Alimentatia si E-urile

Impactul porumbului modificat genetic şi al unui caz puţin cunoscut, judecat Curtea Supremă de Justiţie – sau cum ar putea fi omorîţi nepoţii noştri

februarie 4, 2012   ·   0 Comments

Afacerile mari controleaza aporape fiecare nivel al aprovizionarii cu alimente a americanilor. În majoritatea cazurilor, efectele asupra sănătăţii noastre sunt discutabile, dar un anumit grup de factori pune în pericol viaţa umană în general, şi viaţa americanilor, în special: lumea plantelor modificate genetic. Povestea are multe elemente,  de la corporatii, la sistemul judiciar si pana la biologie.

Totul a început cu un caz judecat la Curtea Supremă in 1980, Diamond vs. Chakrabarty, caz în care Curtea a stabilit că organismele vii ar putea fi brevetate. Aceasta decizie a influentat actiunile Biroului de brevetare al SUA, care, 5 ani mai tarziu, a decis (într-un caz numit ex parte Hibberd) că decizia Curţii Supreme ar putea fi aplicată cu privire la seminţele plantelor cu reproducere sexuala [semintele fiind astfel considerate organisme vii, ca rezultat al repoduceri sexuate]. Această decizie a fost unica prin faptul că a permis titularilor de brevete pentru seminţe sa împiedice pe oricine altcineva in afara de ei, sa utilizeze seminţe pentru cercetare sau în scopuri agricole.

Urmarea acestui fapt este că astăzi, dacă plantati seminte care sunt brevetate, nu aveti voie, din punct de vedere legal, să folositi semintele plantelor rezultate şi sa le replantati. Trebuie să achizitionati seminţe de la compania – proprietara a brevetului în fiecare ciclu agricol. Atunci când un anumit tip de seminţe devine popular (cum ar fi porumbul lui Monsanto, „Roundup Ready”, pe care poate fi pulverizat insecticidul  Roundup fără a fi afectat), compania are controlul total asupra sumelor pe care le plătiţi.

Monsanto este, desigur, agresiv in protejarea brevetelor sale, pana la punctul in care ar da in judecată agricultorii- pentru a-i scoate din afaceri- în cazul în care nu cumpără  porumbul de la ei, presupunand ca astfel achiziţioneaza seminţele ilegal. Procedând astfel, elimina încet toti agricultorii care îndrăznesc să nu cumpere produsele lor, la preţurile lor extrem de mari.

Cat de mari? În ultimii doi ani, preţul seminţelor de porumb a crescut cu 30%. În mod normal, acest lucru ar distruge complet o mare parte din economie, deoarece porumbul este utilizat pentru orice, de la hrana animalelor la producerea de lubrifianti industriali si de aditivii alimentari. Totusi subvenţiile guvernamentale pentru porumb pastreaza preţul  porumbului la o cota stabilă,  redusa în mod artificial, in  piaţă, indiferent de cât costă in realitate să  se planteze porumbul;  astfel, atunci când Monsanto umfla preţurile, de fapt contribuabilii sunt cei care poartă toata povara.

Deci, porumbul modificat genetic contribuie la creşterea dramatica a impozitelor noastre (3. 975. 606. 299 $  numai în 2009 – adica 12.86 $  pentru fiecare barbat, femeie si copil din SUA), dar in acelasi timp distruge si vieţile agricultorilor care încerca să i se opuna.

Din pacate, efectele negative din punct de vedere financiar nu sunt sigurele, sanatatea noastra fiind, de asemenea, profund afectata.

Motivele sunt multe. Porumbul are cel mai prost raport de acizi graşi esenţiali dintre alimentele pe care americanii le consuma şi afecteaza serios sănătatea celulelor.

Porumbul are, de asemenea, mai multe ciuperci micotoxice care trăiesc în şi în jurul sau,  decât orice alte cereale, şi, în timp ce FDA face teste periodice pentru depistarea prezentei aflatoxinei (una dintre cele mai cancerigene substanţe găsite în natură), agentia recunoaste si că nu are suficient personal pentru o acoperire a intregii plaje de pericole, şi că există alte micotoxine pentru care pur şi simplu nu poate face teste de depistare.

Acestea sunt probleme ce apar in legatura cu porumbul obisnuit, în general – dar atunci când adăugaţi si manipularea genetica, rezulta  consecinte foarte grave ( conform studiului facut de Jurnalul International de Ştiinţe Biologice): unele organe cedeaza şi poate surveni chiar  decesul. Potrivit autorului studiului: „Studiul nostru contrazice concluziile emise de Monsanto, intrucat Monsanto neglijează sistematic efectele semnificative pe care consumul le are asupra sănătăţii mamiferelor; aceste efecte sunt diferite la bărbaţii şi femeile care consuma produse ale modificarii genetice. Este o greşeală foarte gravă, dramatică pentru sănătatea publică. Aceasta este concluzia majora descoperita in urma muncii depuse de echipa noastră, prin reanalizarea atentă a datelor statistice brute ale Monsanto. ”

În plus, efectele unei diete sărace se acumuleaza de-a lungul generaţiilor – o parte foarte mare din oamenii care au acum intre 20 si 30 de ani este foarte probabil să fie primul grup care nu va trai mai mult decât părinţii. Copiii şi nepoţii noştri vor suporta efectele din ce in ce mai numeroase si mai profunde ale dietei dăunătoare pe care am fost manipulati, în necunoştinţă de cauză, sa o adoptam.

SURSA

Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa Senatorului : iulian.urban@gmail.com

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.