De la lume adunate

Stiati ca…

septembrie 22, 2012   ·   0 Comments

CURIOZITATI DIN CATEGORIA ALIMENTE

►Stiati ca doua pastile cu ulei de peste zilnic impulsioneaza creierul
copiilor sa se dezvolte in trei luni cat s-ar dezvolta in trei ani?

►Un studiu realizat de cercetatorii italieni asupra populatiilor din sudul
Europei arata ca exista o proportie inversa intre frecventa utilizarii
cepei in alimentatie si riscul de aparitie al mai multor forme de cancer:
bucal, esofagian, colo-rectal, laringian, de san, ovarian, de prostata,
renal. La fel ca usturoiul si prazul, ceapa prezinta capacitatea de a
acumula seleniu din sol, o substanta protectoare impotriva aparitiei
cancerului. Consumul de ceapa (cel putin jumatate de ceapa cruda pe zi) a
fost asociat, intr-un alt studiu francez, cu o reducere de cel putin 50% a
riscului de aparitie a cancerului de stomac, dar si cu o reducere
semnificativa a incidentei cancerului de san.

►Sucul de morcov este un pretios ajutor al celor care sufera de digestie
dificila sau lipsa poftei de mancare. Morcovul este bogat in substante
anti-oxidante ca vitamina A, dar si alte vitamine si minerale, atat de
necesare organismului uman. O cura de zece zile cu suc proaspat
cicatrizeaza ranile facute de ulcer si imbunatateste vederea, mai ales a
celei pe timp de noapte.

►Un consum moderat de bere poate imbunatati functiile sistemului
cardiovascular.

►Sunt mai mult de 20 000 de feluri de bere?

►Singurul aliment ce nu se deterioriaza este mierea.

►In secolul al 16-lea, in Anglia, berea facea parte din micul dejun?

►Consumul zilnic a trei cesti de cafea sau a sase cesti de ceai
imbunatateste capacitatea de memorare a femeilor in varsta, dar nu are nici
un efect asupra memoriei barbatilor, potrivit unui studiu realizat in
Franta, care a fost publicat in revista medicala Neurology. Cercetatorii au
examinat legatura dintre consumul de cofeina si performantele intelectuale
„cognitive” (memorie, limbaj, logica). Cauza pentru care cofeina
influenteaza doar memoria femeilor ar putea fi metabolizarea in mod diferit
a cofeinei de catre barbati sau o interactiune hormonala, este concluzia
medicilor.

►Cafeaua: multe studii sustin ca este o sursa de antioxidanti si scade
riscul de diabet, ceva din boabele ei scade incidenta cirozei si bolilor
pancreasului.

►Vinul rosu e un ingredient esential pentru a ne mentine in forma, se stie
de mult timp ca ajuta la prevenirea cancerului si la protejarea arterelor.
Unele studii arata insa ca exista un antioxidant care se gaseste in
strugurii rosii din care se face vinul, numit resveratrol. Acesta
imbunatateste anduranta muschilor, reduce afectiunile gingiilor si aparitia
bolii Alzheimer.

►Cei care isi incep ziua cu doua oua la micul dejun pierd de doua ori mai
multe kilograme decat cei care tin diete drastice, sustin nutritionistii de
la Universitatea de medicina din Louisiana (SUA), intr-un studiu efectuat
pe o mie de femei obeze. Succesul oului este determinat de continutul bogat
in cele mai bune proteine, ceea ce confera aceeasi energie ca si mancatul
unei fripturi, dar are un numar mult mai mic de calorii. Si asta,
indiferent de modalitatea de preparare.

►Merele, nu cofeina (cafeaua), sunt mai eficiente sa ne trezeasca dimineata.

►Dieta naturista presupune si multe reguli pe care multi oameni nu le pot
urma. Cu toate acestea, daca incercam sa ne apropiem cat mai mult de
acestea vom observa, in timp, imbunatatiri. Iata care sunt regulie mai
sus-mentionate: Consuma cel putin 2 litri de lichide pe zi, Nu trebuie sa
bei lichide in timpul mesei, Nu se recomanda sa consumi multe feluri de
mancare la o masa si ai grija cum le combini, Vinul de tara se bea cu
moderatie cu o jumatate de ora inaintea mesei, Fructele trebuie mancate
inaintea celorlalte alimente, pentru a asigura o digestie mai buna, Este
bine ca fiecare sa consume alimente din tara in care s-a nascut. De exemplu
noi, romanii, am putea sa inlocuim lamaia cu catina alba, Produsele din
cereale trebuie consumate fara sa le distrugem principiile nutritive prin
modul de preparare, Vitaminele sintetice realizate chimic nu isi indeplinesc
rolul la fel de bine ca cele naturale deci trebuie inlocuite.

►In ultimul timp, studiu dupa studiu arata beneficiile ciocolatei: contine
antioxidanti care previn anumite tipuri de cancer, iar anumite substante
pot chiar sa previna dementa. Consumati ciocolata cu cel mai mare continut
de cacao. Cea care are prea mult zahar face mai mult rau decat bine.

►Un espresso are mai putina cafeina decat o ceasca de cafea.

►Treizeci de grame de fistic zilnic ne feresc de riscul de a ne imbolnavi
de boli cardiovasculare ca infarct, accident cerebral sau embolii, sustin
cercetatorii de la Universitatea de medicina din Pennsylvania (SUA). Pe
langa fistic, nucile, migdalele si alunele de padure neprajite reduc atat
nivelul colesterolului rau, cat si al grasimilor nesanatoase din arterele
sanguine. Studiul, efectuat pe trei mii de adulti, timp de cinci saptamani,
a micsorat nivelul colesterolului si trigliceridelor cu pana la 30%,
reducand astfel riscul de formare a cheagurilor de sange care blocheaza
arterele.

