Alimentatia si E-urile

USDA va permite companiei Monsanto sa efectueze propriile sale studii ale organismelor modificate genetic

februarie 4, 2012   ·   0 Comments

In luna August a anului trecut, un judecător federal a admonestat USDA (Departamentul de agricultura al Statelor Unite) pentru aprobarea semintelor modificate genetic fara a face intai studiul necesar  privind impactul asupra mediului. Acum, USDA are o solutie – sa permita industriei biotehnologiei sa-si faca proriile studii. Aceasta inseamna ca Monsanto si alte companii de biotehnologie vor decide dacă sa aprobe propriile produse.

In cazul deschis in August anul trecut de catre ecologisti si de Centrul pentru siguranta alimentara, Judecatorul federal Jeffrey White a decis ca USDA a incalcat legea privind politicile nationale de mediu cand a liberalizat in 2005 semintele de sfecla de zahar Roundup Ready ale lui Monsanto si a interzis plantarea culturii pana la finalizarea studiului de impact asupra mediului. USDA a ignorat atat interdictia, conform Popular Science (http://bit.ly/kc8H9M), cat si o ordonanta ulterioara a lui White, aceea de a distruge culturile ce fusesera deja plantate.

USDA a ignorat directivele deoarece, conform unui articol recent din publicatia Grist, era ingrijorat ca interdictia plantarii semintelor ar fi determinat preturilele indulcitorilor sa creasca. „Astfel, USDA pune dreptul industriei alimentare de a accesa indulcitori ieftini  pentru produsele sale nesanatoase mai presus de indicatiile date de un tribunal federal”, spune Grist.

Probabil ca sfecla de zahar Roundup Ready nu ar trece de o evaluare independenta a impactului sau asupra mediului, se remarca in articolul din Grist. Sfecla de zahar este cultivata pe mari suprafete intr-o zona din Oregon din vecinatatea culturilor de sfecla furajera, iar sfecla de zahar modificata genetic ar putea deteriora culturile organice si fara modificari genetice prin intermediul eco-polenizarii.

Vor iesi, probabil, la lumina si probleme cu erbicidul Roundup tot al lui Monsanto. Utilizarea intensiva a erbicididului Roundup pe alte culturi modificate genetic ale Monsanto, rezistente la erbicide, cum ar fi porumbul si soia au creat problema tot mai mare a „super-buruienilor” rezistente la erbicide. Potrivit unui alt articol din Grist (http://bit.ly/9unbhp), agricultorii au trebuit sa abandoneze mii de acri in Sud din cauza unor noi varietati de talpa-gastei gigant. In acest articol s-a mentionat si un ingredient important din continutul Roundup, care ar fi mult mai daunator pentru mediu decat se specificase anterior.

Unul din motivele pentru care USDA  permite industriei biotehnologice sa-si faca studii proprii este ca un proiect de evaluare a impactului asupra mediului poate costa oriunde intre 60.000$ si 1 milion $, mai spune publicatia. A permite companiilor sa-si faca studiile reprezinta o economisire a banilor si o accelerare a procesului.

Criticii culturilor modificate genetic sustin ca planul este de natura sa conduca la aparitia unor informatii compromise si inexacte, conform revistei de agricultura Capital Press. Permitand specialistilor in biotehnologie sa efectueze propriile evaluari de mediu, procesul devine obiectul unor conflicte de interese, a declarat Bill Freese, analist de politici stiintifice la Centrul pentru siguranta alimentelor.

„Este ca şi cum i s-ar cere BP-ului (British Petroleum) sa scrie o evaluare a unei operatiuni de foraj in larg”, a spus el. „Programul pilot considera practic procesul de analiza de mediu ca „scurtatura” pentru a  introduce pe piata mai repede culturi rezultate din biotehnologie.”

http://www.infowars.com/usda-to-allow-monsanto-to-perform-its-own-gmo-studies/

SURSA

Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa Senatorului : iulian.urban@gmail.com

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.