Noutati informative » Vitamine si minerale

Mancarea sanatoasa si suplimentele alimentare

februarie 12, 2012   ·   0 Comments

Copilul necesita un regim alimentar sanatos, care sa contribuie la o crestere si o dezvoltare armonioasa. Parintii trebuie sa tina cont de acest aspect deosebit de important chiar de la debutul diversificarii alimentatie micutului si sa ofere copilului, treptat, o paleta cat mai variata de alimente si un orar stabil al meselor.

Daca pana la varsta de 4-6 luni alimentatia copilului este exclusiv lactata (lapte la san sau formule de lapte praf), dupa aceasta varsta numarul meselor de lapte scade treptat, sugarul primind si mese semisolide si solide de legume, carne, fructe, cereale. De la 2-3 ani, alimentatia copilului trebuie sa semene cu cea a intregii familii, cu trei mese principale si doua gustari in fiecare zi. In plus, alimentatia trebuie sa le furnizeze vitaminele si mineralele de care au nevoie, necesitatile lor fiind mai mari decat cele ale parintilor.
Specialistii nutritionisti au creat o piramida alimentara, in scopul de a ne orienta spre o dieta echilibrata si sanatoasa. La baza acestei piramide stau alimentele cele mai importante, principala sursa de energie, si anume cerealele (paine- integrala sau alba, paste, orez- brun sau decorticat, fulgi de ovaz). Urmeaza in ordine descrescatoare a valorii nutritive fructele si legumele, carnea, pestele, oul si produsele lactate. In varful piramidei se afla alimentele care trebuie consumate in procentul cel mai mic, ocazional, deoarece aduc multe calorii si putine substante nutritive; acestea sunt grasimile, uleiurile si dulciurile (margarina, uleiurile vegetale, smantana, zaharul, bauturile carbogazoase si deserturile).
Regimul alimentar diversificat va contine toate aceste alimente, dar va contine mai putin din unele alimente si mai mult din altele, precum am mentionat mai sus.
O dieta nesanatoasa poate expune copilul unor carente mai mult sau mai putin grave de vitamine sau minerale. Cele mai frecvent intalnite carente la copii sunt cea de fier, care duce la anemie feripriva, si carenta de calciu si vitamina D, responsabile de rahitism si carii dentare. Deasemenea, aceste carente, precum si deficitul de vitamina C si vitamina A, determina infectii repetate respiratorii sau digestive si o imunitate scazuta.
Cand avem nevoie de suplimente alimentare cu vitamine si minerale? In caz de infectii repetate, respiratorii sau digestive (pentru a intari organismul si a creste rezistenta la infectii), in cazul copiilor cu un apetit scazut sau capricios (amelioreaza apetitul), copiii cu o dieta neechilibrata, precum si in perioade de efort fizic sustinut sau stres psihic asociat cu starea de oboseala, slabiciune. Iar mediul poluat al orasului poate fi si el un motiv in plus de suplimentare a alimentatiei cu multivitamine si minerale.
Dar atentie, suplimentele alimentare nu trebuie sa inlocuiasca o alimentatie sanatoasa!
Se recomanda suplimentele alimentare ce contin vitaminele C, D, A, vitamine din grupul B si calciu.

DOANDES FLORINA MARINELA
Medic rezident pediatru

SURSA

PENTRU A  CUMPARA PRODUSE LIFE CARE TE POTI INREGISTRA PE SITE-UL http://www.life-care.com

cod sponsor 951647 STENACU GABRIELA

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.