Afectiunile parului, unghiilor si ale pielii » Ayurveda

Pielea- oglindã a sãnãtãţii şi frumuseţii

mai 30, 2012   ·   0 Comments

Pielea- oglindã a sãnãtãţii şi frumuseţii

Medicina tradiţională indiană Ayurveda, este cea mai veche stiinţă a vindecării,  menţionatã în scrieri datând acum 5000 de ani. După cum o arată şi etimologia cuvântului (ayus = viaţă, veda = enciclopedie), Ayurveda reprezintă un conglomerat de ştiinţe atât medicale cât şi din alte domenii. Ea include fitoterapie,tehnici chirurgicale, presopuncturã, masaj,terapii de detoxifiere, tehnici de meditaţie, meloterapie, regimuri alimentare şi noţiuni de conduită morală.

În Charak Samhita, una din primele scrieri ayurvedice, se subliniaza obligativitatea respectãrii unui ritual zilnic de îngrijire corporalã având ca scop menţinerea sãnãtãţii. În cadrul acestui ritual, sunt prezentate pe rând îngrijirea feţei, a ochilor, a cavităţii bucale, a nasului, a urechilor şi pielii întregului corp.

Orice tratament ayurvedic se bazează pe sistemul celor trei doshas (Vata, Pitta, Kapha), trei componente metabolice – echivalente unor energii imperceptibile- care se regăsesc în fiecare organism animal sau vegetal. O persoană este perfect sănătoasă numai atunci când aceste 3 componente sunt în echilibru, iar extractele de plante administrate atât intern cât şi extern acţionează prin armonizarea acestor dosha.

Sfaturi pentru o piele frumoasă
Primul pas pentru a beneficia de un tratament ayurvedic este să ne cunoaştem tipul constitutiv, respectiv caracteristicile pielii. Acesta poate fi constituit dintr-o singurã dosha (e foarte rar întâlnit) sau din combinaţii de 2 sau din toate 3 doshele. Având această informaţie, nu ne rămâne decât să urmăm recomandările ayurvedice corespunzătoare:

Tipul VATA: au o piele uscată, subţire, delicată, rece la atingere, care se deshidratează uşor,e foarte vulnerabilă la condiţii atmosferice şi îmbătrâneşte repede. În condiţii de dezechilibru al organismului, aceasta devine uscată, rugoasă şi se descuamează.
Recomandări: Cuvintele cheie sunt hrănirea şi hidratarea. Se recomandă un regim de viaţă cu mese regulate şi suficiente ore de somn, o alimentaţie pe bază de lapte, făină integrală, legume cu frunze verzi, fructe dulci suculente, ulei de măsline, consumul de mâncăruri calde, consistente, dulci, pentru echilibrarea Vata.

Tipul PITTA: au o piele albă, sensibilă, moale, caldă, de grosime medie, puţin tolerantă la fierbinte. În condiţii de dezechilibru al organismului, pe piele apar acnee, pete de diverse tipuri, inclusiv cele solare.
Recomandări: Cuvintele cheie sunt hrănirea şi evitarea temperaturilor crescute (prin expunere la soare, bronz artificial). Se recomandă o alimentaţie pe bază de fructe suculente, legume gătite, ulei de nucă de cocos, consumul de mâncăruri amare, dulci, astringente, condimente cum sunt lemnul dulce şi feniculul.

Tipul KAPHA: au o piele grasă, de grosime considerabilă, palidă, moale, rece, care tolerează uşor temperaturi ridicate, îmbătrâneşte greu şi face puţine riduri. Dezavantajele acestui tip de piele în caz de dezechilibru sunt: apariţia punctelor negre, a porilor lărgiţi, lipsa de strălucire a tenului, eczeme şi retenţie de apă cu formarea edemelor.
Recomandări: Cuvintele cheie sunt detoxifierea atât internă cât şi externă a organismului. Aceste persoane trebuie să elimine surplusul de toxine acumulat la nivelul pielii prin exerciţii fizice regulate şi aplicarea de măşti exfoliante pe bază de argilă. Se recomandă consumul de legume şi fructe, alimente călduţe, uşoare, cu gust amar, astringent, care stimulează digestia, condimente cum sunt ghimbirul şi piperul negru.

Tipul VATA-PITTA: au o piele uscată şi sensibilă. Pentru acest tip combinat, se consideră dosha dominantă Vata în timpul iernii şi Pitta în timpul verii.
Recomandări: în funcţie de anotimp, urmăriţi recomandările pentru tipurile Vata şi Pitta.

Tipul KAPHA-PITTA: au o piele grasă şi sensibilă. Pentru acest tip combinat, se consideră dosha dominantă Kapha în timpul iernii şi Pitta în timpul verii.
Recomandări: în funcţie de anotimp, urmăriţi recomandările pentru tipurile Kapha şi Pitta.

Tipul VATA- KAPHA: au o piele uscată, dar cu anumite zone în care tenul este gras. Se consideră dosha dominantă Vata.
Recomandări: urmăriţi recomandările pentru tipul Vata.

Untul de cacao (menţine echilibrul ph-ului pielii şi îmbunătăţeşte capacitatea de retenţie a apei) şi uleiul de migdale (hrăneşte şi protejează tenul,prevenind ridurile premature) sunt printre cele mai cunoscute grãsimi folosite în Ayurveda pentru efectele benefice asupra tenului, iar laptele animal este considerat cel mai bun demachiant.

