Despre uleiuri

Uleiurile volatile

mai 31, 2012   ·   0 Comments

Esentele sau uleiurile se extrag din radacina, scoarta, frunzele sau florile plantelor aromatice, prin diferite metode de preparare. Cind sint extrase prima data, aceste esente se gasesc in starea cea mai concentrata si volatila.
Unele uleiuri sint chiar toxice in concentratie ridicata si trebuie folosite intotdeauna intr-o formula mult diluata. Cantitatea de ulei volatil care poate fi extrasa dintr-o planta variaza intre 0,01 la suta si peste 10 la suta. Ele se gasesc sub forma unor picaturi mici, care isi schimba compozitia chimica constant in interiorul plantei in functie de perioada zilei sau a anotimpului si de aceea se evapora repede. Fiind extrem de volatil, uleiul trebuie sa fie tinut in recipiente etanse.
Chiar si amestecul de esente trebuie tinut tot intr-un recipient perfect inchis.
Proprietatile uleiurilor volatile
-Se evapora
-Nu au consistenta uleioasa (grasa)
-Nu au proprietati lubrifiante
-Nu se amesteca cu apa
-Se amesteca cu alcoolul
-Se amesteca cu uleiurile vegetale si minerale
-Patrund in piele
-Sint antiseptice
-Stimuleaza producerea de globule albe
-Au efect stimulator sau sedativ
-Cea mai mare parte au efect de regenerare a
celulelor.
Caracteristicile uleiurilor volatile
Ele se pot clasifica in trei tipuri dupa gradul de volatilitate:
Primul tip: puternic volatile
• Sint cele mai volatile substante
• Adesea se obtin din citrice, de exemplu: lamiie,
portocala, mandarine, lamiie verde.
• Se evapora cel mai repede (1-14)*
• Au un miros puternic
• Au efect stimulator
• Se absorb repede
• Dureaza putin.
Al doilea tip: mediu volatile
• Se mentin timp 2-3 ore inainte de a se evapora
• De obicei se obtin din flori si plante cum sint
lavanda, geraniul, maghiran
• Se evapora moderat (15-80)*
• Au efect asupra organelor.
Al treilea tip: slab volatile
• Au cel mai scazut grad de volatilitate
• Se obtin adesea din lemn si rasini, cum sint
santalul, mirtul, tamiia
• Se evapora foarte greu (81-100)*
• Au o aroma puternica de lemn
• Au un efect relaxant
• Se absorb repede
• Dureaza mult.
* (Evaluarea gradului de evaporare 1-100)

