Alimentatia si E-urile

Lupta pentru alimentele modificate genetic trece la categoria peste, mai ales ca super-somonul mai are putin pana la aprobarea in SUA

februarie 4, 2012   ·   0 Comments

Grupurile de consumatori se tem ca aprobarea speciilor rezultate din ingineria genetica vor produce un dezastru ecologic in oceane

Jamie Doward

The Observer, 26 Septembrie 2010

http://www.guardian.co.uk/environment/2010/sep/26/gm-food-battle-salmon

„Acvacultura comerciala este segmentul cu cea mai rapida crestere din industria agricola, reprezentand mai mult de 60 miliarde $ -vanzari in 2003. In timp ce agricultura terestra are o crestere intre 2% si 3% pe an, acvacultura a crescut la o rată medie de aproximativ 9% pe an din 1970 incoace. ” Si apoi, brosura companiei AquaBounty, din SUA, ofera urmatoarea observatie, pentru a tachina potentialii investitori: „recolta pescareasca traditionala din ocean a stagnat din 1990.”

Prin urmare, ce e de făcut pentru a satisface apetitul aparent insatiabil al lumii pentru peste? Acest apetit va duce la cresterea ritmului de consum de peste de crescătorie cu aproape 10% mai mult decat al consumului carnii de vita la nivel mondial, in termen de cinci ani, conform ONU…

AquaBounty, ale carei actiuni sunt vandute pe Piata londoneza de investitii alternative, crede ca are solutia. Si daca, dupa cum pare, guvernul SUA este de acord cu aceasta solutie, implicatiile pentru productia mondială de alimente vor fi enorme. Bine ati venit în noua lume a „somonului modificat genetic”.

Visul companiei, de a vinde icre de somon modificate genetic, care permit pestelui rezultat sa ajunga  la maturitate in jumatate din intervalul normal de crestere, a primit un imbold urias saptamana trecuta, când a anuntat ca FDA-ul mai are putin si da aprobarea.

Un raspuns pozitiv din partea FDA-ului ar face din somon  primul animal ajustat prin modificari genetice, comercializat pentru consumul uman. Entuziastii sustinatori ai modificarilor genetice spun ca accelerarea dezvoltarii somonului pana la maturitate ar putea stimula o crestere uriasa a productiei, acest peste fiind astfel disponibil din abundenta si mai ieftin ca pret.

AquaBounty se asteapta sa primeasca acceptul pana la sfarsitul acestui an, ceea ce inseamna ca somonul modificat genetic ar putea ajunge pe rafturile supermarketurilor in termen de trei ani. Valoarea actiunilor companiei s-a dublat dupa acest anunt

Dar euforia simtita de companie si de investitorii sai, in urma anuntului de saptamana trecuta s-a evaporat rapid, din cauza unei reactii furioase din partea grupurilor de consumatori.
„Agitatia produsa de discutiile privind acest peste demonteaza, o data pentru totdeauna, ca  mitul conform caruia consumatorii americani sunt multumiti sa manance alimente modificate genetic”, a declarat Eva Mitchell,  consilier european pe politici alimentare la Food and Water Watch Europa, care se opune alimentelor modificate genetic.

“Consumatorii nu sunt [multumiti] si chiar au supra-aglomerat saptamana trecuta liniile telefonice de la Casa Alba, protestand fata de orice aprobare. Evident, nici reprezentantii din industria somonului nu sunt multumiti, intrucat oamenii pur si simplu vor evita toate tipurile de somon, mai degraba decat sa riste sa consume acesti mutanti. Numai cei care vor avea castiguri financiare cred ca aceasta este o idee buna. ”

Helen Wallace, de la grupul anti-modificari genetice GeneWatch, a spus ca are motive serioase de ingrijorare. „AquaBounty recunoasec ca se asteapta ca mai mult de 1% din pestii lor sa se poata reproduce”, a spus Wallace. „Daca, asa cum intentioneaza, vor produce un numar mare de icre, acest fapt constituie un risc mare.” Somonul modificat genetic, care ar scapa in mediul natural, ar inlatura pestii “naturali” prin reproducere timpurie si ar pune in pericol si aprovizionarea lor cu hrana. Unii cercetători au sugerat ca pana si un număr mic de somoni modificati genetic, scapati in mediul natural, ar putea cauza disparitia populatiilor salbatice in  mai puţin de 40 de generatii.

Avand o constitutie oarecum fragila, noul somn ar putea lupta sa se adapteze la viata in libertate”.
Scaparile sunt destul de frecvente. In luna Martie, aproape 100.000 de somoni de Atlantic, proveniti de la crescatorie, au scapat in natura printr-o singura gaura dintr-o plasa de la o ferma piscicola din Marea Britanie.

SURSA Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa Senatorului : iulian.urban@gmail.com

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.