daca piaţa de HFC a scăzut cu 9% în 2008, spune cercetătorul Ken Roseboro, este totusi folosit pentru 55% din alimentele îndulcite în 2009.

Noile descoperiri publicate de cercetatorii de la Universitatea Californiei, Los Angeles in aceasta luna in revista “Cercetari privind cancerul”, ar putea duce la îndepartarea si mai evidentă a publicului de siropul super-dulce si super-ieftin şi ar putea  reduce utilizarea sa chiar mai mult. HFC este constituit din fructoză în proportie de 55% şi 42% din  glucoză.

Studiul a descoperit ca celulele tumorale pancreatice metabolizează în mod diferit pe cele două şi că celulele canceroase metabolizază uşor fructoza  pentru a creşte ritmul de înmultire”. Cu alte cuvinte, cum spune si titlul „Celulele canceroase se alimentează cu fructoză.”

Cu siguranţă vor urma si procese

Aceasta este o provocare directă adresata  Asociaţiei procesatorilor de porumb.

„Fructoza este un zahăr natural, simplu, frecvent întâlnit într-o varietate de îndulcitori, inclusiv în zahărul de masă, miere, şi în siropul de porumb ce are concentratie înaltă de fructoză, precum şi în multe fructe, legume şi sucuri”, spune Audrae Erickson, preşedintele Asociaţiei procesatorilor de porumb într-o declaraţie. „Acest studiu nu este orientat către modul în care consumă oamenii fructoză, întrucat a fost realizat într-un laborator, nu în interiorul corpului uman. De asemenea, studiul compară, în mod restrictiv, fructoza pură cu glucoza pură, desi nici una nu este consumată în mod izolat, în dieta omului. ”

Desi concluziile acestui recent studiu condamna fructoza, alţi oameni de ştiinţă avertizeaza ca sunt necesare si alte cercetari, înainte ca oameni sa creada cu adevarat ca  fructoza ajută la proliferarea cancerului. Bloggerul pe teme stiintifice, cunoscut sub numele de „Orac”, scrie că cercetarea este „destul de interesanta”, dar  mai sunt multe de lucruri de facut înainte de asimilarea sa ca o dovadă că HFC cauzeaza cancer pancreatic. „Este mult prea devreme pentru a se face orice fel de recomandări privind siropul de porum ce are concentratie înaltă de fructoză şi dieta, in baza acestui studiu”, scrie el.

Într-o declaraţie, Asociatia producatorilor americani de bauturi carbogazoase, a mentionat urmatoarele: „Este important să se ştie că acesta nu a fost un studiu clinic efectuat pe oameni, ci mai degrabă o testare la rece. În plus, celulele canceroase izolate au fost supuse la niveluri extrem de ridicate de fructoză, care sunt puţin probabile în condiţii normale de procesare metabolica la om. De fapt, fiinţele umane nu consuma de obicei fructoză pura, în mod normal găsindu-se în asociere cu glucoza, în fructe şi legume, sau sub formă de zaharoză sau de sirop de porumb cu inalta concentratie de fructoză, în nenumărate mâncăruri şi băuturi. Important este că nici alimentele si nici băuturile, luate individual, nu cauzeaza cancer, fie el pancreatic sau de alt tip”.

Producatorii de bauturi au intrat in vizor

Companiile producatoare de bauturi sunt cele mai uşoare ţinte în cruciada împotriva HFC-ului, spune Shanahan. In randul „procesatorilor de porumb, al producătorilor de zahăr, de alimente procesate, a incoltit teama că, în următorii 10 ani, fructoza va reprezenta o provocare critica, similara cu situatia din industria tutunului. ”

El indică  o problemă esentială a sistemului agricol din SUA: culturile foarte reduse ca numar – de soia, grâu, şi, în special, porumb – duc in spate povara dietei americanilor, mai ales daca luam in considerare ca soia şi porumbul constituie si hrana animalelor sacrificate pt. industria carnii, dar si produsele alimentare fabricate din derivate de porumb.
”Nivelul de obezitate recent atins, problemele de greutate, diabetul, toate pot avea o legatura de cauzalitate cu dieta americanilor”, spune Shanahan, şi Departamentul Agriculturii al SUA este implicat în această problemă, prin generoasele subvenţii pentru grâu, soia şi porumb. Suma variaza de la an la an, dar subvenţiile pentru porumb au totalizat 73.8 miliarde $ in perioada 1995 – 2009. Porumbul fiind atat de ieftin, producatorii sunt stimulati sa-l foloseasca in orice aliment, in locul altor ingrediente mai scumpe. Acum este, practic, prezent în fiecare aliment procesat, dar şi intr-o mulţime de produse nealimentare, inclusiv in etanolul pentru combustibil.

Eliminarea HFC-ului

Ken Roseboro spune că schimbarea se apropie. Nume mari precum Hunt (CAG), Gatorade (PEP) şi Starbucks (SBUX) schimba  formula unora dintre produsele lor pentru a elimina HFC. „Cred că incercarea marilor companii [ca Hunt şi PepsiCo] de a nu mai folosi produsul-problema reprezinta un indiciu că tendinţa de viitor este de excludere, preferandu-se zahărul în loc, iar companiile mici o vor urma.”

Shanahan este de acord. „Fabricanţii de produse alimentare au început să-şi diversifice linia de produse pentru a include trestia de zahăr”, spune el. „Rafinăriile de porumb nu il vor mai procesa pentru a face indulcitori si vor face etanol în loc.”

S-ar putea sa mai dureze ceva vreme pana companiile producatoare si guvernul vor decide ca este timpul pentru o schimbare. Eliminarea completa a siropului buclucas nu va fi uşoara. Porumbul este ieftin si reprezinta baza multor alimente procesate. Nu este vorba doar HFC, desigur. Porumbul este baza pentru uleiul folosit la salata si prajire, pentru colorantii din bauturile racoritoare, sucuri şi iaurt, constituie hrana pentru animalele din a caror carne se produc hamburgerii la 1$ bucata.

„In timp, consumatorii isi vor schimba dieta, pe masura ce inteleg care este costul real al produselor alimentare”, spune Shanahan. „Aceasta este o problemă în scădere.”

Producatorii de alimente şi băuturi racoritoare au mari interese şi probabil, se vor conforma cu eventualele reglementari, spune el, adăugând că o linie de produse “sanatoase” este de asteptat sa se dezvolte. „Procesatorii de alimente vor face exact ce li se cere din piata, urmand tendintele generale. Ei vă vor vinde alimente sănătoase, dacă asta doriţi sa consumati.”

La fel ca si in cazul tutunului, va mai dura un deceniu sau două pana ce oamenii vor conştientiza efectele distructive ale sistemului nostru, care subvenţioneaza îndulcitorii ieftini; cu siguranta, vor urma si procese şi schimbari de regulament. Vom trece, totusi, si de aceasta etapa, spune Shanahan. „În această perioadă de tranziţie, oamenii nu doresc să mai mănânce produsul-problema, dar vor fi mai mult decât fericiti să-l pună în maşinile lor, drept combustibil

SURSA

Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa Senatorului : iulian.urban@gmail.com

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.