CUM SE FOLOSESC ULEIURILE ESENTIALE
Uleiurile esentiale naturale se pot utiliza atat
– intern (pe gura), cat si
– extern, pe cale:
1. respiratorie (inhalatii, aromatizarea incaperilor)
2. cutanata (prin aplicarea de unguente, comprese, bai, masaje) si secundar respiratorie
3. rectala (supozitoare)
4. vaginala (ovule, creme).
Utilizarea interna (pe cale bucala)
1. se picura un numar exact determinat de picaturi de ulei esential (numar specific fiecarui ulei in parte) pe o bucatica de zahar, intr-o lingurita de miere sau de ulei vegetal comestibil si se inghite;
2. se inghite o gelula continand uleiuri esentiale.
Uleiurile esentiale se iau intern doar o data pe zi.
Folosirea uleiurilor esentiale in cura interna se face numai la recomandarea medicului si sub supraveghere medicala stricta.
B. Utilizarea externa
1. Inhalatia
Fierbem 1 litru de apa intr-un vas. Punem vasul pe un scaun, ne asezam cu capul aplecat deasupra vasului cam la 40 cm de vas, ne acoperim capul cu un prosop mare sau un cearsaf astfel incat sa fie acoperit si vasul, adaugam 3-4 picaturi de ulei esential in apa si inhalam cateva minute vaporii aromatizati. Procedeul este contraindicat celor suferinzi de astm bronsic si de epilepsie.
2. Aromatizarea incaperilor
a. Lampa de aromatizare
Se pune apa calduta in farfuria candelei, se adauga 5-7 picaturi de ulei volatil (in functie de volumul camerei) si se aprinde lumanarea. Se va avea grija sa fie permanent apa in farfurioara, atat timp cat lumanarea este aprinsa.
b. Pulverizarea
Se umple cu apa rece o sticla goala de parfum dotata cu pulverizator si se adauga 10-20 de picaturi de ulei esential la 50 ml de apa. Se pulverizeaza prin incapere pana se obtine o aroma placuta.
c. Nebulizarea
Avantajul acestei metode este ca un aparat special (nebulizator) pompeaza uleiul esential in aerul din incapere intr-un flux constant timp de maxim 15 minute; nebulizarea se poate repeta la 2 ore in cazul incaperilor aerisite continuu. O alternativa este folosirea unui aparat de umidificare a aerului in care se pun cateva picaturi de ulei esential.
3. Unguentele ce contin uleiuri esentiale se gasesc in comert deja gata preparate si se aplica local conform instructiunilor din prospect.
4. Compresele
Fierbem ½ de litru de apa, punem apa intr-un vas si adaugam in apa 2 picaturi de ulei esential (pentru suprafetele mici de piele) si 6-8 picaturi de ulei esential (pentru suprafetele mari de piele). Apoi omogenizam bine suspensia si inmuiem in ea o bucata de tifon sau de bumbac pe care o stoarcem si o aplicam pe piele. Deasupra aplicam o folie din plastic si un prosop gros sau o flanela din bumbac pentru a mentine compresa calda. O aplicatie dureaza 20 de minute dupa care inlocuieste cu o compresa noua. Durata maxima este de 1 ora (3 comprese consecutive) de 2 ori pe zi.
5. Baia terapeutica – instructiuni generale
Inainte e bine sa faceti un dus, apoi va pregatiti fara graba, va acordati 30 de minute pentru a va pregati atat baia cat si pe dvs. din punct de vedere emotional si mental. Umpleti cada cu minim 100 litri de apa calda, potrivita ca temperatura, va ungeti tot corpul cu ulei vegetal, turnati in cada apoi uleiurile esentiale. Intrati in apa cufundandu-va sub apa aproape complet, lasand afara doar nasul si o parte a gurii. Persoanele inalte care sunt nevoite sa tina picioarele afara trebuie sa stea in plus fata de ceilalti in sezut cu picioarele in apa inca 20-30 de minute.
Baile terapeutice sunt contraindicate femeilor gravide datorita efectelor prea puternice.

