Alimentatia si E-urile

UE interzice oficial zaharul din sucurile de fructe

martie 10, 2012   ·   0 Comments

În viitor, sucurile de fructe nu vor mai conţine, prin definiţie, îndulcitori. Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat, astăzi, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor mediului la Bruxelles, o directivă care interzice adăugarea de îndulcitori în sucurile de fructe.

Nectarurile, făcute din piure de fructe la care se adaugă apă, pot conţine îndulcitori, dar nu mai pot avea etichete de tipul „fără adaos de zahăr”.

Noua directivă ar urma să intre în vigoare cel mai târziu la începutul lunii iunie, odată cu publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Statele membre vor avea apoi 18 luni la dispoziţie pentru a transpune directiva în legislaţia naţională.

Pentru a permite industriei alimentare să-i informeze corespunzător pe consumatori atât în perioada de tranziţie, cât şi pe parcursul celor 18 luni suplimentare, directiva le permite operatorilor din industria alimentară să scrie pe etichete că, de la o anumită dată, niciun suc de fructe nu va mai conţine adaos de zahăr, pentru informarea consumatorilor.

Directiva adaugă şi roşiile pe lista fructelor folosite pentru producerea de sucuri. Asta înseamnă că sucurile de roşii vor fi supuse aceloraşi reguli ca cele pentru sucurile de fructe, şi nu doar legislaţiei alimentare generale a UE, aşa cum se întâmplă în prezent.

Textul adoptat astăzi vizează alinierea directivei UE privind sucurile de fructe la standardele alimentare internaţionale ale Codex Alimentarius. Comisia Codex Alimentarius a fost creată în 1963 de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (OAA) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru a dezvolta standarde alimentare, linii directoare şi texte asociate precum coduri de practică. Scopurile principale sunt protejarea sănătăţii consumatorilor, garantarea practicilor de comerţ corect în comerţul alimentar şi promovarea coordonării activităţilor organizaţiilor guvernamentale şi non-guvernamentale internaţionale.

Noile reguli privind etichetarea sucurilor de frcute fuseseră aprobate de Parlamentul European la 14 decembrie anul trecut.

SURSA

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.