Afectiuni ale aparatului digestiv » Cancerul - prevenire si tratament » Ce spun cercetatorii » Regimuri alimentare

Asocierea corecta a alimentelor

septembrie 4, 2012   ·   0 Comments

Unul din marile adevaruri ale vremurilor actuale este reprezentat de faptul ca alimentatia a devenit extrem de haotica. Este un lucru pe care il observam cu totii, pentru noi insine sau altii.
De cele mai multe ori, obisnuintele determina oamenii sa consume aperitiv, felul 1, felul 2, desert, fructe, bauturi – toate la o singura masa ! Practic se creaza un adevarat dezastru in organism – sistemul digestiv, in complexitatea sa, este dat peste cap intr-un mod extrem de dur. Pentru a-si reveni si a putea digera, asimila si excreta reziduurile, el ‘imprumuta’ energie din alte zone – si rezultatul il constituie, in timp, inevitabila imbolnavire.
Combinatiile nefaste de alimente au loc, dupa cum spuneam, datorita obisnuintelor de alimentatie ‘mostenite’ indeosebi din perioada copilariei. ‘Placerea emotionala’ data de un anumit gust sau de senzatia oferita de ‘burta plina’ este practic un drog pentru creier. In aceste conditii, el care nu mai poate discerne ce este cu adevarat de folos corpului si face alegeri emotionale (nu rationale, iar de intuitive nici nu poate fi vorba). Iar deciziile luate emotional sunt aproape intotdeauna (auto)destructive.
Aceasta se intampla aproape intotdeauna in cazul alimentatiei. E nevoie de oprirea ‘hranirii emotionale’ datorata stresului, emotiilor negative, obisnuintelor si placerii gustului. Trebuie sa ne punem mintea la contributie si sa facem alegeri alimentare folositoare pentru corp, pentru a ne recapata sanatatea si vitalitatea.
Haideti sa vedem de ce este atat de importanta o combinare corecta a alimentelor.
Pentru a fi digerat, fiecare tip de hrana are nevoie de un anume tip de suc gastric secretat de stomac, si nu toate sucurile gastrice pot fi secretate in acelasi timp. Iar asta deoarece fiecare aliment este digerat in mod diferit. Alimentele ce contin amidon – anumiti carbohidrati (orez, paine, cartofi s.a.) au nevoie de un mediu digestiv alcalin ce este furnizat initial in gura de enzima ptialina, apoi de amilaza pancreatica, ce ajunge in intestinul subtire. Alimentele ce contin proteine (carne, lactate, alune, seminte si altele de acest fel) au nevoie de un mediu acid pentru digerare, furnizat de acidul clorhidric si pepsina.
Cum spuneam si in cazul raportului alcalin-acid, exista in chimie o lege care spune ca doua medii cu efect contrar – acizi si baze (alcalini) – nu pot actiona in acelasi timp. Se neutralizeaza unul pe celalalt. De exemplu, daca mancam o proteina impreuna cu un amidon, digestia este ingreunata sau complet blocata. Ei, ia ghiciti care este una din mancarurile preferate ale oamenilor ! Bineinteles, celebra friptura cu cartofi prajiti (sau orice combinatie de carne si cartofi). Gustul este bun, senzatia de satietate – la fel (ce mai conteaza somnolenta dupa o asemenea masa copioasa – sistemul digestiv consuma din greu energie din creier pentru a asimila). Iar asimilarea de catre celule este practic extrem de redusa.
Se intampla altceva in schimb. Hrana nedigerata fie sufera un proces de fermentatie (si oamenii incep treptat sa se ingrase) fie sufera un proces de putrefactie (iar oamenii slabesc, cu timpul). Asta se intampla deoarece hrana nedigerata constituie un mediu fertil pentru diversi agenti patogeni (bacterii, viermi) care o descompun, dand nastere la diverse tulburari digestive. Impreuna cu ‘tulburarile emotionale’ datorate stresului si emotiilor negative si cu alte modalitati de a pierde energie, duc la ingrasare (in special) sau slabire. In plus, combinatiile necorespunzatoare creaza exces de aciditate ce face sangele sa se ingroase si sa circule mai greu prin vase, consumand astfel mai mult oxigen (o alta cauza a somnolentei).
Pare o adevarata ‘sperietoare’ alimentatia, nu-i asa ? Ei bine, chiar nu e asa ! Haideti sa vedem cum remediem situatia – natura ne-a oferit suficiente mijloace !
Sa impartim alimentele in categorii.
I. Prima categorie : Proteine (branza, oua, peste, crustacee, carne, lapte, iaurt, nuci, seminte, soia)
II. A doua categorie : Carbohidrati (amidonoase) : dovleac, grau, porumb (toate cerealele), fasole, orez, linte, paine, cartof, produse de patiserie si fainoase, fructe uscate, zahar, miere
III. A treia categorie : Vegetale, care pot fi :
– fara amidon si cu un continut mare de apa : varza, sfecla rosie, broccoli, castravete, vinete, andive, loboda, gulii, patrunjel, spanac, nap, salata, stevie, ardei, rosii, fasole verde
– cu continut moderat de amidon : anghinare, morcov, mazare, conopida, ciuperci, telina,
sfecla
IV. A patra categorie : Lipide – Grasimi si Uleiuri (unt, margarina, smantana, frisca, ulei de floarea soarelui, soia, porumb, susan, masline s.a.)
V. A cincea categorie : Iritanti (usturoi, ceapa, praz, hrean, ardei iute, ridichi, arpagic)

