Alimentatia si E-urile

Monsanto vrea sa inceapa testarea graului modificat genetic

februarie 4, 2012   ·   0 Comments

Gigantul expert in biotehnologie Monsanto si-a anuntat planurile de a incepe testarea graului modificat genetic, in ciuda esecurilor anterioare in a obtine acceptarea tehnologiei.
Culturile de plante alimentare modificate genetic aflate deja pe piata includ:  porumb, soia si sfecla de zahar. Monsanto a incercat sa introduca si graul modificat genetic in prima parte a deceniului, dar a abandonat demersul in 2004, cand cumparatorii la nivel international au amenintat ca vor boicota graul din SUA, determinand cultivatorii americani de grau sa respinga tehnologia.

In fata preturilor-record ale graului din piata, alimentate de recolte deficitare din cauza climei, Monsanto a lansat planurile de a dezvolta tulpini de grau modifocat genetic, care sunt mai rezistente la seceta si care au un randament mai mare, potrivit executivului companiei, Claire CaJacob. Si companiile rivale BASF si Syngenta au anuntat planuri de dezvoltare a unor soiuri de grau.

„Nu as spune ca ne grabim „, a spus CaJacob. „Dar n-as spune nici ca suntem tematori. Avem elemente mai solide acum.Este momentul potrivit. ”

Cercetatorii Monsanto inca testeaza gene si nu au incercat inca sa dezvolte noi soiuri de grau. Compania spera sa inceapa testele pe teren intr-un an sau doi, spune CaJacob, si ar mai putea dura inca 10 ani pana sa poata comercializa graul modificat genetic.

Compania dezvolta acum si sistemele de stabilire a preturilor si e pe cale sa decida daca sa permita agricultorilor sa pastreze semintele de grau modificat genetic, spune CaJacob.

Pana in prezent, Monsanto a interzis fermierilor sa pastreze semintele de culturi modificate genetic, o practica ce a atras condamnarea la nivel mondial.

„Companiile de tipul lui Monsanto au dezvoltat organisme modificate genetic astfel incat sa poata breveta semintele, intrucat vanzarea semintelor nebrevetabile nu a fost deosebit de profitabila,” scrie Susan E. Schenck in cartea ei “Live Food Factor”- Factorul hrana vie.
„De asemenea, intrucat plantele modificate genetic nu se mai reproduc, o data ce gena „sinuciderii” a fost introdusa in ADN-ul lor, agricultorii trebuie sa achizitioneze seminte noi in fiecare an, ajungandu-se la o situatie de potential monopol alimentar asemanator cu cartelul de petrol si cel bancar. Aceasta practica instituie o forma mascata de monopol, care nu va face decat sa se inrautateasca, pana va ajunge un cartel mic de elita ce va controla intreaga retea de aprovizionare cu alimente. ”

http://www.infowars.com/monsanto-wants-to-start-testing-gm-wheat/

SURSA

Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa Senatorului : iulian.urban@gmail.com

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.