Noutati informative

Fumatul

februarie 16, 2012   ·   0 Comments

Alterand exprimarea a peste 323 de gene, fumatul lasa “urme” la nivelul intregului ADN. Acest fapt a fost demonstrat, negru pe alb, de cercetatorii de la Southwest Foundation for Biomedical Research din San Antonio.

In studiul lor, cercetatorii americani au analizat „bagajul” genetic a peste 1.240 persoane, dintre care 297 inca fumatoare. „Este un studiu interesant intrucat aduce informatii in plus cu privire la mecanismele genetice si moleculare prin care fumatul declanseaza o serie de maladii”, a comentat Piergiorgio Zuccaro, director in cadrul Institutului Superior pentru Sanatate din Italia. Intr-adevar, la ora actuala sunt cunoscute multe patologii corelate acestui viciu, dar la multe dintre ele nu si mecanismele moleculare declansatoare.

Cand fumam, a explicat specialistul italian, lasam sa intre in plamani, si prin sange, in tot organismul, circa 4000 de substante dintre care 80 cancerigene, precum hidrocarburile policiclice aromatice si aminele aromatice. Multe dintre aceste substante sunt considerate cauzatoare de calcer, provocand mutatii genetice; altele exercita insa un tip diferit de toxicitate, inca necunoscut, dar oricum periculos.

Si asta nu e totul: tigarile contin chiar si o substanta radioactiva, poloniu 210 , unul dintre cei mai periculosi si canceringeni compusi chimici; pe cat se pare, a fuma un pachet de tigari pe zi timp de un an echivaleaza cu a face 300 de radiografii.

Recent, un studiu realizat de Wellcome Trust Sanger Institute din Cambridge, Marea Britanie, a demonstrat daunele produse de tigari genelor: oamenii de stiinta au calculat ca, in medie, la fiecare 15 tigari fumate apare cate o mutatie. In studiul lor, cercetatorii americani au demonstrat insa ca, dincolo de aceste mutatii la nivelul genelor, exista si daune functionale la nivelul intregului ADN. La fumatori, 323 gene isi modifica activitatea, iar aceste gene apartin mai multor categorii: gene ale sistemului imunitar, altele legate de moartea celulara programata, gene corelate anumitor tumore si gene ale metabolismului. Asadar, nu se modifica doar activitatea fiecarei gene in parte, ci printr-un efect de domino, cea a unor retele intregi de gene conectate intre ele.

In ultima instanta, a mai precizat Zuccaro, a fuma este ca si cum ti-ai baga in gura teava de esapament a unei masini.

SURSA

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.