COMBINATIILE CORECTE (compatibilitati) sunt :
I + III (proteine cu vegetale)
II + III (amidonoase cu vegetale)
II + IV (amidonoase cu grasimi)
III + IV (vegetale, indeosebi cele cu continut mare de apa, cu grasimi)
In general, vegetalele se pot combina cu orice, fara nici o problema.
COMBINATII INCORECTE (incompatibilitati) :
I + II (proteine cu amidonoase)
I + IV (proteine cu grasimi)
I + I (proteine animale cu proteine lactate, de exemplu)

Din cercetarile specialistilor a rezultat ca, in cazul unei combinatii corespunzatoare a alimentelor, timpul necesar digestiei si asimilarii este de numai 3-4 ore. Organismul nu cheltuie deci foarte multa energie pentru aceste procese. Dar in cazul combinatiilor necorespunzatoare acest timp poate ajunge la 8-12 ore ! In acest interval omul mai ia cel putin o masa ; aceste alimente sunt turnate deasupra celor dinainte, formand o masa nedigerata, care se acumuleaza zi de zi, an de an, se lipeste pe peretii intestinelor si circula prin sange intoxicandu-l – nu e de mirare ca majoritatea bolilor se datoreaza alimentatiei deficitare.
Cel mai adesea noi mancam : cartofi cu carne, peste cu orez, branza cu paine, lapte cu cereale, mancare gatita, dulciuri s.a. – acestea fiind total destructive pentru sistemul nostru intern, fortand corpul sa consume multa energie pentru digestie (care oricum este incompleta). Obisnuintele alimentare practic ne imbolnavesc – si ce e mai trist, boli datorate alimentatiei apar inca de la varste fragede. Un reportaj TV prezenta cu mandrie cum copiii sunt ‘innebuniti’ dupa lapte cu cereale – micul dejun sanatos ‘minune’. Daca nutritionistii (sau parintii) care recomanda asta ar sti putina bio-chimie alimentara…..ar fi bine. Ar preveni inevitabilele complicatii. Din pacate, nu ne pricepem prea bine la preventie. De multe ori nu ne intereseaza cu adevarat sa fim sanatosi.
Ce am putea face, totusi ? Cum ne-am putea hrani corect, astfel incat celulele noastre sa beneficieze intr-o proportie cat mai mare de nutrienti ?
Iata cateva idei preluate din partea celor ce se preocupa cu adevarat de propria sanatate :
– la o masa, sa consumam doar un aliment fara continut mare de apa ( proteina sau amidon) impreuna cu vegetale (legume sau salata) ; exemplu : carne sau cartofi cu salata (fara branza) ; sau preparate din soia cu legume (fara carne) ; sau peste cu legume (fara carne) ; sau dovlecel cu salata, s.a.
– sa consumam fructele separat, daca se poate pe stomacul gol ; daca nu – la 3 ore dupa o masa combinata corect ; daca le vom consuma dupa o masa cu combinatii incorecte vor fermenta cu mancarea nedigerata ; asta deoarece ele nu se digera in stomac, ci in intestinul subtire, iar daca stomacul nu a terminat de digerat masa dinainte, fructele vor ramane “prinse intr-o capcana” si incep sa fermenteze.
– sa bem apa (sau alte lichide – ceai, sucuri naturale – dar mai bine apa plata, de preferinta cu pH cat mai ridicat sau alcalina) cu o jumatate de ora inainte de masa sau cel putin o ora dupa masa. Acest lucru este necesar pentru a nu interfera cu lichidele acide secretate de stomac in timpul digestiei.
– este lipsit de folos sa consumam foarte multe proteine. Pentru a produce energie, organismul foloseste in primul rand glucoza si fructoza din fructe, legume, muguri germinati, apoi amidon, grasimi – si la urma proteine. Deci ‘mitul’ consumului ridicat de proteine este …un mit. E adevarat ca celulele au nevoie de proteine suficiente pentru a se regenera (unele intra in compozitia membranei, altele participa la formarea unor enzime) – dar nu inseamna ca un consum ‚exagerat’ de proteine garanteaza si buna lor asimilare si utilizare.
– daca trebuie sa mancam o proteina combinata cu o grasime (de exemplu branza cu smantana), sa consumam in acelasi timp si ceva vegetal (o salata de legume combinate). Dat fiind ca de obicei grasimile inhiba digerarea proteinelor, vegetalele contrabalanseaza acest efect inhibitor asupra digestiei.
– Sa folosim…inlocuitori.

