Alimentatia si E-urile

Peru aproba interzicerea pentru10 ani a culturilor modificate genetic

februarie 4, 2012   ·   0 Comments

Lima, 7 Iunie (Andina). Sesiunea plenara a Congresului a aprobat opinia exprimata in proiectului de lege ce declara un moratoriu de zece ani care impiedică importul Organismelor Modificate Genetic pe teritoriul national pentru cultivare, reproducere sau orice tip de productie transgenica. Acesta a fost sustinut de catre Presedintele Comisiei Agrare, Aníbal Huerta , care a declarat ca in fata pericolului ce poate aparea la utilizarea biotehnologiei, trebuie sa se aprobe un moratoriu prin care sa se aiba grija de biodiversitatea tarii. Moratoriul a primit aprobarea din partea congresmenilor Elizabeth Leon , Franklin Sanchez , Mauritius Mulder , Oswaldo Luizar , Jorge de Castillo , Oswaldo de la Cruz , Luis Wilson , Lescano Yonhy , Aldo Estrada , Hilda Guevara , Gloria  Branches si Sumire Maria . Chiar avand puncte de vedere diferite asupra problemei, au convenit pentru apararea biodiversitatii nationale, datorata marii diversitatii climatice, dar au avut divergente in ceea ce priveste moratoriul.

Congresmanul Alejandro Rebaza a facut unele precizari si, la fel ca si colegii Sanchez si Estrada, a propus o comisie tehnica de prevenire si investigare care sa emita un raport in doi ani. Legislatorii Raul Castro (ONU) si Juan Carlos Eguren s-au exprimat impotriva moratoriului, deoarece au considerat ca deja am consumat produse transgenice si ca nu s-ar putea inchide portile in fata biotehnologiei, deoarece productia transgenica este necesara pentru acoperirea  necesarului de hrana, avand o vanzare cu 70% mai mare decat productia ecologica. José Saldaña a amintit faptul ca biologii au cerut depunerea dosarul proiectului aflat in dezbatere, deoarece exista deja o lege pe aceasta tema, in timp ce Yaneth Cajahuanca a sugerat sa se amane proiectul pentru urmatoarea sesiune. Pe de alta parte, congresmenii Luis Giampietri si Edgard Núñez au spus ca nu este posibil sa se intoarca spatele stiintei si ca este posibil sa se decida asupra unui moratoriu pentru prudenta, de cinci ani. In cele din urma, Presedintele Comisiei oraselor andine, Zeballos Washington, a informat ca termenul moratoriului ar trebui sa fie de zece ani.

Propunerea a fost aprobata cu 56 voturi pentru, nici unul impotriva si doua abtineri. Norma aprobata stabileste un moratoriu de zece ani, determina ca autoritate competenta in ceea ce priveste subiectul Ministerul Mediului si creeaza o comisie tehnica de evaluare si prevenire a riscurilor de utilizare a OMG-urilor, care in doi ani va trebui sa emita un raport privind subiectul.

http://www.andina.com.pe/Espanol/Noticia.aspx?id=RT87MrHPjyo

SURSA

Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa Senatorului : iulian.urban@gmail.com

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.