Afectiuni ale aparatului cardiovascular

Infarctul silentios

martie 10, 2012   ·   0 Comments

O analiză efectuată pe un lot de apro­xi­mativ un milion de pacienţi din Sta­tele Unite arată că o treime dintre a­ceştia au trecut peste un infarct fără a acuza o durere în zona toracică, simptom specific acestei su­ferinţe cardiace. Studiul indică faptul că un pacient din trei spitalizaţi pen­tru un infarct miocardic nu pre­zin­tă simptome toracice – du­rere sau o altă jenă în piept. In­for­maţiile au fost colectate din apro­xima­tiv 1.500 de spitale americane şi prin ana­li­zarea a aproa­pe un mi­lion de cazuri de infarct înre­gistrate între 1994 şi 2006.

Până la acest studiu, se ştia că 20% dintre cazurile de infarct sunt „silenţioase”, respectiv fără simptome, procent şi aşa îngrijorător, avertizează profesorul doctor Herve Douard, cardio­log la CHU Bordeaux, ci­tat într-un articol publicat recent în edi­ţia online a Le Figaro. Dar iată că în studiul pu­blicat în Journal oft the A­me­­rican Medical Association în nu­mă­­rul din 11 februarie, absenţa simp­to­­melor toracice în infarct creşte la 35%. Pa­leta simptomelor este foarte di­versă în forme atipice, explică profe­sorul David Decroix, cardiolog la CHU Avignon. Astfel, pacientul poa­te avea o stare de rău în zona stoma­cu­­lui, a abdomenului sau poate acuza du­­reri de spate care iradiază în umăr, gât, braţ. Pacientul poate să aibă o res­­piraţie mai greoaie, neobişnuită în situaţii care nu presupun un efort deosebit.

„Deseori, infarctul miocardic este precedat cu câteva zile înainte de simptome: transpiraţie abundentă, oboseală, slăbiciune, respiraţie scurtă, dureri surde în piept care iradiază în braţul stâng, puls foarte mare. La apariţia oricărui dintre aceste simptome, trebuie consultat medicul cardiolog”, spune prof. dr. Eduard Apetrei, cardiolog, şeful Secţiei a II-a Cardiologie de la Institutul de Boli Cardiovasculare „CC Iliescu”.

Dar pacientul se poate îndrepta spre un infarct fără simptome specifice sau să nu prezinte nici un simptom şi doar examenul cardiologului să confirme această suferinţă.

„Câteodată, bolnavul poate avea dureri scurte, cărora nu le acordă importanţă: îl doare, de pildă, numai în umăr, în antebraţe sau numai în coate. Sau se întâmplă să nu îl doară la nivelul toracelui, ci la nivelul epigastrului. Când durerea este în zona stomacului, bolnavul şi, uneori, din păcate, chiar şi doctorul confundă durerea de infarct cu o durere banală de gastrită sau de ulcer. Confuzia este posibilă mai ales dacă durerea de la nivelul epigastrului este însoţită de greaţă, vărsături. În general, însă, dacă pacientul se prezintă la medic în timp util, specialistul observă semnele distinctive infarctului”, precizează prof. dr Maria Dorobanţu, şeful  Departamentului de Medicină Internă şi Cardiologie de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca.

Studiul efectuat în SUA mai arată că medicii au tendinţa de a subestima riscul de infarct la femeile tinere. Dar tocmai acest pericol îl relevă acest studiu: infarctul produs fără simptome toracice este mai frecvent la femei (42%), comparativ cu bărbaţii (30%). Potrivit acestui studiu, dife­renţa dintre bărbaţi şi femei se estompează în jurul vârstei de 65 de ani. Înainte de vârsta de 50 de ani, infarctul la femei este mai rar şi principala cauză o reprezintă tabagismul. Pe lângă acest factor, infarctul este favorizat de hipertensiune, dislipidemie (colesterol) şi diabet.

SURSA

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.