CUM SE FOLOSESC ULEIURILE VOLATILE
PENTRU MASAJ
Masajul aromoterapeutic este cea mai eficienta modalitate de folosire a uleiurilor eterice. Pentru masaj, uleiurile se pot combina intr-o solutie de
baza.
Masajul miinilor si al picioarelor este o modalitate excelenta de a ne mentine sanatosi, intr-o forma foarte buna. Toate punctele reflexogene din organism sint stimulate prin aceasta metoda. Acest lucru ajuta la echilibrarea fluxului de energie din organism.
PENTRU IMBAIERE
Baia este o alta modalitate extrem de eficienta pentru folosirea uleiurilor volatile.
Se pot folosi astfel:
-Se pun in apa de baie pina la 5 picaturi dintr-un anumit tip de ulei volatil sau pina la 5 ml dintr-un amestec de uleiuri volatile. Aceasta metoda este eficienta pentru pielea sensibila, uscata si bronzata.
Cum trebuie sa procedati
-Umpleti o cada cu apa calda (nu fierbinte, pentru ca uleiurile se vor evapora prea repede). Adaugati in jur de 5 picaturi dintr-un anumit tip de ulei volatil sau 5 ml dintr-un amestec de uleiuri volatile. Amestecati
apa. Relaxati-va minimum 10-15 minute. Evitati sa va intre apa in ochi.
Nu exista nici un pericol sau contraindicatie sa folositi metoda de imbaiere cu uleiuri volatile in fiecare zi. Apa calda favorizeaza absorbtia
uleiurilor. Unul dintre primele efecte benefice ale tratamentului aromoterapeutic este acela de relaxare si imbunatatire a calitatii somnului.
Daca dupa o anumita perioada nu exista nici o ameliorare a bolii sau disfunctiei de care suferiti, trebuie sa schimbati amestecul de uleiuri volatile
folosite si daca este necesar trebuie consultat din nou terapeutul.
BAI PENTRU MIINI SI PICIOARE
Puneti 8-10 picaturi de ulei volatil intr-un vas sau lighean cu apa calda si introduceti-va miinile sau picioarele timp de 10-15 minute.
Faceti un amestec din aceleasi uleiuri volatile si dupa uscare, masati-va cu amestecul respectiv pentru a completa tratamentul.
Aceste bai sint indicate pentru reumatism, artrita, dermatita si piele uscata.
INHALARE
Inhalarea este extrem de folositoare pentru indepartarea congestiei nazale, a guturaiului si usurarea respiratiei. Vechea metoda de a sta cu capul
acoperit cu un prosop deasupra unui vas cu apa fierbinte, inhalind aburi de camfor sau eucalipt, mai este inca la mare cautare si de asemenea extrem de
eficienta chiar si in timpurile moderne.
Cum trebuie sa procedati
-Fierbeti apa si turnati-o intr-un vas. Adaugati 10 picaturi de ulei volatil. Amestecati apa. Aplecati-va deasupra vasului si acoperiti-va cu un prosop.
Inhalati aburii timp de 10 minute sau atit timp cit suportati. Daca simtiti ca va sufocati puteti sa mai scoateti capul din cind in cind si sa reveniti la pozitia initiala de inhalare. Daca este necesar repetati procedura de citeva ori pe zi.
COMPRESE
Puneti intr-un vas de apa 1-2 picaturi de ulei volatil. Folositi o batista alba, mare si curata infasurata pe lung. Batista trebuie asezata usor pe
suprafata apei, pentru a absorbi pelicula de ulei volatil. Compresa poate fi apoi asezata pe zona dureroasa. Aceasta metoda este eficienta mai ales pentru copiii mici cind le ies sau li se schimba dintii.
TRATAMENTE PENTRU PIELEA CAPULUI
O gama larga de boli ale pielii capului, inclusiv matreata, raspund cu eficacitate la folosirea amestecului de uleiuri volatile. Aceasta metoda poate
fi de asemenea folosita si pentru indepartarea paduchilor si are avantajul de a fi o metoda extrem de usor si de placut de folosit.
Cum trebuie sa procedati
-Protejati-va bine ochii. Pregatiti amestecul ales (se va opta pentru o cantitate mai mica in cazul copiilor) si masati-va pielea capului. Lasati mixtura pe cap cam intre jumatate de ora si doua ore. O casca de plastic
sau un prosop pe cap va ajuta la o mai buna absorbtie a substantei. Acest tratament al pielii capului este cel mai indicat sa se realizeze in timpul baii,
deoarece caldura ajuta la o si mai buna absorbtie a esentelor. Pentru a indeparta uleiul volatil de pe piele si par trebuie sa va masati la inceput cu un sampon fin si apoi adaugati apa si sampon si spalati-va ca de obicei.
AROMOTERAPIE LA NIVELUL CAMEREI
Exista citeva modalitati de folosire a uleiurilor volatile pentru a inmiresma atmosfera din camera.
a.Cu ajutorul candelelor aromatizante
-Un recipient mic (de obicei o farfurioara) plasat deasupra candelei se umple cu apa. Aceasta este incalzita de o sursa de caldura provenita de la o
luminare rotunda plasata in interiorul candelei, care poate avea diferite forme. In apa se pun in jur de 3-5 picaturi de ulei volatil. Aceasta se evapora treptat, in atmosfera degajindu-se mirosul placut al esentei respective.
Exemplu: Uleiul de lavanda produce o aroma relaxanta, care s-a dovedit a fi extrem de benefica in cazul insomniei.
Cind o persoana din familie este bolnava, folosirea candelelor aromate ajuta la protejarea sanatatii membrilor familiei. Aroma esentelor impiedica
raspindirea virusilor responsabili de gripa si raceala. Acest lucru a fost dovedit in multe spitale si clinici. Aceasta metoda usureaza respiratia in
multe cazuri de boli respiratorii si ajuta persoanele astmatice.
b.Cu ajutorul corpurilor de iluminat
Puneti citeva picaturi de ulei volatil pe un bec de lumina alba, aprins. Aroma se va imprastia in camera, deoarece caldura va permite vaporizarea uleiului
volatil.
c.Cu ajutorul umidificatorilor
O farfurie cu apa in care au fost puse citeva picaturi de esenta aromatica, pusa pe un calorifer cald, va actiona in acelasi timp si ca vaporizator si ca
umidificator.
d.Cu ajutorul batistei sau al unei bucati curate de material
Puneti citeva picaturi de ulei volatil pe o batista sau o bucata curata de material si inhalati de oricate ori simtiti nevoia. Aceasta metoda ajuta la
descongestionarea sinusurilor, in timpul calatoriilor sau cind sint mai dificil de aplicat celelalte metode.
e.Cu ajutorul parfumurilor
Faceti un amestec de uleiuri volatile (cum se va indica mai jos) si folositi-l pe post de parfum. Aroma de tamiie sau lemn de santal constituie ingrediente de fixare excelente pentru amestecul dvs.
Aromaterapia este stiinta folosirii în terapie a uleiurilor volatile (aetherolea); acestea sunt extracte concentrate din anumite plante aromatice, sub forma de lichid uleios, cu miros puternic, aromat.
Uleiurile volatile au în general proprietati antimicrobiene (sunt active în cazul infectiilor cu bacterii, virusuri, fungi sau paraziti) si insecticide. De asemenea, exista si uleiuri cu proprietati de stimulare a functiilor digestive, a secretiilor hormonale, a mecanismelor imune sau care influenteaza activitatea unor aparate si sisteme (sistem nervos, circulatia sangvina etc.).
De multe ori, uleiul volatil pastreaza proprietatile si indicatiile plantei din care este obtinut.
CE TREBUIE FACUT IN CAZUL SENSIBILITATII SI AL ALERGIILOR
In cazul reactiilor alergice -Persoanele care au alergii, inclusiv alergii la
parfumuri, pot sa ceara sfatul unui aromoterapeut.
Acesta trebuie sa recomande uleiurile volatile, care se pot folosi acasa, fara asistenta medicala, pentru a completa tratamentul.
Toate uleiurile citrice, de busuioc si nucsoara nu trebuie folosite de persoanele alergice.

