Cancerul - prevenire si tratament » Ce spun cercetatorii

Nutritia celulara

septembrie 4, 2012   ·   0 Comments

Omul poate fi comparat cu o masina. Asa cum masina are nevoie de combustibil pentru a circula, si omul are nevoie, pentru a trai, de un combustibil special, numit energie.
Acest combustibil este produs de cele 70 miliarde de celule ale trupului nostru pe baza “hranei” pe care le-o dam : atat cea fizica (alimente) cat si de alta natura (aerul pe care-l respiram, gandurile, emotiile pe care le intretinem si care pot atrage energie din mediu). Cu totii avem momente in care ne simtim mai “in forma” si momente in care simtim ca suntem obositi, epuizati. Starile noastre depind foarte mult de calitatea “hranei”, iar un rol important il are, in acest sens, calitatea alimentelor pe care le consumam.
Din nefericire, oamenii s-au obisnuit de foarte mult timp sa manance alimente care le ofera doar placerea gustului si senzatia de satietate, dar care au un aport energetic redus sau, de cele mai multe ori, le “consuma“ din energia proprie. Acesta este unul din motivele pentru care la un moment dat, din lipsa de energie, organele incep sa functioneze din ce in ce mai deficitar, treptat instaurandu-se ceea ce noi numim “boala”.
Oamenii au cautat dintotdeauna solutii pentru a reveni la starea de sanatate. Din cele mai vechi timpuri au fost produse remedii de diferite tipuri: naturale (din tot felul de plante, ierburi, flori, fructe, legume) sau artificiale (prafuri, capsule, tablete, flacoane “chimice”).
Remediile artificiale (in special antibioticele) au avantajul ca, pe termen scurt, pot interveni eficient in sensul punerii intr-o oarecare stare de echilibru a unui organism aflat in diferite stadii de imbolnavire (indeosebi in criza). Dezavantajul lor major este ca acest lucru se realizeaza cu consum mare de energie din partea organelor nevizate de boala, in conditiile in care aportul energetic al acestor remedii este redus. In plus, se stie si in mediile stiintifice ca orice remediu artificial are si efecte negative. Pe de alta parte, remediile naturale sunt eficiente indeosebi pe termen lung, eficienta oricarui tratament alopat crescand atunci cand este asociat cu produse naturale.
In zilele noastre, piata remediilor naturale este plina de produse din care majoritatea, desi obtinute din “farmacia naturii” nu respecta un criteriu esential si anume bio-compatibilitatea cu organismul uman (gradul in care produsul este asimilat de organism cu eficienta maxima, datorita componentelor pe care le contine). Desi am putea spune ca un rol esential in asimilarea oricarui remediu natural il are gradul de aciditate la care a ajuns organismul respectiv, nu este mai putin adevarat ca si calitatea remediului joaca un rol important.
Vom vedea in continuare un concept privitor la rolul suplimentelor nutritionale destinate nutritiei celulare si modul in care acestea intervin in restabilirea starii de sanatate a organismului, prin actiunea la nivel celular.
Corpul fizic joaca un rol extrem de important in viata noastra de zi cu zi, mult mai important decat se considera in mod obisnuit. Asa incat neglijarea deplinei sanatati si puteri a corpului fizic, mentinerea sa doar in parametrii unei oarecum ‘bune’ functionari sau chiar ignorarea sa totala ne poate cauza mari probleme in viitor. Lucru pe care, sunt convins, il observam cu totii.
Corpul nostru este ca o planeta cu miliarde de mici orase (celulele), in interiorul carora se realizeaza o munca enorma. Celulele se nasc, cresc, mor, sunt inlocuite permanent cu altele noi, ele creaza, restabilesc, muncesc si pentru asta au nevoie de o multitudine de elemente, substante nutritive.
Ce este nutritia celulara, privita din punctul de vedere al alimentatiei ? Ea reprezinta insasi asimilarea substantelor hranitoare in interiorul celulei. Pentru imbunatatirea, pastrarea sau recapatarea sanatatii asimilarea trebuie sa se produca in mod eficient si optim – adica celula trebuie sa primeasca nutrienti de acea calitate care sa permita cresterea nivelului sau energetic, detoxifierea si regenerarea sa rapida, asigurand o diviziune celulara corecta.
Dupa cum spuneam, din pacate, datorita obiceiurilor moderne de alimentatie (voi enumera doar fierberea, prajirea, conservarea, congelarea ce distrug nutrientii), poluarii, stresului, reactiilor emotionale, altor factori, miliardele de celule ale corpului nostru se deterioreaza zi de zi, pierzandu-si din ce in ce mai mult potentialul lor energetic. Rezulta astfel diviziuni celulare anormale, multe avand ca rezultat boli grave, printre care si cancerul. Incet, an de an, organismul nostru se degradeaza, fiecare celula inlocuita nu mai este ca cea dinainte, nu mai are aceeasi vitalitate, nu se mai detoxifica, nu mai functioneaza bine, energia scade, apar bolile. Ajunge sa semene cu o copie xerox dupa copie xerox dupa copie xerox….cine mai stie care a fost originalul ? Practic, organismul imbatraneste tocmai datorita acestei nesfarsite serii de copieri ‘anormale’.
Se spune ca suntem ceea ce mancam, dar este o mare diferenta intre ceea ce introducem in gura si ceea ce asimileaza celulele noastre. Adica una este sa mananci pentru a hrani corpul (ceea ce se intelege in mod obisnuit prin ‘alimentatie’-obtinerea senzatiei de satietate a organismului) , alta este sa mananci pentru a hrani celula (‘nutritie celulara’). Iar daca celula nu este hranita cat mai corespunzator, practic alimentatia, doar de dragul de a baga ceva in gura chiar si in conditiile in care este ‘natural’, nu prea are inteles. De buna functionare a fiecarei celule in parte depinde practic buna functionare a intregului organism.
Pe langa o serie de alte energii care hranesc celulele (obtinuta prin respiratie, prin echilibrarea emotiilor, prin metode de practica energetica) o importanta deosebita o are energia produsa de catre fiecare celula in parte cu ajutorul nutrientilor pe care aceasta ii asimileaza din ceea ce mancam. Practic, fiecare celula este un mic generator (sursa) de energie care primeste combustibil (nutrienti), in interiorul careia se realizeaza arderi interne si se degaja o anumita cantitate de energie in organism, eliminand si reziduuri. Astfel ca de cantitatea si calitatea nutrientilor depinde calitatea arderii si a energiei produse, ce duce la buna functionare a celulei.

