Despre plante

Leurda, primul detoxifiant natural al primaverii

martie 29, 2012   ·   0 Comments

Pe la inceputul lunii martie, imediat ce vremea incepe a se incalzi si zapada se topeste, prin paduri apare leurda, cautata de ursii care ies din hibernare, pentru a face o cura de detoxificare, dar si pentru a-si pune sangele in miscare.

Probabil de aceea, planta se mai numeste si usturoiul-ursului. Leurda are frunze alungite, precum lacramioara, cu care adesea se confunda, gustoase si sanatoase, care, ca si spanacul, se folosesc in alimentatie, la supe, ciorbe si salata, si flori albe, cu miros puternic.

Leurda actioneaza ca un adevarat „detergent intern”, avand capacitatea de curatire a sangelui, ficatului, stomacului si intestinelor, mult mai activa decat usturoiul.

Pentru a beneficia de toate calitatile plantei, se recomanda ca primavara sa se faca o cura de patru saptamani, cu frunze proaspete, care pot fi culese de la margine de padure sau, mai comod, cumparate din piata. S-a constatat ca, prin uscare, frunzele isi pierd cam 50% din proprietati.

Sade colesterolul

De la miros, gust si proprietati terapeutice, leurda are calitati asemanatoare cu cele ale usturoiului. In compozitia sa, leurda are cam tot ce-i lipseste omului din organism primavara: vitaminele A si C, sulf, ulei eteric, saruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru si adenozina, o substanta care reduce colesterolul si impiedica formarea trombilor.

In plus, sunt evidente efectele antiseptice, bactericide, antitoxice, diuretice, hemostatice, hipotensive, antisclerotice, vermifuge si stimulatoare ale peristaltismului intestinal si ale contractiilor uterine. Preparatele de leurda, infuzie, suc sau vin, sunt de folos in numeroase afectiuni, interne sau externe.

Intern, leurda, ca remediu naturist, are efecte benefice in bolile gastrointestinale, ca diaree acuta si cronica, dizenterie, indigestii, insuficienta biliara, colici abdominale, balonari si in distrugerea viermilor intestinali, inclusiv limbrici.

Curata sangele

In bolile cardiovasculare, leurda curata sangele de substante toxice, reduce hipertensiunea arteriala, scade nivelul colesterolului si previne accidentele vasculare. In afectiuni ale aparatului respirator, se recomanda persoanelor cu bronsite, tuberculoza pulmonara si infectii la nivelul cailor respiratorii superioare.

Leurda se recomanda cu precadere persoanelor in varsta deoarece are capacitatea de a intari memoria, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, ametelile de dimineata, starile depresive, tensiunea la nivelul capului si starile de anxietate si neliniste. In bolile renale, leurda curata rinichii si vezica urinara, favorizeaza urinarea si elimina excesul de acid uric, fiind de un real ajutor suferinzilor de guta.

Buna si in caz de reumatism si boli de piele

Extern, leurda se foloseste sub forma de cataplasme, in combaterea reumatismului degenerativ, dar si in boli cronice de piele, cum ar fi eczeme, herpes, rani greu vindecabile, scrofuloza ori contra buboaielor.

Leurda poate fi pusa in salate, in combinatie cu salata verde, frunze de papadie si spanac, iar in supe si ciorbe poate fi asociata cu urzicile, stevia, spanacul. Se pot face sandvisuri cu unt si leurda amestecata cu patrunjel, tocate marunt.

sursa

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.