In cazul sensibilitatii -Se intimpla ca pielea unor persoane sa fie sensibila
la un anumit tip de ulei (de obicei la cele cu un efect stimulator mai mare), cauzind iritatii, care de obicei dispar cam dupa o ora. Ca remediu impotriva
acestor iritatii, ungeti zona afectata cu ulei de migdale dulci. Femeile au o sensibilitate a pielii mai intensa inainte de menstruatie sau in timpul
ovulatiei, iar acest lucru se petrece din cauza schimbarii de hormoni din organism. Daca aceasta sensibilitate apare, nu mai folositi uleiul in cauza
timp de 10 zile. Dupa aceea, diluati uleiul initial in proportie de 25 la suta intr-un amestec de alte uleiuri si testati pe o portiune mica de piele. Daca
nu apar reactii, continuati sa folositi uleiul in cauza in solutii diluate.
CUM SE OBTIN ULEIURILE
Un ulei pur este cel care nu a fost amestecat cu compusi chimici sau sintetici.
Uleiul provine dintr-o planta cu o denumire botanica si care se gaseste geografic intr-o anumita locatie.
Un ulei volatil pur se poate deosebi de cel aromoterapeutic, deoarece titulatura din urma este folosita adesea pentru a descrie uleiul volatil adaugat la uleiul de ingrijire. In unele cazuri, uleiul aromoterapeutic poate sa contina doar 4 la suta ulei volatil. In aceste cazuri, uleiul este deja pregatit pentru utilizare in masaj.
CUM SE POT COMBINA ULEIURILE VOLATILE
Diluarea recomandata este de 2,5 la suta folosind ca baza ulei de migdale (sau orice alt tip de ulei vegetal virgin, presat la rece).
20 de picaturi inseamna 1 ml. Acest lucru presupune 1 picatura de ulei volatil la 2 ml de ulei vegetal.
Amestecul de uleiuri se poate obtine in mod normal din trei esente, desi adesea el poate varia intre una si
patru esente, in functie de necesitatile medicale ale bolnavului.
Acest amestec aromoterapeutic poate fi folosit atit pentru masaj corporal, cit si pentru cel facial.
Esentele care au proprietati similare, cum sint cele de grepfrut si de pere bergamote, nu sint indicate sa se foloseasca singure, acelasi lucru fiind valabil si in cazul esentelor de santal si iasomie, care au o aroma mai puternica si care persista mai mult.
Trebuie sa aveti in vedere intotdeauna ca uleiurile volatile sint extrem de concentrate si trebuie folosite cu mare grija. De obicei ele sint diluate in ulei vegetal sau in apa, ca in cazul bailor sau al infuziilor.
CIT DUREAZA ULEIURILE VOLATILE
Majoritatea uleiurilor volatile au ca termen de garantie cam in jur de doi ani. In cele din urma, din cauza oxidarii, ele se pot tulbura la un moment dat. Mai ales uleiurile de citrice, cum sint cele de portocale si grepfrut, pot sa fie eficiente daca sint folosite numai in termen de sase luni de la data fabricarii.
Pe de alta parte, sint citeva uleiuri volatile care cu timpul isi imbunatatesc proprietatile terapeutice,
Acestea sint de obicei uleiurile care provin din plantele care necesita o perioada mai lunga de maturare, cum este esenta de lemn de santal si tamiie. Amestecul de uleiuri volatile au ca termen de garantie pina la trei luni, daca sint pastrate intr-un loc racoros, ca de exemplu la frigider, pina cind li se adauga substante de conservare ca uleiul de avocado sau din germeni de griu.
CUM SE POT PASTRA IN CONDITII OPTIME ULEIURILE VOLATILE
Uleiurile volatile sint sensibile la efectele luminii, caldurii, oxigenului si al umezelii. Se recomanda sa fie depozitate in sticlute inchise la culoare, ferite de lumina directa a soarelui si pastrate la temperatura camerei sau mai scazuta decit temperatura camerei (in jur de 160C). Asigurati-va ca dopul sticlutei este etans, deoarece uleiurile eterice sint substante care se evapora rapid. Esentele detrandafiri sau iasomie se pastreaza cel mai bine pe raftul de jos al frigiderului si trebuie sa aiba temperatura camerei inainte de folosire. Amestecurile de uleiuri volatile se pot pastra in sticlute similare (12-20 ml este masura ideala).
Sticlutele din plastic nu sint indicate pentru pastrarea esentelor, pentru ca acestea sint foarte puternice si le vor oxida.
Aveti grija sa nu le lasati la indemina copiilor.