In stanga se afla celula bolnava, iar in dreapta cea sanatoasa. Orice celula este constituita din membrana, citoplasma si nucleu. Cea care sta la baza asimilarii eficiente a nutrientilor in interiorul celulei este membrana celulara. Observati cum la o celula bolnava (obosita, slabita) membrana se deformeaza devenind rigida si impermeabila, facand dificil accesul apei, al nutrientilor si eliminarea reziduurilor. Intrucat o mare parte din nutrienti este irosita arderile interne se realizeaza in mod incomplet, celula devine “infometata” (nu asimileaza) sau “constipata” (nu elimina), dereglandu-se si celelalte componente ale sale.
Atunci cand, in mod constient, membrana celulara este reparata, apoi hranita si protejata, si in mod asemanator se procedeaza si cu citoplasma si nucleul, arderile interne se produc in mod complet, celula se insanatoseste, accesul nutrientilor si eliminarea reziduurilor se fac in mod optim, ducand automat la o diviziune celulara normala, specifica starii optime de sanatate.

In partea stanga a imaginii se afla un cerc, “Lantul vietii”, cu cele 6 grupe distincte de substante nutritive ce favorizeaza starea optima de sanatate : lipide si steroli, proteine, minerale, vitamine si fitonutrienti, enzime, carbohidrati. Functionarea fiecarei verigi a lantului depinde de puterea celorlalte – lantul este atat de puternic pe cat este cea mai slaba veriga a sa. Adica, in cazul in care una din cele 6 componente este prezenta intr-o cantitate si calitate deficitara, celelalte 5 elemente se vor asimila la acel nivel. Putem noi lua o gramada de vitamine si minerale, cum e la moda acum, daca celelalte elemente nu sunt asigurate corespunzator (in special lipidele si sterolii care au rol esential in repararea membranelor, sau enzimele), nu se realizeaza o buna asimilare la nivel celular. De aceea, toate grupele de nutrienti trebuie sa fie prezente in cantitati suficiente si intr-un echilibru adecvat pentru ca celulele sa functioneze in mod corespunzator.
In partea dreapta a imaginii se afla “Cele 6 stadii ale nutritiei” : Ingerarea (gura), Digestia (stomac), Absorbtia (intestin subtire), Circulatia (sistemul sanguin), Asimilarea, Eliminarea (la nivel celular). Dintre acestea, ultimele doua au o deosebita importanta, ducand la optimizarea starii de sanatate a celulei si, implicit, a intregului organism.
Bineinteles ca in timpul alimentatiei, in special cand sunt folosite alimente ‘naturale’ (indeosebi fructe, legume si cereale, crude sau preparate la abur, adica ceea ce intra in alimentatia curenta a omului) nutritia celulara se realizeaza oarecum in mod optim – celula are o inteligenta care ii permite sa selecteze substantele hranitoare si sa le foloseasca in mod cat mai eficient, atat cat poate. Dar in momentul in care celula este hranita in mod constient cu nutrienti specifici fiecarei componente a sa, rezultatele sunt mult superioare.
Conceptul de nutritie celulara prezentat pana acum are la baza exact acest principiu al hranirii in mod constient a fiecarei componente a celulei in parte, cu suplimente nutritionale ce contin nutrienti specifici, dintr-o varietate de elemente ce se gasesc in natura, pentru refacerea organismului din interior, conform legilor sale naturale de functionare.
Datorita alimentatiei extrem de putin ‘naturale’ si deficitara in nutrienti, toata lumea are nevoie de suplimente nutritionale, dar nu toata lumea isi da seama de acest lucru. Dar si in cazul acestor suplimente, eficienta lor este diferita, chiar daca oamenii considera ca ele sunt la fel ! Dupa cum spuneam insa, din pacate, in zilele noastre, piata este plina de produse ‘naturale’ din care majoritatea nu respecta criteriul esential al bio-compatibilitatii cu organismul uman (gradul de asimilare la nivel celular). Oamenii cumpara tot felul de produse fara a-si pune nici o intrebare cu privire la posibila eficienta a lor, de multe ori orientandu-se doar dupa pret.
