Alimentatia si E-urile

Substantele chimice anti-aderente de pe vasele de gatit cauzeaza ADHD la copii

februarie 4, 2012   ·   0 Comments

O substanta chimica utilizata la vasele de gatit cu suprafata anti-aderenta creste riscul dezvoltarii tuluburarii deficitului de atentie si hiperactivitate la copii (ADHD), potrivit unui studiu realizat de cercetatori de la Universitatile Boston si Harvard, publicat in revista Perspective privind sanatatea mediului.

Constatarile au fost anterior prezentate la reuniunea anuala a Societatii Internationale de Epidemiologie de mediu, in Irlanda.

Cercetatorii au luat probe de sange de la copii si au comparat nivelurile unui produs chimic cunoscut sub numele de C8, cu riscul de a fi diagnosticat cu ADHD. Ei au descoperit ca fiecare crestere a concentratiei de C8 in sange cu 1/ un miliard a corespuns cu o crestere de 12% a riscului de ADHD.

ADHD este una dintre cele mai comune tulburari de dezvoltare nervoasa la copii si cu cea mai rapida evolutie. Simptomele includ imposibilitatea de a se concentra, agitatia continua, impulsivitatea si hiperactivitatea.

C8, cunoscut de asemenea sub numele de acid perfluoroctanic (APFO) este folosit pentru fabricarea invelisului anti-aderent, la ambalarea produselor alimentare si la tesaturile rezistente la pete si la apa. Face parte din familia de produse chimice numitia a perfluoratilor (PFC).

PFC persista pe termen nelimitat in mediu si s-a dovedit ca se acumuleaza in tesuturile animale; C8 si alti PFC au fost gasiti in sangele oamenilor din intreaga lume.

Numarul crescand al dovezilor  sugereaza ca, chiar niveluri foarte scăzute de C8 – cele frecvent intalnite la oamenii din intreaga lume – au potentialul de a produce probleme de sanatate, inclusiv tulburari endocrine, cancer, leziuni hepatice, probleme imunitare, probleme de dezvoltare, defecte la nastere si colesterol ridicat.

Alti membri ai familiei de substante chimice PFC, de asemenea, au fost legati de efecte la fel de severe. Un studiu, publicat in 2008, a constatat ca expunerea mai mare la PFC este corelata cu o intarziere a varstei la care un copil poate sta in picioare fara ajutor.

Nu exista standarde federale care sa reglementeze expunerea umana la PFC.

In Parkersburg, mii de locuitori au fost expusi la niveluri ridicate de C8, datorita contaminarii retelei lor de alimentare cu apa de catre o fabrica DuPont, din apropiere.

SURSA

Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa Senatorului : iulian.urban@gmail.com

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.