Alimentatia si E-urile

Industria si guvernul promoveaza portocalele modificate genetic drept solutie pentru problema daunatorilor

februarie 4, 2012   ·   0 Comments

Problema, reactie, solutie: acesta e modul de operare in Statele Unite si astfel se fac modificari teribile, care altfel nu ar fi aprobate. In prezent, o problema larg raspandita printre culturile de citrice, cunoscuta sub numele de „inverzire”, este provocata de daunatori si ameninta productia de portocale, iar singura modalitate pentru a o elimina, spun unii, este de a modifica genetic portocalii ca sa reziste organismelor daunatoare.

Un raport recent al Reuters explica faptul ca bacteria Huanglongbing (HLB), sau „boala dragonului galben” devasteaza livezile de portocali in intreaga Florida. Boala a fost identificata pentru prima dată in China, cu peste 100 de ani in urma, iar acum se pare ca s-a extins in Statele Unite, unde unii experti spun ca ar putea distruge majoritatea sau chiar toate plantatiile de portocali din Florida in termen de sapte sau opt ani.

Totusi, in loc sa incerce sa abordeze cauzele profunde ale problemei – cauze despre care adversarii OMG-urilor spun ca includ utilizarea excesiva a pesticidelor si saracirea de nutrienti a solului – unele agentii guvernamentale propun ca societatile specializate in biotehnologie sa primeasca acordul pentru initiativa lor de a modifica genetic copacii pentru a rezista in mod artificial daunatorilor.

Cu nimic deosebite de celelalte organisme modificate genetic, nici portocalele modificate genetic nu ofera o dovada ca sunt sigure pentru consumul uman sau pentru mediu, dar acest fapt nu a oprit promovarea initiativei pentru aprobare. Sustinatorii continua sa insiste ca fructele si legumele transgenice nu sunt diferite de cele cultivate prin soiuri selective, dar numeroase studii arata ca OMG-urile modifica in mod semnificativ bacteriile intestinale si duc la diverse probleme de sanatate, afectand si mediul. (http://www.naturalnews. com / GMO.html).

Cercetatorii si companiile de biotehnologie sunt foarte activi in incercarea lor de a transforma plantatiile de portocali ale natiunii prin modificare genetica, intrucat reprezinta o potentiala sursa de venituri consistente. Erik Mirkov, profesor de patologie a plantelor de la Centrul de Cercetare Texas A & M’s Agrilife din Weslaco, Texas, a declarat pentru Reuters ca transformarea „ar putea fi imensa” in ceea ce priveste profitabilitatea.
Portocalele OMG, ca si alte culturi OMG, necesita seminte noi care urmeaza sa fie achizitionate in fiecare an pentru plantari. Semintele lor sunt programate sa se autodistruga in fiecare an, agricultorii fiind astfel nevoiti sa cumpere altele noi, iar brevetele pentru culturile modificate genetic presupun  taxe regulate si redevente care trebuie platite companiilor care le produc, rezultand un profit inca si mai mare.

http://www.prisonplanet.com/industry-government-push-gmo-oranges-as-solution-to-pest-problem.html
SURSA

Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa Senatorului : iulian.urban@gmail.com

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.