Ce spun cercetatorii

Cand sa iei suplimentele alimentare

februarie 12, 2012   ·   0 Comments

Alimentele reprezinta sursa principala de vitamine si minerale. Insa nu intotdeauna alimentatia asigura necesarul de nutrienti organismului.

Dat fiind faptul ca nu exista niciun aliment care sa contina toti nutrientii necesari, este recomandata urmarea unei diete diversificate si echilibrate.
In anumite perioade, precum cea de crestere, de covalescenta sau cand nivelul de stres este mai ridicat, nevoile organismului cresc. In astfel de momente suplimentele de vitamine, minerale sau oligoelemente pot fi necesare.
Suplimentele nutritive au drept scop imbunatatirea dietei. Ele sunt disponibile sub mai multe forme: pastile, capsule sau lichide. Suplimentele alimentare nu intra in categoria medicamente, si desi nu sunt medicamente, sunt destinate in special imbunatatirii unor probleme de sanatate. Ele pot fi folosite inaintea sau chiar in timpul tratamentelor medicamentoase, in perioadele solicitante pentru organism, precum examenele, efortul fizic intens; intaresc imunitatea organismului, aduc un surplus de vitamine si minerale, previn ateroscleroza etc. De asemenea sunt recomandate celor ce sufera de boli care afecteaza capacitatea organismului de a absorbi sau folosi anumiti nutrienti (diaree cronica, alergii alimentare, intolerante alimentare sau afectiuni ale ficatului, intestinelor, pancreasului).
Suplimentele joaca un rol important in mentinerea sanatatii. De exemplu, femeilor insarcinate le sunt recomandate suplimente de acid folic pentru ca bebelusul sa nu se nasca cu anumite malformatii. De altfel suplimentele de vitamina C si calciu ajuta in prevenirea si tratarea pierderii densitatii osoase sau osteoporozei. Prin aportul acestor suplimente naturale putem sa prevenim diverse probleme de sanatate.
Din diferite motive (alimentatie nesanatoasa, si dezechilibrata, poluarea aerului sau a solului, diferite afectiuni) multi oameni nu isi asigura aportul zilnic recomandat din anumiti micro-nutrienti esentiali. Suplimentele nutritive reprezinta o solutie de siguranta atunci cand necesarul zilnic nu este asigurat in totalitate printr-o alimentatie echilibrata.
Conform ultimelor studii clinice europene, la adolescenti s-au constatat cu preponderenta niveluri ale vitaminei D mai scazute decat nivelul optim. Vitamina D este precursor al catorva hormoni care influenteaza in mod semnificativ echilibrul de calciu din organismul uman si este importanta pentru sanatatea sistemului osos. Varstnicii prezinta in general un aport alimentar deficitar de vitamina D, E si acid folic. La tinerii si adultii de varsta mijlocie in schimb, s-a observat relativ frecvent un deficit de vitamina B1, acid pantotenic si biotina. Aceste deficiente pot provoca o stare de oboseala, de slabiciune si susceptibilitate crescuta la infectii.
Suplimentele nutritive sunt cheia mentinerii unei stari generale bine la orice varsta. Mai mult decat atat, acestea servesc ca parte integranta a unui regim sanatos si ofera beneficii valoroase in mentinerea sanatatii.

Dr. Camelia Skopecz
Medic Independent
Rezident Alergologie si Imunologie Clinica

SURSA

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.