Ce spun cercetatorii » De la lume adunate

Telefoanele mobile ne pot imbolnavi de cancer cerebral.

august 12, 2012   ·   0 Comments

Daca inainte existau doar banuieli, de acum e oficial: telefoanele mobile ne pot imbolnavi de cancer cerebral. Confirmarea vine din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii care a facut publica aceasta concluzie.
Riscul imbolnavirii de cancer, recunoscut pentru prima oara de OMS
Este pentru prima data cand o institutie de asemenea calibru recunoaste riscul la care suntem supusi cand folosim astfel de aparate.
Grafic mobile-cancer
30 de specialisti OMS din 14 tari au analizat timp de opt zile la Lyon toate studiile facute vreodata pe tema efectului nociv al telefoanelor mobile.
„Dovezile, care continua sa se acumuleze, sunt destul de solide pentru a spune ca folosirea telefonului mobil poate duce la aparitia cancerului”. Aceasta este concluzia expertilor.
Este vorba despre un risc sporit de gliom, o forma de cancer cerebral. Mai precis, riscul a crescut cu 40% la persoanele care au vorbit in medie 30 de minute pe zi la mobil. Pentru alte forme ale bolii, nu exista inca suficiente dovezi. OMS include telefoanele mobile in aceeasi categorie de agenti cancerigeni din care fac parte DDT-ul si vaporii de benzina.
Cu alte cuvinte, nu exista suficiente studii pe termen lung care sa demonstreze ca radiatiile telefoanelor mobile nu au efecte adverse asupra oamenilor, dar exista suficiente date care arata o posibila legatura cu imbolnavirile de cancer. Asadar, a decis OMS, utilizatorii acestor tipuri de aparate ar trebui avertizati.
“Cea mai mare problema pe care o avem este ca numai dupa cateva decenii de expunere putem evalua consecintele celor mai multi factori din mediul inconjurator”, a declarat doctoral Keith Black, seful catedrei de neurologie al Centrului Medical Cedars-Sinai din Los Angeles.
Tipul radiatiilor emise de telefonul mobil se numesc non-ionizate. Nu sunt similare cu radiatiile emise la o radiografie, ci, mai degraba, cu cele emise de cuptoarele cu microunde, insa la o intensitate mai mica.
Radiatiile cuptoarelor cu microunde, in cel mai simplist mod, au aceleasi efecte asupra organismului ca si asupra alimentelor, adica “gatesc” creierul. Asadar, pe langa contributia la aparitia cancerului si tumorilor, pot avea efecte negative si asupra functiei cognitive a creierului, din moment ce tinem telefonul la ureche in zona lobilor temporali.
Doua recomandari OMS in folosirea telefoanelor mobile
In asteptarea altor cercetari, este important sa ne luam masuri de precautie, precum folosirea de dispozitive hand-free sau comunicarea prin SMS-uri”, sunt recomandarile OMS.
Vocile care indeamna la precautie atunci cand folosim telefoanele mobile
Agentia Europeana de Mediu a indemnat la efectuarea de mai multe studii, sustinand ca mobilele sunt la fel de periculoase ca fumatul, asbestul sau benzina cu plumb. Iar un membru proeminent al Universitatii de Pittsburg, care se ocupa cu studiul cancerului, a trimis un memo tuturor angajatilor, sfatuindu-i sa reduca folosirea telefonului mobil din cauza riscului de imbolnavire cu cancer.
„Cancerul, in particular cel la nivelul creierului, se dezvolta intr-un timp indelungat. Cred ca este o idee buna sa avertizam publicul ca expunerea indelungata la radiatiile emise de telefonul mobil poate produce cancer”, a spus doctorul Henry Lai, profesor in bioenergie la Universitatea din Washington, care a studiat efectele produse de radiatii timp de 30 de ani.
In 2010, au fost facute publice si rezultatele celui mai mare studiu international despre legatura dintre cancer si telefoanele mobile. Acestea au aratat ca subiectii care au folosit mobilul timp de 10 sau mai multi ani au contibuit, din pacate, la dublarea ratei de gliom, un tip de tumora la nivelul creierului. Pana in prezent insa, nu a fost efectuat niciun studiu pe termen lung asupra efectelor radiatiilor emise de mobile asupra copiilor.
„Craniul si scalpul copiilor sunt mult mai subtiri. Asadar, radiatiile pot penetra mai adanc in creierul copiilor si a tinerilor. Celulele lor se inmultesc intr-un ritm mai alert, asa ca ca impactul radiatiilor poate fi mai mare”, a mai explicat doctorul Black.
Reactia companiilor de telefonie mobila
Primele care au reactionat au fost companiile americane de telefonie mobila. Acestea au subliniat ca OMS considera cancerigene pana nu demult si legumele murate sau cafeaua, insa intre timp s-a razgandit. In plus, concluziile OMS cu privire la telefoanele mobile se bazeaza pe studii statistice care nu demonstreaza legatura dintre aceste aparate si cancer, spun companiile.
Producatorii de telefoane mobile isi avertizeaza totusi cumparatorii sa tina dispozitivele departe de corp.
Apple, spre exemplu, a scris in manualul de siguranta al iPhone 4 ca atunci cand sunt efectuate convorbiri sau sunt transmise date prin wireless, aparatul trebuie tinut „la cel putin 15 milimetri (1.5 cm) departare de corp”.
Si compania Blackberry Bold isi avertizeaza clientii sa tina dispozitivul „la cel putin 25 de milimetri (2.5 cm) de corp cand telefonul transmite date”.
Aproximativ cinci miliarde de oameni folosesc in prezent telefoane mobile, adica aproape trei sferturi din populatia planetei. Insa teama ca aparatele ar putea cauza cancer dateaza din anii ’70, cand au aparut primele mobile, de marimea unui pantof. Tot de atunci, cercetatorii incearca sa descopere o legatura cu incidenta sporita a cancerului.

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.