Alimentatia si E-urile

In colorantul pentru cola s-au descoperit substante cancerigene

februarie 4, 2012   ·   0 Comments

(NaturalNews) „Colorantul caramel” utilizat pentru a colora toate bauturile de tip cola ale brandurilor de top nu este caramel natural. In schimb, se produce prin reactia zaharurilor cu amoniac si sulfiti la temperaturi ridicate. Din aceasta reactie se formeaza 2-metilimidazol (2MI) si 4-metilimidazol(4-MI) , despre care guvernul SUA a descoperit, prin documentari, ca determina aparitia cancerului la mamifere.

Aceste lucruri sunt scoase la lumina multumita unui efort al CSPI, care acum a depus o petitie de reglementare pentru interzicerea acestor produse chimice din compozitia bauturilor de tip cola (http://www.cspinet.org/new/20110216 …).

Programul National de Toxicologie – NTP a realizat studii pe animale privind efectele acestor substante chimice toxice gasite in cola, concluzionand ca exista „dovezi clare” ca 2-MI si 4-MI sunt cancerigene pentru animale.

La aceasta solicitare de interzicere a acestor substante chimice de la utilizarea in produsele alimentare s-au alaturat si 5 experti in carcinogeneza, care au spus ca: „publicul american nu ar trebui sa fie expus la nici un fel de risc de cancer, ca urmare a consumului unor astfel de produse chimice, in special atunci cand nu sunt parte din produsele de baza.” (http://cspinet.org/new/pdf/experts- …)

Srisoarea in care se face solicitarea explica urmatoarele:

”4-metilimidazolul cauzeaza tumori pulmonare la soarecii de sex masculin si feminin si leucemia celulelor mononucleare la femelele de sobolan. Alte studii NTP au constatat ca 2-metilimidazolul cauzeaza tumori hepatice la soarecii masculi si femele, tumori ale tiroidei la masculii de soarece si modificari precanceroase tiroidiene la femelele de soarece. La sobolani, 4-MI a cauzat o rata crescuta a tumorilor in celule foliculare tiroidiene la femele si o rata crescuta a hiperplaziei in celulele foliculare tiroidiene la masculi”.
Chiar termenul de „colorant caramel” este extrem de inselator pentru consumatori, deoarece majoritatea oamenilor cred ca se refera la caramelul de la bomboane, care se face din zahar caramelizat la caldura. „Colorantul caramel” folosit in cola se face prin expunerea zaharurilor la substante chimice industriale (amoniac si sulfiti), rezultand un cocktail de substante chimice cancerigene.

In statul California, produsele Coca-Cola si Pepsi ar putea, curand, sa aiba pe ambalaj avertismentul ca pot determina aparitia cancerului.

Porpunerea de lege nr.65 din California limiteaza consumul de 4-MI la maxim 16 micrograme/ zi dintr-un singur produs. Cu toate acestea, cola contine aproximativ 200 micrograme de 4-MI numai intr-o sticla de 0.5 l, ceea ce inseamna de peste 12 ori fata de limita permisa conform prevederilor propunerii de lege 65! Multi oameni beau mai multe sticle pe zi, inmultind cantitatea de lichid cu concentratia/ sticla, se poate observa cat de mare este expunerea la acest agent cu potential cancerigen.

In cazul in care companiile producatoare de cola au de gand sa continue sa isi vanda produsele in California, atunci ele trebuie sa aiba pe sticle etichete cu avertizarea privind riscul de cancer, pentru a respecta Prop 65. Puteti fi siguri ca in aeste momente producatorii de cola fac un efort disperat  pe langa legiuitorii din California, pentru a se asigura ca 4-MI este scos din Prop 65.

Industria producatoare de cola vrea ca toata lumea sa creada ca produsele sale sunt sanatoase si naturale, in timp ce uita de efectele acidului fosforic, ale aspartamului si ale siropului de porumb cu inalta concentratie de fructoza asupra sanatatii. Acum, cu 2-Mi si 4-Mi in peisaj, exista inca 2 substante chimice potential cauzatoare de cancer, in legatura cu care sa va faceti griji cand consumati cola.

Evident, 2-MI si 4-MI pot fi evitate prin consumul de bauturi fara coloranti adaugati, dar si acelea contin acid fosforic, sirop de porumb, cafeina si chiar aspartam in varianta dietetica.
In concluzie, se pare ca nu exista un suc perfect sigur. Toate bauturi racoritoare, fie ele acidulate sau nu,  prezinta riscuri pentru sanatate legate de ingredientele lor. Nu am nici o indoiala ca in aceasta era a diabetului, obezitatii si a cancerului, in care traim acum, se datoreaza in mare parte consumului pe scara larga a bauturilor racoritoare din comert.

http://www.prisonplanet.com/cancer-causing-chemicals-found-in-cola-coloring-ingredient.html

SURSA

Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa Senatorului : iulian.urban@gmail.com

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.