Alimentatia si E-urile

Un studiu a descoperit ca substantele chimice din ambalajele de fast-food se transfera in organismul uman

februarie 4, 2012   ·   0 Comments

Substantele chimice folosite in ambalajele de fast-food si de popcorn preparat la microunde, pentru a impiedica grasimea sa se scurga din ambalaj, sunt absorbite de produse si sunt inghitite de oameni, aparand in sangele lor, conform descoperirilor facute de cercetatorii de la Universitatea din Toronto.

Studiul a fost publicat in revista Environmental Health Perspectives, editia de Luni, si a fost condus de chimistii specialisti in mediu Scott Mabury si Jessica D’Eon de la Universitatea din Toronto.

Contaminantii investigati de studiu sunt substantele chimice sintetice care resping uleiul, grasimile si apa. Produsele chimice sunt utilizate intr-o serie de produse, cum ar fi covoarele si pentru stratul superior al ambalajelor de hartie si carton.

Cercetarile anterioare conduse de Mabury si D’eon, publicate in 2007, au constatat ca ambalajele de fast-food reprezinta explicatia prezentei acestor substante chimice in fluxul sangvin uman.

Noul lor studiu arata ca substantele chimice perfluorinate pot migra din ambalaje in produsele alimentare.

Substantele chimice specifice investigate au fost acizii carboxilici perfluorati (PFCA), care sunt produsi prin ruperea legaturilor chimice ale esterilor polifluoroalkyl-fosfati (PAP).
„Banuiam ca o sursa majora de expunere umana la PFCA poate fi consumul si metabolizarea PAP-ilor” a spus D’eon.

„PAP-ii sunt aplicati in calitate de agenti ce protejeaza ambalajele de hartie impotriva grasimilor, fiind folositi la ambalaje de fast-food si la pungile de popcorn de preparat la microunde”, a explicat ea.

Acizii carboxilici perfluorati cum e acidul perfluorooctanoic (APFO,) sunt asociati cu modificări ale hormonilor sexuali si ale nivelului de colesterol, conform Agentiei Statelor Unite pentru substantele toxice. In plus, studiile au descoperit ca sobolani expusi la un nivel ridicat de PFOA au tendinta de a dezvolta tumori.

„In acest studiu am demonstrat in mod clar ca utilizarea actuala a PAP-ilor in produse ce intra in contact cu alimentele are ca rezultat expunerea umana la PFCA, inclusiv APFO,” spune Mabury. „Nu putem spune dacă PAP-ii sunt singura sursa de expunere umana la PFOA, nici daca este cea mai importanta, dar putem spune fara echivoc ca PAP-ii sunt una dintre surse, iar dovezile din acest studiu sugereaza ca ar putea fi si semnificativa.

http://www.rawstory.com/rs/2010/11/chemicals-fast-food-wrappers-popcorn-bags-show-human-blood/

SURSA
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa Senatorului : iulian.urban@gmail.com

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.