Detoxifiere

Detoxifierea

martie 10, 2012   ·   0 Comments

Eliminarea toxinelor, purificarea corpului, curăţarea pielii, pierderea câtorva kilograme suplimentare. Acestea sunt avantajele curei de deto­xifiere, pe care medicii ne-o recomandă în fiecare primăvară. Detoxifierea este cu atât mai necesară, cu cât trăim într-o lume poluată şi mâncăm alimente pline de chimicale.Aşa cum periodic facem curăţenie generală în casă, şi organismul nostru are nevoie de purificare la fiecare schimbare a anotimpului. Cei care fac acest lucru pentru organismul lor primăvara şi toamna spun că, după cura de detoxifiere, se simt în formă, plini de energie, eliberaţi de stres şi încărcătură nervoasă şi chiar că au un aspect mai frumos.

Una dintre cele mai eficiente cure de detoxifiere este cea bazată pe ceaiuri din scoarţă de salcie, soc, ceai verde, cozi de cireşe ş.a. Aceste ceaiuri cu efecte diuretice trebuie băute zilnic, trei-patru căni, timp de trei săptămâni.

O altă metodă de detoxifiere propusă de medici constă în consumul de alimente bogate în fibre. Pentru stimularea tranzitului intestinal şi eli­minarea toxinelor avem nevoie de circa 20 de grame de fibre alimentare zilnic. Din păcate, nu ajungem să consumăm nici 10-12 grame de fibre pe zi. Asta din cauza faptului că mâncăm mai degrabă alimente procesate, rafinate, preparate şi extrem de puţine alimente naturale, crude. Alimentele bogate în fibre sunt cerealele, legumele (varză, broccoli, praz, spanac), leguminoasele (fasole, linte, mazăre), fructele (mere, pere, prune, portocale, căpşuni).

Pentru cei cărora o cură de detoxifiere pe durata a trei săptămâni li se pare imposibilă există varianta de week-end. Vestea mai puţin bună: detoxifierea de week-end este severă, dar scurtă. Această cură se bazează pe un regim alimentar asemănător postului: carnea şi alimentele de origine animală se exclud, se mănâncă numai legume şi fructe, pâine integrală, musli integral, se beau doi-trei litri de apă plată cu miere şi suc de lămâie.

Pentru a menţine efectele curei de detoxifiere cât mai mult timp, urmaţi recomandările doctorului farmacist Ovidiu Bojor:
– Învăţaţi să mâncaţi în tihnă, nu înfulecaţi. Mestecaţi de 10 ori supa şi de 20 de ori alimentele solide.
– În loc de una-două mese pe zi, respectaţi cele trei mese principale, plus două gustări uşoare, la ore fixe.
– Asiguraţi-vă aportul de lichide necesar zilnic din apă plată de izvor, sucuri de fructe şi legume preparate în casă, nu din comerţ.
– Nu consumaţi sare fină, este otravă. În schimb, sarea de mare sau de mină este aliment.
– Nu recurgeţi la regimuri alimentare extremiste. Avem nevoie de toate grupele alimentare: proteine, lipide, glucide, în cantităţi echilibrate.
– Evitaţi dulciurile rafinate, grăsimile vegetale hidrogenate, băuturile alcoolice şi cele nonalcoolice care conţin chimicale.

autor: STELUTA ANDREI

SURSA

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.