CUM SE POT COMBINA ULEIURILE VOLATILE
Diluarea recomandata este de 2,5 la suta folosind ca baza ulei de migdale (sau orice alt tip de ulei vegetal virgin, presat la rece).
20 de picaturi inseamna 1 ml. Acest lucru presupune 1 picatura de ulei volatil la 2 ml de ulei vegetal.
Amestecul de uleiuri se poate obtine in mod normal din trei esente, desi adesea el poate varia intre una si
patru esente, in functie de necesitatile medicale ale bolnavului.
Acest amestec aromoterapeutic poate fi folosit atit pentru masaj corporal, cit si pentru cel facial.
Esentele care au proprietati similare, cum sint cele de grepfrut si de pere bergamote, nu sint indicate sa se foloseasca singure, acelasi lucru fiind valabil si in cazul esentelor de santal si iasomie, care au o aroma mai puternica si care persista mai mult.
Trebuie sa aveti in vedere intotdeauna ca uleiurile volatile sint extrem de concentrate si trebuie folosite cu mare grija. De obicei ele sint diluate in ulei vegetal sau in apa, ca in cazul bailor sau al infuziilor.
CAT DUREAZA ULEIURILE VOLATILE
Majoritatea uleiurilor volatile au ca termen de garantie cam in jur de doi ani. In cele din urma, din cauza oxidarii, ele se pot tulbura la un moment dat. Mai ales uleiurile de citrice, cum sint cele de portocale si grepfrut, pot sa fie eficiente daca sint folosite numai in termen de sase luni de la data fabricarii.
Pe de alta parte, sint citeva uleiuri volatile care cu timpul isi imbunatatesc proprietatile terapeutice,
Acestea sint de obicei uleiurile care provin din plantele care necesita o perioada mai lunga de maturare, cum este esenta de lemn de santal si tamiie. Amestecul de uleiuri volatile au ca termen de garantie pina la trei luni, daca sint pastrate intr-un loc racoros, ca de exemplu la frigider, pina cind li se adauga substante de conservare ca uleiul de avocado sau din germeni de griu.

CUM SE POT PASTRA IN CONDITII OPTIME ULEIURILE VOLATILE
Uleiurile volatile sint sensibile la efectele luminii, caldurii, oxigenului si al umezelii. Se recomanda sa fie depozitate in sticlute inchise la culoare, ferite de lumina directa a soarelui si pastrate la temperatura camerei sau mai scazuta decit temperatura camerei (in jur de 160C). Asigurati-va ca dopul sticlutei este etans, deoarece uleiurile eterice sint substante care se evapora rapid. Esentele detrandafiri sau iasomie se pastreaza cel mai bine pe raftul de jos al frigiderului si trebuie sa aiba temperatura camerei inainte de folosire. Amestecurile de uleiuri volatile se pot pastra in sticlute similare (12-20 ml este masura ideala).
Sticlutele din plastic nu sint indicate pentru pastrarea esentelor, pentru ca acestea sint foarte puternice si le vor oxida.
Aveti grija sa nu le lasati la indemina copiilor.

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.