Alimentatia si E-urile

Conform unui nou studiu, dieta pe baza de junk food duce la scaderea IQ-ului la copii

februarie 4, 2012   ·   0 Comments

AFP – Copiii care au o dieta bogata in alimente procesate ar putea avea un IQ usor mai scazut pe masura ce se dezvolta, potrivit unui studiu britanic descris ca fiind parte a celei mai mari cercetari de acest fel.

Concluzia, publicata Luni, vine de la o investigatie pe termen lung efectuata pe un esantion de 14.000 de oameni nascuti in Vestul Angliei in 1991 si 1992 , a caror sanatate si evolutie au fost monitorizate la varsta de trei, patru, sapte si opt ani si jumatate.

Parintii copiilor au fost rugati sa completeze un chestionar care, printre alte lucruri, cerea detalierea tipurilor de alimente si bauturi consumate de copiii lor.

Trei modele de alimentare au aparut: unul a avut un continut ridicat in grasimi si zahar prelucrat, apoi a existat o dieta „traditionala” bogata in carne si legume, precum si  o dieta „sanatoasa”, cu o mulţime de salate, fructe si legume, paste si orez.

Cand copiii au ajuns la varsta de opt ani si jumatate, IQ-ul lor a fost masurat cu ajutorul unui instrument standard numit Wechsler Intelligence Scale.

In randul celor 4.000 de copii pentru care au existat date complete, a existat o diferenta semnificativa intre coeficientul de inteligenta al celor care au avut o dieta cu alimente majoritar „prelucrate”, fata de cei cu dieta „sanatoasa” in copilaria timpurie; astfel 20% dintre copiii care au consumat alimente procesate au avut un IQ mediu de 101 puncte, comparativ cu cele 106 puncte inregistrate la 20%  din copii care au consumat cele mai multe produse alimentare sanatoase.

„Este o diferenta foarte mica, nu este mare „, a declarat unul dintre autori, Pauline Emmett de la Scoala de medicina sociala si comunitara de la Universitatea din Bristol.

„Dar aceasta diferenta nu ii face mai putin receptivi la demersul educativ sau mai putin capabili să faca fata anumitor lucruri in viata.”

Asocierea dintre IQ şi nutritie este o chestiune foarte dezbatuta, deoarece aceasta poate fi denaturata de mai multi factori, inclusiv situatia economica si sociala.

O familie din clasa de mijloc, de exemplu, poate fi probabil mai interesata (sau mai capabila din punct de vedere financiar) sa puna alimente sanatoase pe masa, sau poate fi mai insistenta cu privire la stimularea copilului sau, in comparaţie cu o familie mai saraca.
Emmett a spus ca echipa a avut o grija deosebita in filtrarea unor astfel de factori ce ar fi putut crea confuzie.

„Am verificat educatia materna, clasa sociala, varsta, daca cei observati locuiesc alaturi de parinti in locuinte sociale, evenimente din viata, probleme, mediul de acasa, rolul cartilor si utilizarea  televizorului si alte lucruri de genul asta”, a spus ea.

Dimensiunea studiului, de asemenea, a fost fara precedent.

„Este un esantion mare, cu mult mult mai mare decat orice alt esantion folosit pana acum”, a spus ea intr-un interviu pentru AFP.

Emmett a spus ca mai sunt necesare si alte investigatii pentru a vedea daca acest impact evident asupra IQ persista la copii si pe masura ce inainteaza in varsta.
Intrebata de ce „junk food”- hrana nesanatoasa- a avut un astfel de efect, ea a sugerat ca unei diete preponderent prelucrate i-ar putea lipsi vitaminele vitale si elementele necesare pentru dezvoltarea cerebrala intr-o etapa cheie in copilarie.

„O dieta pe baza de junk food nu este propice pentru dezvoltarea buna a creierului”, a spus ea.

Lucrarea apare in editia evaluata academic a Jurnalului de Epidemiologie si Sanăaatea Comunitatii, publicat de British Medical Association (BMA).

http://www.france24.com/en/20110208-junk-food-diet-linked-lower-iq-study

SURSA

Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa Senatorului : iulian.urban@gmail.com

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.