Sfaturi pentru o piele sănătoasă
Ayurveda considerã pielea drept o oglindă care reflectă calităţile sângelui şi starea generală de sănătate a organismului.

Orice dezechilibru care apare la nivelul pielii (erupţii, furunculoze, acnee, dermatite alergice, eczeme) îşi are originea în proasta funcţionare a doshei Pitta, caracterizatã de elementul fundamental foc şi responsabilã de toate procesele metabolice din organism (acolo unde se petrec conversii, au loc transformãri de substanţe). Fiind cunoscut faptul cã sediul focului metabolic este ficatul, tratamentul afecţiunilor „exprimate” la nivelul dermului trebuie sã aibã în vedere şi regenerarea, respectiv corectarea funcţiei hepatice.

Alimentaţie
Gustul amar este tonic hepatic, de aceea toate plantele cu gust extrem amar se recomandã pentru stimularea acestei funcţii (armurariu, pelin, rostopască).
Un al doilea pas în tratarea bolilor dermatologice este detoxifierea. Un ficat slãbit participã insuficient la procesele de conversie, generând toxine care se acumuleazã în organism(în Ayurveda ele se numesc Ama). Astfel, o curã de detoxifiere de cel puţin o sãptãmânã înainte de începerea tratamentului propriu-zis este obligatorie. Ea se poate face doar prin regim alimentar (cereale integrale, sucuri proaspete de legume sau fructe-nu se amestecã în acelaşi pahar) sau prin asocierea de extracte naturale (tinctura din flori de soc, aloe vera, extract din seminţe de struguri).
În dietă trebuie să se regăsească:
Antioxidanţi- plante cu conţinut de vitamina C şi E (legume verzi, căpşuni, citrice)
mâncăruri de legume, suc de Aloe vera-o lingură de 3 ori pe zi, multe condimente (anason, chimen, cantităţi mici de ghimbir)
Unele lactate (lapte, unt şi ghee).
Orice îndulcitori cu excepţia: mierei, melasei.
Uleiuri:de măsline, de floarea-soarelui şi de nucă de cocos.
Fructe dulci: strugurii, cireşele, pepenii, avocado, nucile de cocos, rodiile, mango, precum şi portocalele dulci, ananas şi prune coapte.
Legume: sparanghel, castraveţi, cartofi, cartofi dulci, legume cu frunze verzi, dovleac, broccoli, conopidă, ţelină, hibiscus, fasole verde şi dovlecei.
Condimente:scorţişoara, coriandrul, nucşoara, feniculul şi în cantităţi mici: ghimbir, chimion, piper negru, schinduf, cuişoare, seminţe de ţelină, sare, muştar.

Trebuie evitate:
alimente acre si sarate
lactate şi carne, alimente cu potential alergizant
consumul de iaurt, brânză, smântână şi lapte bătut (au gust acru ).
consumul de ulei de susan, de migdale şi de porumb.
consumul de fructe acre- grapefruit, măsline, papaya, ananas, prune necoapte.
consumul de roşii, ceapă, usturoi, ridichi şi spanac, ardeii iuţi.

Fitoterapie
Tratamentul propriu-zis se individualizeazã în funcţie de celelalte doshe implicate în apariţia bolii. Dosha Kapha guverneazã procesele edematoase şi supurative, iar dosha Vata uscarea în exces a pielii, descuamarea acesteia.

Câteva remedii de nelipsit în tratarea afecţiunilor dermatologice sunt:
Turmeric (curcuma-un condiment indian de culoare galbenã) care are multiple acţiuni asupra pielii. Este antibacterian, antiinflamator, stimuleazã secreţia biliarã şi creşte elasticitatea pielii. Se recomandã atât intern, în doze de 3g pulbere de 2 ori pe zi, cât şi extern, sub formã de creme sau loţiuni.
Neem sau liliac indian- o planta cu multiple proprietăţi:antifungic, antibacterian, antiviral, antioxidant, detoxifiant, imunomodulator, antiinflamator, hipoglicemiant, antiacid, tonic amar, antimutagenic, antitumoral. Se recomandă în dermatite, ulcer, furunculoze, acnee, afecţiuni hepatice, afecţiuni stomatologice, inflamaţii, infecţii, intoxicaţii şi rãni, în doze de 2 capsule de 2 ori pe zi.
Kaishore Guggul- o formulă ayurvedică tradiţională, cunoscută ca detoxifiantă şi regeneratoare a colonului, antipiretică,  antinflamatoare, imunomodulatoare, diuretică. Se foloseşte cu succes în afecţiuni osteoarticulare însoţite de inflamaţie, durere şi înroşirea pielii, sciaticã, gutã, dar şi în afecţiuni dermatologice (acnee, urticarie, abcese, carbuncul diabetic, eczeme cronice, psoriazis).Doza recomandată este de 2 capsule de 2 ori pe zi.
Livopick-un tonic hepatic, necesar în toate afecţiunile dermatologice pentru a favoriza detoxifierea organismului, in doze minime: 1 capsulă de 2 ori pe zi.
Bhrajaka- ulei medicinal pentru afectiuni ale pielii: infectii, iritatii si inflamatii ale pielii, rãni, pitiriazis, psoriazis, cearcãne. Uleiul se aplicã prin masaj usor al zonelor afectate

Farm. Irina LUPAŞCU

By


Readers Comments (0)

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.