Voi repeta alimentele nocive pentru sanatate, ce ar fi indicat sa fie evitate :
-mancarea gatita prin fierbere, coacere, prajire, afumare, cu combinatii nepotrivite (eventual reincalzita a doua, a treia zi !) – se pierd toate enzimele ; iar fara ele, digestia e mult ingreunata
-lactate pasteurizate
-painea, produsele de panificatie de orice fel
-produse de patiserie (eventual semipreparate in avans si coapte)
-dulciuri, prajituri de orice fel
-carnea grasa (porc, gasca, vanat, chiar vita)
-alcool, zahar, sare, uleiuri – toate rafinate
-bauturi carbogazoase de orice fel, cafea
-produse conservate, otet alimentar
-gemuri, dulceturi, margarine, muraturi

Iar acum sa vedem cu ce le putem inlocui :
– mancarea gatita prin fierbere, coacere, prajire, afumare, cu combinatii nepotrivite (eventual reincalzita a doua, a treia zi !) – o putem inlocui cu mancare preparata la abur, cu combinatii potrivite (in 10-15 minute e gata) ; ea trebuie consumata pe loc, pentru a nu-si pierde nutrientii
– lactate pasteurizate – le putem inlocui cu lapte de soia
– painea, produsele de panificatie de orice fel – le putem inlocui cu paine din cereale integrale preparata in casa, fara coacere sau cu paine Wasa (tartine din orz integral si secara integrala)
– produse de patiserie (eventual semipreparate in avans si coapte) : nu avem inlocuitor
– dulciuri, prajituri de orice fel – le putem inlocui cu prajituri facute in casa dupa regimuri naturiste, respectand combinatiile potrivite
– carnea grasa (porc, gasca, vanat, chiar vita) – o putem inlocui cu carne slaba de pasare sau anumite sortimente de peste
– alcool, zahar, sare, uleiuri – toate rafinate – le putem inlocui cu vin de casa, miere sau zahar din trestie, sare marina grunjoasa, uleiuri vegetale presate la rece
– bauturi carbogazoase de orice fel, cafea – le putem inlocui cu sucuri naturale (preparate de noi) sau apa plata (cu pH ridicat sau alcalina), decoct de cicoare si ceai de aloe (un bun inlocuitor al cafelei)
– produse conservate, otet alimentar – le putem inlocui cu produse congelate si otet de mere si miere
– gemuri, dulceturi, margarine, muraturi – le putem inlocui cu paste din fructe preparate in casa, unt vegetal, cruditati
In plus fata de acestea putem consuma din belsug orice vegetale, fructe, alune, nuci, seminte si, cu moderatie, alimentele ce fac parte din categoria ‘iritanti’.
Acesti ‘inlocuitori’ asigura in principiu raportul 80% alcalin – 20% acid al unei alimentatii corecte.
Oare vom ajunge vreodata sa ne hranim corect, respectand principiile alimentatiei eficiente ? Sunt si sceptic si optimist in acelasi timp. Depinde de vise, de credinta si de dorinta fiecaruia de a le indeplini. Din fericire, se pare ca in ultima vreme lucrurile merg in directia potrivita. Lumea se misca incet si greu – dar important e ca se misca ! E cu adevarat o mare realizare pentru noi toti !

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.