►Consumul exagerat de sunca poate afecta plamanii, potrivit unui studiu
realizat de o echipa de cercetatori americani din cadrul Universitatii
Columbia , New York . Si asta din cauza faptului ca sunca, slanina si alte
produse din carne afumata contin nitriti utilizati pe post de conservanti.
Persoanele care au consumat produse din carne afumata de cel putin 14 ori
pe luna au prezentat de doua ori mai multe riscuri de a face bronsita si
emfizem, boli care produc ingustarea cailor respiratorii si obstructioneaza
fluxul de aer. In plus, persoanele care mananca sunca de mai mult de cinci
ori pe saptamana prezinta cu 60% mai multe riscuri de a dezvolta cancer la
vezica urinara, fata de cei care mananca mai rar acest produs.

►Pentru a sti care sunt alimentele care ajuta organismul sa-si refaca
fortele, trebuie sa cunoastem cateva dintre acele legume si fructe care,
nepreparate, ne ofera vitaminele de care avem nevoie. Trebuie tinut cont de
faptul ca excesul alimentar duce la obezitate, boli si imbatranire
prematura, si toate acestea pot fi simplu evitate. Deci iata ce trebuie sa
mancam pentru a nu mai ajunge in vecinatatea farmaciilor. Pentru vitamina
A: morcovul, rosiile, spanacul, salata, patrunjelul verde, ceapa verde,
mararul, adica legumele galben-portocalii si verde inchis. Alimentele
bogate in vitamina E sunt: germenii de cereale, uleiurile presate la rece
din soia, porumb, floarea-soarelui, masline. Vitamina C au: citricele,
ardeiul gras, hreanul si macesul. Una din cele mai mari concentratii de
vitamina C o are patrunjelul verde. Calciu gasim in: iaurt, lapte, telemea,
nuci, morcovi, varza, gulie, mere. Pentru fier trebuie sa mancam: spanac,
galbenus, cacao,
stafide.

►Regimul alimentar mediteranean, bogat in uleiuri vegetale si peste, este
la fel de benefic pentru persoanele care sufera de maladii cardiace ca si
regimul alimentar foarte strict, sarac in grasimi, este concluzia
Asociatiei americane de cardiologie. Dieta mediteraneana consta in consumul
marit de fructe, vegetale, seminte si peste, cantitati mici de carne rosie
si o cantitate relativ mare de grasimi provenind din uleiul de masline si
nuci. Prezenta acidului gras omega 3, prezent in cantitate mare in aceste
alimente limiteaza crizele cardiace sau accidentele cerebrale.
Dieteticienii au recomandat tuturor bolnavilor sa consume zilnic o
cantitate maxima de 200 de grame de colesterol, iar procentul zilnic de
calorii provenind din grasimi sa fie limitat la 30%.

►Trebuie sa zdrobiti usturoiul inainte de a-l gati sau manca, pentru a-i
pastra proprietatile anticoagulante, utile in prevenirea bolilor
cardiovasculare si a emboliilor (astuparea arterelor cu un cheag de sange).
Alicina este enzima din usturoi care impiedica formarea trombilor de sange.
Cercetatorii de la Universitatea din Cuyo , Argentina , au comparat efectul
anticoagulant al usturoiului gatit intreg sau zdrobit. Rezultat: copt sau
fiert, usturoiul isi pastreaza efectul anticoagulant mult mai mult daca
este zdrobit inainte de a fi pus in mancare. Important este ca perioada de
fierbere sa nu depaseasca trei minute, si sa nu fie gatit la microunde,
deoarece isi pierde toate proprietatile curative.

►Beneficiile unui anume compus din boabe de cacao sunt atat de mari, incat
acesta poate rivaliza cu penicilina si anestezicele, sustine o echipa de
cercetatori americani care si-au publicat un studiu amplu in revista
Chemistry & Industry. Ingredientul cu pricina se numeste epicatechina si
poate reduce riscurile de aparitie a unor boli grave, precum infarctul sau
insuficienta cardiaca, a indicat Norman Hollenberg, profesor de medicina la
Scoala de medicina Harvard.

►Doua pastile cu ulei de peste zilnic impulsioneaza creierul copiilor sa se
dezvolte in trei luni cat s-ar dezvolta in trei ani, sustin cercetatorii
din Marea Britanie. Creierele copiilor care au primit zilnic capsule cu
acizi grasi Omega-3 si Omega-6 au dezvoltat mai multa materie cenusie, ceea
ce a dus la cresterea memoriei pe termen scurt si a capacitatii de
invatare. In plus, timp de trei luni ei au redus cantitatea de mancare de
tip fast-food, bauturi carbogazoase si au facut mai mult sport.

►Ciocolata, ale carei efecte pozitive cardiovasculare au fost deja
demonstrate, este benefica si pentru creier, pentru ca imbunatateste
circulatia sangvina cerebrala, este rezultatul a doua studii prezentate de
medicii americani. Substanta antioxidanta continuta de boabele de cacao a
crescut semnificativ fluxul sangvin in creier, si acest lucru este benefic
in tratarea persoanelor in varsta care au suferit mici atacuri cerebrale si
sufera de dementa. Trei cesti de cacao zilnic va feresc de hipertensiune
arteriala si pierderea memoriei.

►Dieta alimentara bogata in fibre (30 de grame zilnic) reduce la jumatate
riscul de aparitie a cancerului la san, este concluzia unui studiu realizat
de cercetatorii britanici si publicat in „International Journal of
Epidemiology”. Fibrele alimentare, prezente in paine, cereale integrale,
dar si in legume si fructe, protejeaza femeile t

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.