Regimuri alimentare

Dieta recomandată atunci când te doare capul

mai 30, 2012   ·   0 Comments

De multe ori, la originea cefaleei se află alimentele pe care le punem pe masă. Carnea de porc, fast-food-ul, dulciurile şi chiar unele legume şi fructe ne pot declanşa dureri de cap. Dar, pe de altă parte, există alimente care ne pot trata suferinţa.

Din dorinţa de a scăpa cât mai rapid de chinuitoarele dureri de cap, suntem adeseori tentaţi să recurgem la medicamente antiinflamatoare. Însă şi alimentaţia ne poate ajuta să reducem inflamaţiile care declanşează cefaleea. Unele dintre cele mai puternice substanţe antiinflamatoare sunt acizii graşi Omega 3, care se găsesc în concentraţii mari în peştele gras oceanic, precum tonul, macroul, somonul, heringul şi sardinele. Proprietăţi antiinflamatoare are şi vitamina C, pe care o poţi lua în acest sezon din mere, cătină, kiwi, varză şi din pătrunjel.

Atenţie la aditivii alimentari!

De partea cealaltă, există substanţe care agravează inflamaţiile din corp. Din această categorie fac parte grăsimile saturate din carnea de porc, de miel şi de oaie, grăsimile hidrogenate din produsele de patiserie şi din multe alimente fast-food, zahărul alb, nitriţii din mezeluri şi glutamatul monosodic, un potenţiator de gust folosit astăzi în foarte multe produse procesate. Potrivit unor studii recente, efect proinflamator se pare că are şi o substanţă numită solanină, care se găseşte în concentraţii mai mari în vinete, în cartofi şi în roşii.

Evită dulciurile concentrate

Bomboanele, prăjiturile şi toate celelalte dulciuri concentrate şi rafinate conţin un tip de zaharuri care se asimilează rapid şi care cresc brusc nivelul glicemiei, pentru ca apoi acesta să scadă la fel de brusc. Aceste fluctuaţii rapide afectează vasele de sânge din întreg corpul, inclusiv de la nivel cerebral. Ele produc inflamaţii care declanşează, printre altele, dureri de cap. Aşadar, iată încă un motiv pentru care aceste alimente ar trebui excluse din dieta celor care se confruntă cu dureri de cap. Fructele proaspete nu doar că au o concentraţie mai mică de zaharuri, comparativ cu dulciurile rafinate, dar ele se asimilează lent şi nu cauzează fluctuaţii atât de mari ale glicemiei.

Mănâncă puţin şi des

Multe persoane au obiceiul de a sări peste micul dejun sau chiar de a mânca o singură masă pe zi, foarte consistentă. Atunci când ne înfometăm, nivelul glicemiei scade foarte mult, iar o masă copioasă va duce la creşterea bruscă a acestuia. Prin urmare, în organismul nostru se produc fluctuaţii glicemice, care deteriorează vasele sangvine şi care favorizează durerile de cap. Pentru a menţine constant nivelul glicemiei, ar trebui să mănânci de trei ori pe zi, iar între mese să existe câte o gustare. O metodă foarte bună de a menţine constant nivelul glicemiei este să consumi alimente bogate în fibre alimentare, cum sunt cerealele integrale, merele, morcovii sau varza. Acestea reduc din efectul hiperglicemiant al meselor concentrate, dar nu fac minuni în caz de excese.

Hidratează-te suficient

De regulă, persoanele care mănâncă una-două mese pe zi nici nu beau suficiente lichide, ba, mai mult, beau doar cafea, care are efect excitant asupra celulelor nervoase (ca şi ciocolata) şi care deshidratează. Durerile de cap sunt printre primele semne ale deshidratării. Când în circulaţia sangvină nu există o cantitate suficientă de apă, sângele devine mai vâscos, iar vasele se îngustează pentru a permite în continuare o circulaţie optimă. Însă, prin acest mecanism, se reduce cantitatea de oxigen şi de nutrienţi care ajunge la creier. Reducerea cantităţii de electroliţi din circulaţia sangvină ca urmare a deshidratării este un alt motiv al apariţiei durerilor de cap. Electroliţii (sodiu, potasiu, calciu) sunt esenţiali pentru buna funcţionare a sistemului nervos.

Brânzeturile cu mucegai agravează cefaleea

Apariţia durerilor de cap poate fi legată şi de un tip de substanţe naturale din alimente, numite amine. Din această categorie fac parte tiramina, feniletilamina şi histamina. Tiramina se găseşte în brânzeturile fermentate (telemea, brânză de burduf, feta, parmezan, camembert), în alune, nuci, seminţe, citrice, banane, ciocolată şi în alimentele afumate. Feniletilamină există în ciocolată, iar histamina este conţinută de băuturile fermentate (vin), de alimentele fermentate (brânză, murături), de vinete, de spanac şi de roşii. Pe lângă acestea, există alimente care generează eliberarea unor cantităţi mari de histamine în corp, cum ar fi căpşunele, albuşul de ou şi scoicile.

Specialistul nostru

prof. dr. Gheorghe  Mencinicopschi
directorul Institutului  de Cercetări Alimentare

Ca o regulă generală, este de preferat să optăm pentru alimente uşor digerabile atunci când ne confruntăm cu dureri de cap, deoarece o suprasolicitare a organismului, cum ar fi cea digestivă, va agrava problema. Există câteva alimente cu acţiune antiinflamatoare care ne pot ajuta să scăpăm de durerile de cap. Printre acestea se numără ananasul, kiwi şi papaya. Ele trebuie consumate neapărat crude pentru a beneficia de proprietăţile antiinflamatoare. Cauza migrenelor este uneori nivelul scăzut de serotonină la nivelul creierului. În astfel de situaţii, este bine să mâncăm alimente care conţin triptofan, un precursor al serotoninei. El se găsesşte în banane, în brânza de vaci, în lapte, în carnea de curcan şi în alunele de pădure.

De evitat

Îndulcitorii artificiali favorizează inflamaţiile care provoacă cefalee.

sursa:http://www.adevarul.ro

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.