Despre plante

Ceaiul de mate

aprilie 13, 2012   ·   0 Comments

Mate este o planta specifica Americii de Sud, care a castigat simpatizanti in intreaga lume. Considerata un stimulent natural, lipsit de toxine, care ofera energie si satisface nevoile nutritive ale organismului, mate este ingredientul principal al infuziei cu acelasi nume.

Planta de mate creste pe malul raului Parana, in Paraguay, Uruguay si sudul Braziliei si are un gust puternic amarui. Poate si din aceasta cauza, o parte dintre bautori prefera sa indulceasca infuzia cu zahar sau miere.

Asemenea ceaiului, cafelei sau prafului de cacao, si aceasta bautura are un efect energizant, care se datoreaza in principal mateiniei, un compus asemanator cafeinei. Mai mult, ea contine o multime de antioxidanti si favorizeaza procesul de digestie, mai ales daca este combinata cu alte cateva ierburi traditionale benefice.

Povestea infuziei cu mate

Cuceritorii Noii Lumi au observat cum bastinasii obisnuiau sa se stranga in grupuri mari si sa prepare o bautura ciudata. Nestiind despre ce este vorba si realizand ca nativii sunt mult mai energici dupa ce o consuma cu apa, spaniolii au denumit-o “iarba diavolului”.

Spaniolii au dus-o mai departe in toate tarile Americii de Sud, unde au descoperit-o mai tarziu eneglezii, care au facut o pasiune pentru ea si au dus-o la Londra. Se spune chiar ca a existat un moment in care britanicii erau dispusi sa renunte la traditionalul ceai de la ora 5 si sa-l inlocuiasca definitiv cu mate.

Unde si cum se consuma infuzia cu mate

Bautura este extrem de populara in Argentina, Paraguay si Uruguay si este consumata zilnic de cea mai mare parte a populatiei. In Uruguay, oamenii o beau pe strada, in autobuze, in drum spre locul de munca si la serviciu. Adesea, prezentatorii TV au langa ei o cana de mate, iar actorii din filme si telenovele o promoveaza in mod constant.

In Argentina, infuzia cu mate este consumata in parcuri si piete si se bea la comun de grupuri mari de oameni. Datorita pretului redus si a proprietatilor energizante, in toate cele trei tari mate este considerate bautura studentilor, care o prefera in detrimentul cafelei, mai ales in perioada examenelor.

Cum se pregateste mate?

Pentru a te bucura de un mate autentic, ai nevoie, in primul rand, de recipientul traditional denumit cuya, porongo, guampa sau simplu mate. Acesta se obtine dintr-o planta al carei fruct are o coaja tare, din lemn si, mai nou, din argint sau sticla.

Apoi, ai nevoie de bombilla, un pai metalic traditional care contine in interior un filtru care iti permite sa te bucuri de gust fara a ingera si plantele uscate. Nu in ultimul rand, ai nevoie de iarba uscata pe care trebuie sa o adaugi in vas si de apa fierbinte.

Cate soiuri de mate exista?

  • Mate amar. Acest tip este preferat mai ales in Paraguay si, asa cum sugereaza si numele, este consumat de cei care prefera bautura amara. Ei nu ii adauga niciun fel de indulcitor, ci prefera sa o consume asa cum este.
  • Mate dulce. Cei mai traditionalisti il considera un mate fals, deoarece contine cuburi de zahar.
  • Mate cu lapte. Caracteristica lui principala este ca se obtine nu cu apa, ci cu lapte.
  • Mate cu alte ierburi. Denumite “yuyos”, plantele care pot fi adaugate la infuzie au, de obicei, proprietati medicinale.
  • Terere. Pentru a obtine acest soi este nevoie de mate, apa rece, multa gheata, menta si lamaie.
  • Bere din frunze de mate. Unul dintre cei mai cunoscuti producatori de bere din Brazilia a fost primul care a inventat reteta de bere. Ea contine apa minerala si un amestec de malt.

sursa

PENTRU COMENZI www.farmacie-naturista.ro

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.