In general, suplimentele nutritionale se pot lua atat separat (pentru prevenire) cat si impreuna cu medicamente (pentru tratarea unei afectiuni). Nu se intentioneaza ca ele sa inlocuiasca tratamentul medicamentos recomandat de medicul alopat specialist sau alte terapii naturale. Dimpotriva, sa contribuie, impreuna cu acestea (ca adjuvanti) la punerea in stare de vindecare a organismului uman, prin stimularea energiei celulare, intarirea imunitatii organismului si atenuarea posibilelor efecte negative ale remediilor chimice.
Legat de alimentatie, in 2002 a fost lansata o noua ’piramida nutritionala’ de catre specialisti de la Institutul pentru Sanatate Publica al Universitatii Harvard, SUA. Interesant este ca acum, la baza unei diete sanatoase stau, alaturi de cerealele integrale sau graul incoltit, si uleiurile vegetale (din soia, porumb, floarea soarelui, masline, germeni de grau) si uleiurile din peste gras marin (ca somonul) sau de apa rece. Astfel ca sunt esentiale suplimentele nutritionale realizate din astfel de uleiuri vegetale sau de peste, ce contin grasimi nesaturate (lipide si steroli cu rol de permeabilizare a membranelor celulare). Apoi, pe locul al doilea stau o varietate de fructe si legume, cu rol antioxidant si de protectie a intregii celule, asa ca, in lipsa lor, se poate realiza suplimentarea cu produse realizate din astfel de ingrediente. Urmeaza, pe locul al treilea, alune, nuci, seminte, fructe deshidratate, apoi lactate si carne slaba de pui si peste si in varf, pentru a fi consumate cat mai putin, carnea rosie, dulciurile, pastele fainoase. Din pacate, majoritatea oamenilor inverseaza piramida, consumand cu predilectie ceea ce nu se recomanda, ajungand la diverse disfunctii ale organismului si avand nevoie sa revina la normal si printr-o suplimentare cu produse din primele doua nivele ale piramidei.
Majoritatea oamenilor se tem sa consume multe suplimente nutritionale in fiecare zi, crezand ca ar fi o exagerare si este suficienta doar alimentatia ‘naturala’. E un lucru fals, combatut chiar de unii specialistii in nutritie care au estimat ca stramosii nostri din Paleolitic consumau de cca. 2 ori mai multe minerale, de cca. 4-10 ori mai multe fibre, de cca. 10 ori mai multi antioxidanti si de cca. 50 (!) de ori mai multi acizi grasi omega 3 (din peste) fata de noi (fiind, evident, mult mai sanatosi). Nici macar nu avem posibilitatea (macar prin prisma anotimpurilor) sa consumam, de exemplu, cate putin din 10-20 de fructe si legume in fiecare zi a anului. Asa ca un aport de 3-5, chiar 10 ‘pilule’ zilnic (in cazuri mai deosebite) nu reprezinta o exagerare, ci o necesitate pentru cineva care doreste sa aiba un corp fizic extrem de sanatos (un ‘generator’ de energie eficient). Oricum, dupa cum spuneam la inceput, si gradul de aciditate al corpului joaca un rol important in asimilare – si cum toti suntem deficitari la acest capitol, e clar ca avem nevoie de intariri puternice.
Oricum ar fi insa, indiferent de referintele din spatele sau, eficienta unui produs poate fi probata doar dupa consumul sau de catre fiecare persoana in parte. Fiecare om este diferit, astfel ca rezultatele depind de mai multi factori ce tin de el sau de mediul in care traieste.

sursa

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.